Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Hetedik alkalommal rendezték meg a Boszniai Szerb Köztársaság-estet

2021.07.11.

A Boszniai Szerb Köztársaság Szabadkai Hagyományőrző Közössége ma este a Palicsi Diáküdülő nagytermében teltház előtt tartotta meg a hetedik Boszniai Szerb Köztársaság-estet. Az ünnepségen egybegyűlteket üdvözölve Stevan Bakić polgármester gratulált a Boszniai Szerb Köztársaság Szabadkai Hagyományőrző Közösségének az immár hetedik alkalommal megrendezett esemény szép hagyományának megteremtéséért és megőrzéséért.

“Ez az esemény mára már helyet kapott Szabadka város kiemelten jelentős ünnepei között. Az idén emlékeztünk meg arról, hogy egy évszázad telt el azóta, hogy az első boszniai telepesek megérkeztek erre a vidékre, és a más szerb vidékekről származó szaloniki hősökkel együtt, a környező üres mezőkön felépítették Visnyevácot ás Újzsedniket, majd Dusanovót és Mišićevót, amelyek valamivel később létesültek” – emelte ki Stevan Bakić polgármester.

Érkeztek ide népünk fiai a második világháború után is, de soha korábban olyan nehéz szívvel, mint 1990. és 1995. között, mondta a polgármester.

“Otthonaik elhagyásának fájdalmát Szabadka vendégszeretete enyhítette. Városunk ma is számos, a Boszniai Szerb Köztársaságból származó, sikeres ember otthona, akik igyekeznek megtartani és megerősíteni kapcsolataikat szülőföldjükkel, és azt összekötni a várossal, amelyben élnek. Külön öröm a számunkra, hogy ezekről a vidékekről egyre több fiatal folytatja egyetemi tanulmányait éppen Szabadkán, és aktív részt vállalnak a hagyományőrző egyesületek munkájában is” – emelte ki Stevan Bakić.

Kevesen tudják, hogy az első szerb ortodox dalkört Sloga néven Szarajevóban az ott orvosi szolgálatot teljesítő szabadkai szerb orvos, dr. Jovan Paču alapította meg 1889-ben. E dalkör sikereinek hatására azután Bosznia és Hercegovina szerte számos hasonló egyesület alakult. A folytonos rendőri zaklatások miatt dr. Jovan Paču végül 1892-ben kénytelen volt elhagyni Szarajevót – mondta el Stevan Bakić polgármester.

“Akkor is, mint most is, sokakat zavar az egységünk és összetartásunk, de mi erre büszkék vagyunk. Aleksandar Vučić elnök úr politikáját követve mi mindenütt és minden alkalomból kifejezzük a Boszniai Szerb Köztársaság iránti szeretetünket és támogatásunkat. Az érzelmeinket pedig konkrét tettekkel támasztjuk alá, amelyekkel támogatást nyújtunk az élet minden területén. Ez a támogatás tette lehetővé azt is, hogy egy ilyen est az elmúlt hét év alatt hagyománnyá nője ki magát. Éppen az elmúlt hét évben, amely alatt jelentősen erősödött a Szerbia és a Boszniai Szerb Köztársaság közötti partnerség” – hangsúlyozta ki Stevan Bakić polgármester.

Dragan Stokin atya kiemelte az ilyen fajta összejöveteleknek a jelentőségét, és megáldotta az egybegyűlteket.

A polgármester mellett a jelenlévőket üdvözölte és kellemes időtöltést kívánt mindenkinek Miroslav Karan, a Boszniai Szerb Köztársaság Szabadkai Hagyományőrző Közössége közgyűlésének elnöke is. Az ünnepségen jelen voltak Srđan Samardžić, a Szabadkai Városi Tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja, Antonijo Ratković, Zombor város polgármestere, valamint Saša Srdić és Marko Lazić, Topolya és Kishegyes polgármesterei, továbbá Bojan Šoralov, az Észak-bácskai Körzet vezetője, és számos más vendég.