Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Palicson megnyílt az Európai Film 28. Nemzetközi Fesztiválja

2021.07.17.

Az Európai Film 28. Nemzetközi Fesztiváljának a Palicsi Nyári Színpadon teltház előtt megtartott ünnepi megnyitóján az európai filmgyártás fejlődéséhez való kimagasló hozzájárulásért Aleksandar Berček színész és Christian Petzold rendező vehette át a Lifka Sándor-díjat, míg az idei évtől bevezetett, Lifka Sándor különleges tiszteletbeli díjjal Milena Zupančić szlovén színésznőt tüntették ki, az Undergraund spirit elismerést pedig Ada Solomon producer nyerte el. A hetedik művészet világában, amely immár 28. alkalommal hozza el városunkba az európai film szellemét, a filmalkotókat és vendégeket Szabadka polgármestere, Stevan Bakić üdvözölte.

A polgármester emlékeztett arra, hogy a világjárvány ellenére Európa legjobb filmjeinek tavalyi, 27. palicsi szemléje – bár szerényebb keretek között – de mégis meg lett tartva.

„Tavaly, a házigazda város képviselőjeként igen szerény keretek között nyitottam meg a palicsi filmfesztivált, és akkor nagyon sajnáltam, hogy azt nem tehettem ezen a csodálatos nyári színpadon, nagyszámú közönség előtt, amely már közel három évtizede hűségesen követi figyelemmel a legjobb európai filmek ezen szemléjét. De ennek ellenére büszke voltam arra, hogy a legsúlyosabb járványhelyzet körülményei között, folytonos bizonytalanságban és számos halasztást követően, sikerült megőriznünk ezt a hagyományt, és megtartanunk a fesztivál tervezett programját. Ezért ma este, a filmművészet 28. palicsi szemléjének megnyitóján nagy örömmel és megelégedéssel tölt el, hogy a fesztivált a megszokott időben tudjuk megtartani, saját otthonában, ebben a moziban a csillagok alatt.“ – mondta Bakić polgármester.

Mégis annak örülök a legjobban, mondta Stevan Bakić, hogy a verseny és a revüprogram is hűséges közönsége előtt mutatkozhat be, amely mától július 23-áig 12 filmet láthat a fő versenyprogramban és 108-at a további 14 szelekcióban.

„Különösen nagy öröm számunkra, hogy itt lesz az országos bemutatója annak a hazai filmalkotásnak, melyet Bora Stanković rengénye alapján forgattak, mert az ilyen produkciók jelentős mértékben járulnak hozzá a szerb történelem és kultúra ápolásához. Amikor Szerbia legjobbjairól beszélünk, külön gratulálnék a Lifka Sándor-díj idei nyertesének, Aleksandar Berček úrnak. A Miloš szerb fejedelem általa halhatatlan módon megformált alakja a Karađorđe halála című televíziós drámában, és a Vuk Karadžić filmsorozatban sokunk számára meghatározó élmény volt a múlt század nyolcvanas éveiben, és az első találkozás a nagy szerb vezér történelmi személyiségével“ – emelte ki Stevan Bakić polgármester.

Ezek az alkotások – hangsúlyozta Bakić, mérhetetlen nagy mértékben hozzájárultak a szerb történelem iránti érdeklődés felkeltéséhez és az emlékezés kultúrájának megerősítéséhez Szerbiában

„Berček úr felejthetetlen alakítást nyújtott az Ígéretes fiú (Dečko koji obećava), Ki énekel ott? (Ko to tamo peva), Majstori, majstori, és számos más filmben. Nekünk, szabadkaiaknak különösen kedves a Još ovaj put című filmben játszott szerepéért, amelyben 1983-ban egész Jugoszlávia közönsége láthatta a szabadkai Városháza épületét.“ – emlékeztetett Stevan Bakić polgármester.

Nagyon örülünk annak, – mondta Stevan Bakić – hogy ma este a nagy szlovén színésznő, Milena Zupančić különleges tiszteletbeli díjban részesült a regionális filmezés terén kifejtett kiemelkedő tevékenységéért, és ezzel ma Szabadka két kiemelkedő színész találkozóhelye lett, akik olyan jelentős filmben szerepeltek közösen, mint az Ígéretes fiú. Szívből gratulálunk a Lifka Sándor-díj másik kitüntetettjének,  Christian Petzoldnak, és az Undergraund spirit elismerés nyertesének, Ada Solomonnak is.

Szabadka város 2020-ban megküzdött ezért a fesztiválért, amikor a világ filmszemléinek többségét lemondták.

„A világjárvány az idén is éreztette hatását, ugyanis az anyagi támogatást valamivel szerényebbre kellett szabnunk, de ki kell hangsúlyoznom, hogy Szerbia nem engedte meg, hogy ez a rendezvény hiányt szenvedjen. Külön köszönet illeti meg a Művelődési és Tájékoztatási Minisztériumot, amely az elmúlt tíz évben a legnagyobb összegű támogatást nyújtotta, ami a palicsi fesztivál országos jelentőségét és a Szerb Kormány kultúrpolitikájának komolyságát bizonyítja“. – hangsúlyozta Bakić polgármester.

Emellett köszönetet mondott a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárságnak, valamint az Európai Unió által támogatott Kreatív Európa programnak is.

„Mint mindig, most is elismeréssel tartozunk kreatív csapatunknak: a fesztivál igazgatójának, Radoslav Zelenovićnak, Ilija Tatić ügyvezető producernek és munkatársaiknak, akik sokat tesznek azért, hogy ez az esemény Palics, Szabadka és Szerbia legszebb arcát mutassa. Minden kedves vendégünknek és a filmkedvelő közönségnek kellemes fesztiváli napokat kívánok és sok új benyomást a filmvászonról“ – mondta Bakić polgármester.

Az európai film idei, 28. palicsi fesztiválja a megszokott időpontban, július 17. és 23. között lesz megtartva Palicson és Szabadkán, a Szabadkai Szabadegyetem szervezésében. A filmeket az idei fesztiválon több helyszínen vetítik: az egyedülálló Palicsi Nyári Színpadon, az Eurocinema, az Abbázia és a Lifka mozikban.

A gazdag filmkínálat mellett a közönség számos, dinamikus kísérőprogram közül válogathat, melyek közt vannak koncertek, kiállítások, bemutatók, műhelyfoglalkozások és szakmai előadások is.

Emellett az időn első ízben szervezik meg palicson MIOB (Moving Images Open Borders) név alatt a fesztiváli hálózat workshopot a bloggerek, vloggerek és influencerek részére.