Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Stevan Bakić polgármester elhelyezte a prozivkai betegellátó alapkövét

2021.07.14.

Szabadka polgármestere, Stevan Bakić ma ünnepélyes keretek között elhelyezte a prozivkai betegellátó alapkövét. A város legnépesebb lakótelepének lakossága már három évtizede vár erre az eseményre.  Az alapkő-letételnél jelen voltak Ivanka Beoković, a Szabadkai Egészségház igazgatója, Zagorka Panić, városi menedzser és gazdaságfejlesztéssel és nemzetközi együttműködésekkel megbízott polgármesteri tanácsos, Vesna Bosančić, a polgárimesteri kabinet ügyeivel és tájékoztatással megbízott polgármesteri tanácsos és Saša Petković, a Szabadkai Távfűtőművek Közvállalat igazgatója is.

Ez alkalomból Stevan Bakić polgármester kiemelte, hogy ez az esemény nem csak a Prozivka lakótelep lakói számára, de a környező helyi közösségekben élők számára is rendkívül jelentős.

„Ez a mai nap kiemelten fontos, nem csak a Prozivka lakótelep, de egész Szabadka számára. Harminc éve vártunk erre a napra, hogy végre ez a legnagyobb lakótelepünk, de a szomszédos helyi közöségek lakossága is minőségi egészségügyi ellátásban tudjon majd részesülni. A betegellátó épülete, amelyen ma megkezdődtek a munkálatok, több ezer szabadkai részére nyújt majd szolgáltatást. Az épület alapterülete 380 négyzetméter lesz, négy rendelő szobával, a kisebb beavatkozások végzésére és az EKG diagnosztikára szolgáló teremmel, irodahelyiségekkel és mellékhelyiségekkel“ – magyarázta el Stevan Bakić polgármester.

A tér – mondta Bakić, az egészségügyi ellátás legmagasabb standardjai szerint les berendezve, és a létesítmény saját parkolóval, valamint speciális bejáratokkal rendelkezik majd a betegek és a személyzet számára. A munkálatok vége a következő év első felében várható.

„A pénzeszközöket a Szerb Kormány Közberuházási Irodája biztosította, az összeg pedig áfával együtt meghaladja a 60,6 millió dinárt. Ezúttal is szeretnék köszönetet nyilvánítani a kormányirodának, továbbá a Munkaügyi, Foglalkoztatási, Harcos- és Szociálpolitikai Minisztériumnak, amely szintén részt vett a támogatásban, hogy felismerték ennek a projektnek a fontosságát, illetve hogy annak megvalósítása mit jelent majd Szabadkának“ – hangsúlyozta Stevan Bakić

Ez a betegellátó – mondta Bakić polgármester, tehermentesíti majd a közkórházat, és több ezer polgárnak biztosít majd hozzáférést az egészségügyi ellátáshoz, emellett rendezve lesz egy eddig üresen áll, kihasználatlan telek, és új munkahelyeket hozunk létre, ami igazolja a közmunkák fontosságát, és helyes döntés volt az egészségügybe és más közszolgáltatásokba beruházni.

„Büszke vagyok rá, hogy ma ez, Vučić elnöknek köszönhetően szisztematikus módon történik, projekteken keresztül, prioritások, és nem bizonyos befolyásos egyének kívánsága vagy valamiféle nemformális mércék szerint. A Közberuházási Irodának rendkívül szigorú kritériumrendszere van, minek köszönhetően csak a valóban jó projektek kaphatnak támogatást, mint például ez a projekt“ – hangsúlyozta ki Bakić polgármester.

Hozzátette, hogy Szabadka kiváló együttműködést folytat a Közberuházási Irodával és a minisztériumokkal, és ez a támogatás leginkább a Vegyészeti és Technológiai Iskola, vagy a Kolevka Gyermekotthon épületének példáján látszik a leginkább.

„A tervek szerint ez az együttműködés folytatódik majd a Vegyészeti és Technológiai Iskola épületén, és pályázunk az Ivan Sarić Műszaki Iskola épületének felújítására is. Folyamatban van a Szabadkai Közkórház műszaki tervdokumentációjának befejezése, és elkészült a Városi Stadion teljes körű felújításának teljes tervdokumentációja. Mindez a Közberuházási Irodán keresztül történt. Ma más bizton állíthatjuk, hogy Szabadka a perspektívák és a jövő városa, amelybe komoly beruházások folynak, és amely a legjobb példaként szolgál az országos, a tartományi és az önkormányzati vezetőség együttműködésére“ – szögezte le Stevan Bakić polgármester.

Ivanka Beoković, a Szabadkai Egészségház igazgatónője köszönetet mondott Szerbia elnökének, Aleksandar Vučićnak és a Közberuházási Irodának, amiért felismerték egy ilyen létesítmény felépítésének jelentőségét.

„Mi, az Egészségház dolgozói ma mind rendkívül elégedettek vagyunk, mert egy modern, korszerű betegellátót kapunk, ahol élvezet lesz majd egészségügyi szolgáltatásokat nyújtani és kapni. Ez a betegellátó jelentős mértékben tehermentesíti majd a környező helyi közösségekben működő orvosi rendelőket.  Az új épületben nyolc csapat fogadja majd a betegeket – négy az első, és ugyanennyi a második váltásban“ – mondta el Beoković igazgató asszony.