Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A városi képviselő-testület 11. ülésének bejelentése

2021.06.30.

Dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke, a Városháza Médiaközpontjában tartott mai sajtótájékoztatón bejelentette a 2021. július 1-jére összehívott 09.00 órakor kezdődő ülést. A városi képviselő-testület minden hónap első csütörtöki napján sorra kerülő ülése már gyakorlattá vált, az elnök elmondása szerint pedig ez a gyakorlat bizonyos előnyökkel jár, ugyanis nincs sok napirendi pont, az ülések nem tartanak sokáig és mindenkinek alkalma van a napirend összes pontja kapcsán előadni álláspontját.
„A képviselő-testület a holnapi ülésen rendeletet hoz a díszpolgári cím és három Pro Urbe elismerés odaítéléséről. Az elismerések odaítélésével foglalkozó bizottság egyhangú határozatot hozott a javaslatokról, de az utolsó szó mindig a városi képviselő-testületé, holnap tehát reményeim szerint ezeket a rendelet javaslatokat nagy többséggel hozzuk meg. Az egyik Pro Urbe díjas dr. Süli Endre, az Oxford Egyetem professzora, akit néhány hónappal ezelőtt az 1660-ban alapított Brit Királyi Természettudományos Társaság tagjává választottak“ – emelte ki dr. Pásztor Bálint.
„Dr. Süli Endre Szabadkán járt általános iskolába és itt fejezte középfokú tanulmányait is, az akkor Moša Pijade, jelenleg Svetozar Marković Gimnáziumban. A Belgrádi Egyetem Matematikai Természettudományi Karán szerzett egyetemi oklevelet, majd magiszteri és doktori tudományos fokozatot. A doktori cím elnyerését követően az Oxfordi Egyetemen kezdett dolgozni“ – tájékoztatott az elnök.

14392_1.jpg

„Érdekesnek tartom elmondani – folytatta – hogy gimnáziumi tanára, Vermes Mihály azt mondta róla, hogy ha lenne matematikai Nobel-díj, azt Süli Endre bizonyosan megkapná. Mindezt azért mondom, hogy érzékeltessem, milyen tudósról van szó és meggyőződésem, hogy mi szabadkaiaknak büszkék lehetünk rá. Úgy vélem, nagyon fontos, hogy a város értékeli e kivételes tudós munkásságát és Pro Urbe díjban részesíti.” – mondta dr. Pásztor Bálint.
Lovas Ildikó író, a Városi Tanács volt művelődésügyi tagja, a Magyar Nemzeti Tanács Intézőbizottságának volt művelődésügyi tagja nagyon sokat tett a városért és nevéhez fűződik a Lifka Art Mozi megalapítása, valamint a Kosztolányi Dezső Színház megerősítése – méltatta az elnök.
„A harmadik, Pro Urbe elismerésben részesülő a „Naše malo je nekom sve“ informális csoport, melynek tagjai nagyon rövid idő alatt, önkéntes alapon segítettek sok nélkülöző emberen, akik önmaguk és családjuk számára nem tudják biztosítani a legszükségesebbeket“ – folytatta a képviselő-testület elnöke.
A díszpolgári címet Tomislav Karadžić vállalkozónak, a Szerbiai Labdarúgó Szövetség tiszteletbeli elnökének adományozzuk, aki nagyon sokat tett a szerbiai labdarúgás érdekében.
„Úgy vélem, önmagáért szól a tény, hogy a Szerb Labdarúgó Szövetségnek eddig egyetlen tiszteletbeli elnöke volt, Miljan Miljanić, a labdarúgás kiemelkedő egyénisége” – hangsúlyozta dr. Pásztor Bálint, és hozzátette, hogy nagyon örül ezen személyek elismerésben részesítésének.
A díszpolgári cím és a Pro Urbe elismerések adományozásáról szóló rendeletek mellett a városi képviselő-testület holnapi ülésén szerepel két határozat meghozatala a Szabadkai Temetkezési Közvállalat és a Palicsi Park Kft. működési programjai módosításának jóváhagyásáról.
„A képviselő-testület napirendjén van még néhány határozat a személyi összetételekre vonatkozóan és a képviselő-testület ügyrendjének kisebb mértékű változtatásáról is döntünk. Az ügyrendet egyfelől összehangoljuk a város alapszabályával a bunyevác nyelv egyenrangú hivatalos használatba való bevezetését követően, valamint az ügyrend egy rendelkezését hangoljuk össze a kultúráról szóló törvénnyel“ – mondta dr. Pásztor Bálint.
Az elnök továbbá bejelentette, hogy augusztusi ülését a képviselő-testület 5-én tartja, ha arra szükség lesz és megvitatandó anyagok is elkészülnek, a képviselő-testület városnapi díszülése pedig szeptember 1-jén lesz, ezért a szeptemberi rendes ülésre szeptember 9-én kerül sor.