Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Stevan Bakić polgármester nyitotta meg Békován a falusi játékokat

2021.07.25.

A békovai Szent Száva Általános Iskola melletti parkban ma tizenkettedik alkalommal tartották meg a Falusi játékok határok nélkül elnevezésű rendezvényt. Az egésznapos vetélkedőn a csapatok 10 küzdőtéren mérték össze erejüket a falusi motívumok ihlette versenyszámokban, melyekben a vidéki élettel kapcsolatos eszközöket: szalmát, gólyalábakat, karikákat, gémeskutat, óriáscsúzlikat, traktorokat, kukoricát használtak. A versenyen 12 hattagú csapat vett részt. A békovai falusi játékok megnyitóján Szabadka polgármestere, Stevan Bakić rámutatott arra, hogy ez a rendezvény az eltelt tizenkét év alatt kialakította arculatát, és sikerült magas szinten és szórakoztató módon megőrizni az eredeti falusi hagyományokat.

A játék és a jó hangúlatban, közösen eltöltött idő – mondta Bakić polgármester, tulajdonképpen hozzájárul ahhoz, hogy népszerűsítsük a falusi életmódot, amely Szabadka létrejöttének és fejlődésének alapját képezi.

„Az idén meglátogattam az önkormányzathoz tartozó majd minden falut, és elmondhatom, hogy azok valóban Szabadka büszkeségei, és egy olyan kincset képeznek, amit mindenképpen meg kell őriznünk, tovább javítva az itteni élet minőségén. Ehhez pedig önök az ilyen rendezvényekkel jelentősen hozzájárulnak.“ – hangsúlyozta ki Stevan Bakić  polgármester.

A Falusi játékok határok nélkül jelentősen hozzájárult Békova társadalmi és művelődési életének fejlesztéséhez. Ez a rendezvény jó példa arra, hogyan lehet jó szervezéssel a városon kívül is vonzó tartalmakat kínálni a szabadkaiaknak, amelyek komoly turisztikai potenciált jelentenek, és ha mindehhez még hozzátesszük, hogy az itt befolyó bevételekből a Rákos Gyermekek Szüleinek Országos Egyesülete kap majd támogatást, akkor kapunk csak teljes képet erről a humánus és nemes rendezvényről – mondta Stevan Bakić.

„Szabadka város önkormányzata a kultúrpolitika, az iskolarendszer, valamint Békova és falvaink és külvárosaink minden lakosa iránti nyitottsága révén támogatja az önök erőfeszítéseit. Igyekszünk minden jó ötlet szolgálatába állni és minden problémát együtt megoldani. Békova a nemzeti közösségek harmonikus együttélésének jó példája, és ezt szeretném ma is hangsúlyozni, mert az ilyen események, amelyek összekapcsolnak és összegyűjtenek bennünket e vidék egyetemes értékei köré, nagyon fontosak a számunkra. Az élet és a munka e termékeny bácskai síkságon, és mindaz, ami előtt ezekkel a játékokkal tisztelgünk, évszázadok óta közös minden emberben, aki a szabadkai falvakban él.“ – hangsúlyozta Bakić polgármester.

Miután gratulált a szervezőknek a játékok kiváló megszervezéséhez, Bakić polgármester a résztvevőknek színvonalas versenyt és jó szórakozást kívánt, azzal az ígérettel, hogy mindig élvezni fogják Szabadka város támogatását.

A Békova Helyi Közösség elnöke, Milenko Garić és a verseny egyik szervezője, Stipan Lulić megköszönték a polgármesternek, hogy az önkormányzat ilyen jelentős támogatást nyújtott e rendezvény megszervezéséhez.

Marina Malagurski, az Udruženi pokrećemo selo civil szervezet nevében visszaemlékezett a kezdetekre, és a 2008-ban először megrendezett játékokra, és elmondta, hogy céljuk minél több fiatalt bekapcsolni, más falvakat is arra ösztönözni, hogy hasonló játékokat szervezzenek, és hogy a jövőben egy zárórendezvény keretében mérjék össze erejüket a falusi játékokban.

- A közösen eltöltött idő mellett az a célunk, hogy megőrizzük a falusi hagyományokat, és hogy adományokat gyűjtsünk a Rákos Gyermekek Szüleinek Országos Egyesülete részére – mondta Marina Malagurski.

 Stipan Lulić felszólította a fiatalokat, hogy mozduljanak ki a négy fal közül, kapcsolják ki számítógépeiket és jöjjenek ki a szabadba, élvezni a barátkozást és versengést.

A falusi játékok győztesei serlegeket, érmeket és dicsérő okleveleket kaptak, a rendezvényt pedig szórakoztató műsor és a szabadkai Topik együttes fellépése zárta.