Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Bakić polgármester bőséges termést kívánt az aratóknak

2021.07.03.

A bunyevácok nemzeti ünnepe, a Dužijanca Napja megünneplésének programja keretében, melynek záró ünnepségét augusztus 15-én tartják, ma Mirko és Slavica Babičković tanyáján és Joso és Ana Cvijanov szántóján szervezték meg az aratást. A bunyevácok gabonakaszálási szokásainak bemutatóján jelen volt Milinka Hrćan, tartományi nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi segédtitkár, Stevan Bakić, Szabadka polgármestere, Bojan Šoralov, az Észak-bácskai Igazgatási Körzet vezetője, Bognár Pásztor Hajnalka, a városi tanács mezőgazdasággal megbízott tagja és számos más vendég.
A házigazdákat és a jelen levő vendégeket üdvözölve Stevan Bakić, Szabadka polgármestere elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy jelen lehet a mai aratáson, itt – mint mondta - a jó házigazdák birtokán, és azzal folytatta, hogy a Dužijanca Napja felé vezető ünnepségek és szokások sorában mindenképpen az aratás a legfontosabb.

14401_1.jpg

„A gabonát úgy kaszálva, ahogyan azt elődeik tették, az ő emléküket őrzik, ápolják a szokásokat, de ezzel egyidejűleg mindannyiunkat arra is emlékeztetnek, hogy mekkora erőfeszítés, mennyi szorgalom és fizikai erő kellett az áttekinthetetlen méretű bácskai szántókon megtermő kalászok betakarításához” - mondta Bakić polgármester az aratókat a szántóra kísérve.

14401_2.jpg

A legfontosabb, mondta a polgármester, hogy arra emlékeztesse ez a szokás a fiatalokat, milyen nagy kötelezettség volt a kaszálás.
„Míg a házigazdák kaszáltak, a család többi tagja a termést gyűjtötte, kötötte a kévét és uzsonnát készített. Az egész napot a mezőn töltötték, együtt dolgozva a tűző napon, a családi összetartozást erősítve tették meg a lehető legtöbbet azért, hogy felneveljék gyermekeiket és biztosítsák a háztartást“ - emlékeztetett  Bakić polgármester.

14401_3.jpg


Jó aratást kívánok, bőséges termést és azt, hogy közösen örüljünk a találkozásnak a Dužijanca Napján – hangsúlyozta Bakić polgármester és hozzátette, hogy Szabadka Város, illetve Varoš Subatica most már hivatalosan bunyevác nyelven is, mindig támogatni fogja az arató és minden hasonló ünnepet, mint ahogyan a szerb állam is, amely büszke a gazdag nemzeti hagyományokra.

14401_4.jpg

A tartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság számára, mint azt Milinka Hrćan mondta, kivételes fontosságú a nemzeti jelentőségű ünnepek megtartása.
„Ez mindenekelőtt Vajdaság multietnikus jellegének megtartása miatt fontos. A tartomány az ilyen rendezvényeket anyagilag támogatja az általában az év elején kiírásra kerülő pályázati felhívások útján” – mondta a segédtitkár.
Suzana Kujundžić Ostojić köszönetet mondott Stevan Bakićnak, Milinki Hrćannak, Bojan Šoralovnak és Bognár Pásztor Hajnalkának, a rendezvény szervezőinek és résztvevőinek, valamint minden jelen levőnek és megelégedettségét fejezte ki, amiért a bunyevácok kivárták ezt a 2021. évet is, hogy az aratást éppen úgy tartsák meg, ahogyan kell, az elejétől a végig.
„Igyekszünk megőrizni ezt a szokást, másrészt összegyűjteni az embereket, a gazdákat és meghallgatni, hogy milyen problémákkal szembesülnek munkájuk során“ – mondta Suzana Kujundžić Ostojić.

14401_6.jpg

14401_7.jpg

14401_8.jpg

14401_9.jpg

14401_10.jpg