Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadka Város felelősségteljes és aktív nemi egyenlőségi politikát folytat

2021.07.02.

Szabadka a legjobbak között szerepel Vajdaságban a nemi egyenjogúság tekintetében, illetve a nők közigazgatási szervekben való részvétele tekintetében, de még mindig van javítani való – hangzott el a mai Nők, béke, biztonság elnevezésű tanácskozáson és fókuszcsoporton.

14400_1.jpg

Az értekezlet, melynek témája a Biztonsági Tanács UB 1325 számú határozata volt, Brankica Janković, egyenjogúság-védelmi biztos vezette és azon Szabadka, Újvidék, Törökkanizsa, Csóka, Apatin, Nagykikinda, Verbász, Alibunár …. képviselői vettek részt.

14400_2.jpg

- Az egyenjogúság kérdése gyakran háttérbe szorul, sőt banalizálják, ami semmiképpen nem képezhet célt, sem irányt a nemi egyenjogúság elérésében. Örülök, hogy a fókuszcsoportot olyan közegben tartjuk, amely megérdemli, hogy erről a fontos témáról beszéljünk, hiszen Szabadka olyan város, amely ápolja a kulturális sokszínűséget és jó hangulat uralkodik az együttélés és az összes különbség tiszteletben tartása terén, melyek társadalmunk alapjaiban gyökereznek – hangsúlyozta Brankica Janković.

14400_4.jpg

- Szabadkán az előző néhány évben jelentős előrelépés történt a nők döntéshozatali folyamatban való részvételét illetően, bár még mindig van helye a további fejlődésnek – emelte ki Jasmina Stevanović, a Társadalmi Tevékenységek Titkárságának titkára. – Van előrehaladás a helyi önkormányzaton belüli helyi mechanizmusokban is, melyek talán a legfontosabb és a legelső lépcsőfokai is a nemi egyenjogúsági nemzeti stratégia megvalósításának. Szabadka Város igen felelősségteljes és aktív nemi egyenjogúsági politikát folytat, amely az ifjúságpolitikában, az oktatásban, a kultúrában, a szociális védelemben és a nemzeti kisebbségek jogérvényesítésében nyilvánul meg. A cél mindenképpen a helyhatósági mechanizmusok magasabb szintre emelése, mely által a nemi egyenjogúsági nemzeti stratégia is magasabb szinten lesz.

14400_3.jpg

Kiemelte, hogy nemi szempontból felelős komponenst vezetünk be az ifjúságpolitika területén, de az óvodai nevelés, az alap- és középfokú oktatás területén is.

„A költségvetési eszközök legnagyobb része e felé a cél felé irányul az oktatás, a kultúra, a sport támogatása és a szociális segély terén, mert véleményünk szerint a nemi szempontból felelős politika leginkább ezeken a területeken alkalmazható.” – mondta Jasmina Stevanović és hozzátette:
„Készek vagyunk helyi szinten a helyhatósági mechanizmusok előmozdításán dolgozni, mert tisztában vagyunk azzal a ténnyel, hogy a nemek közötti egyenjogúság megvalósítása kulcsfontosságú a nemi egyenjogúsági nemzeti stratégia alkalmazásában, illetve, hogy a helyi szint az első és valószínűleg a legjelentősebb lépcsőfok.“

Brankica Janković kormánybiztos elmondta, hogy a nők és a férfiak részvétele közötti egyensúly nélkül egy társadalom se fejlődhet. Kihangsúlyozta, hogy a törvényi keretek előmozdítása sem teremt jó előfeltételeket a nemek közötti egyenjogúság javításához.
Emlékeztetett a nemi egyenjogúságról szóló nemrégiben elfogadott törvényre és üdvözölte a gyermekes családok pénzbeli támogatásáról szóló törvény módosítását, amire sokat kellett várni, de végül elfogadásra került.