Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szentkúton megtartották a Nikola Tesla-napokat

2021.07.17.

A szabadkai Lika Egyesület nyolcadik alkalommal szervezte meg Szentkúton a Nikola Tesla-napokat, amelyen egész napos művelődési és sport programokkal várták a látogatókat. Szabadka polgármestere, Stevan Bakić gratulált a szervezőknek odaadó és lelkes munkájukért, amivel létrehozták ezt a rendezvényt egy olyan ember emlékének szentelve, aki mérhetetlen hozzájárulását adta a tudomány fejlődéséhez.

Ez egy különleges év – hangsúlyozta Bakić polgármester, mert az idén ünnepeljük a smiljani születésű, szerb származású zseni születésének 165. évfordulóját. Az emberét, aki nem csak a huszadik század technológiai fejlődését határozta meg a többfázisú villamos energia kutatása révén, de a huszonegyedik századra is rányomta bélyegét a mobil kommunikáció és a vezeték nélküli internet alapjainak letételével.

„Tudományos érdemei széles körben ismertek, de identitástudatának alapjai, és különösen a mi vidékeinkkel ápolt kapcsolata már kevésbé. Tesla ugyan annak az országnak polgáraként született, mint az akkor szabadkaiak. Kedvenc költője az újvidéki Jovan Jovanović Zmaj volt, kinek munkásságával megismertette a 19. század végének amerikai nyilvánosságát.“ – mondta Stevan Bakić.

E nagy tudós, humanista és hazafi iránti tiszteletét és szeretetét – mondta Stevan Bakić – Szabadka azzal is kinyilvánította, hogy róla nevezte el a város egyik fontos utcáját, továbbá az egyik városnegyedet is, amelyen ez az utca halad keresztül. 

„Ma itt önök, akik származási helyüket tekintve a legközelebbi utódai, egy emlékművel is tisztelegnek személye előtt, itt a szentkúti Nagyboldogasszony ortodox kápolna mellett, ami különös szimbolikus erővel bír, ugyanis a kis Nikola annak a templomnak az udvarában nőtt fel, amelyben apja Milutin, a smiljani ortodox pap szolgáltatta a szentmisét. Tesla emlékműve áll a New yorki szerb ortodox templom előtt is, abban a nagyvárosban, amelyben élete legnagyobb részét töltötte. Önök, kedves likaiak, a Nikola Tesla szerbségéről és ortodox vallásosságáról szóló igazság legfőbb őrzői. Mert neki önöknél közelebbi rokonai nincsenek, ami különös büszkeség és privilégium a szerb népen belül.“ – emelete ki Bakić polgármester. 

Szabadka város támogatja önöket ennek az igazságnak a terjesztésében, mert nem ünnepelhetjük igazán Teslát, ha megengedjük, hogy bármilyen módon megmásítsák identitását, és letagadják azt a tanúbizonyságot, amit magáról hagyott az utókornak, vélte Stevan Bakić. 

„A Szerbia és Magyarország közötti kiváló viszonyok, és e nagy tudósunk világméretű jelentősége szellemében üdvözlöm magyar barátainkat, a kiskunhalasi újítókat és feltalálókat, akik itt ma kiállították elektromos autóikat. Együtt ünnepelve a mi Nikola Teslánk születésének évfordulóját, mindannyiuknak minőségi időtöltést és sok szép emléket kívánok erről a mai találkozóról, és hogy az elkövetkező években is összejöjjünk itt, a mi templomunk és a mi Teslánk körül.“ – zárta le üdvözlő beszédét Stevan Bakić polgármester.

Miloš Borjan megköszönte az önkormányzatnak és Stevan Bakić polgármesternek a támogatást, és reményét fejezte ki, hogy ez a rendezvény, amely ma a kiskunhalasi feltalálók és újítók elektromos autóinak kiállításával nyílt meg, a jövőben hagyománnyá válik, és egy nemzetközi találkozóvá növi majd ki magát.

A szentkúti eseményen megjelentek Milanka Kostić, a Szabadkai Városi Tanács művelődési és oktatási ügyekkel megbízott tagja, és Sava Stambolić, a polgármester kabinetfőnöke is.

Az idei Nikola Tesla-napok rendezvény pénteken, július 9-én kezdődött a Városházán, a szülőföldjét ábrázoló képek kiállításával és a díszteremben megtartott oktató jellegű tribünnel, ami a Nikola Tesla – a jövő gyermeke címet viselte. A legszebb képzőművészeti alkotások és a legjobb versek díjat kaptak. A Szentúti kegyhely bejáratánál felállították Nikola Tesla mellszobrát.

A mai, központi rendezvényen a résztvevők bocsát játszottak, a látogatók pedig megtekinthették az újítók, feltalálók és kézművesek kiállítását. A zenei aláfestést a Boemi együttes szolgáltatta, a legkisebbek számára pedig műhelyfoglalkozásokat és játszóházat rendeztek a szervezők.

A gulyáságyúban, hagyományos módon főzött babgulyás eladásából befolyt összeg jótékony célra  lesz fordítva.