Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A Vermes Lajos életét és munkásságát ismertető táblákat a városi képviselő-testület elnöke mutatta be

2021.07.29.

Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke és Vermes Mihály, a Palicsi Olimpia Játékokat megalapító Vermes Lajos unokája, a tóparti sétány Női strand előtti részén mutatta be a sétányon kihelyezett táblákat. A fényképeket is tartalmazó 18 tábla az önkormányzat területén hivatalos használatban levő szerb, magyar, horvát és bunyevác nyelven, valamint az idelátogató turisták számára német és angol nyelven olvasható. A 100.000 dinár értékű projektet a Tartományi Kormány - az Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság finanszírozta.

Dr. Pásztor Bálint elmondta, nem véletlen, hogy a táblák kihelyezésére éppen a tokiói olimpiai játékok megtartásának ideje alatt került sor, Vermes Lajos szellemi hagyatéka tiszteletének jelképeként.

„Nagyon örülök, hogy Vermes Mihály tanár úrral bemutathatjuk ezeket az új táblákat, melyek Vermes Lajos életéről, tevékenységéről és a Palicsi Olimpiai Játékokról szólnak. Sokszor el kell mondani és soha nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy e kiváló személyiségnek köszönhetően 1880-ban olimpiai játékokat tartottak Palicson, 16 évvel megelőzve ezzel az athéni újkori olimpiai játékokat. Ez arról tanúskodik, hogy Vermes Lajos mutatta meg az utat. Nélküle nem lenne újkori olimpia, Palics szegényebb lenne a mai Villa Lujza, a Halászcsárda és a Bagolyvár épületével, Szabadkának, Palicsnak és a környéknek pedig nem lett volna és ma sem lenne  ennyi kiváló sportolója” – hangsúlyozta dr. Pásztor Bálint.

Amikor azt mondjuk, Szabadka a sport városa – folytatta az elnök – azt is el kell mondani, hogy Vermes Lajosnak köszönhetően.

„A rendelkezésünkre bocsátott eredeti fényképekért köszönetet mondok a családnak, hiszen azok nélkül nem tudtuk volna mindezt ilyen méltó módon összeállítani városunk lakosai és az országból és külföldről Szabadkára és Palicsra látogató kedves vendégeink számára. Egy évvel ezelőtt világossá tettem, hogy várospolitikai programunk egyik sarokköve hagyományaink megóvása és nagyjaink hagyatékának és emlékének ápolása, akik között Vermes Lajos világviszonylatban is megkülönböztető figyelmet érdemel.” – mondta dr. Pásztor Bálint.

Vermes Mihály, Vermes Lajos unokája elmondta, hogy nagyon meghatódott, hogy ilyen csodálatos eseményen vehet részt és ezért nagyon hálás a város vezetésének, különösen pedig dr. Pásztor Bálintnak.

„Egy nagyon kreatív ötletet valósítottak meg, amely nagyban hozzájárul városunk sport- és kultúrtörténeti hagyományainak ápolásához és megőrzéséhez. A nagyapám nyolc évet töltött piarista gimnáziumban, ahol megszerette a sportot és az ókori görög olimpiai játékokat, meg a hellén kultúrát. Ez adta az ötletet, hogy fivéreivel, Nándorral és Bélával, valamint nagyon jó barátjával, Matkovics Miklóssal az ókori görög olimpiai játékok mintájára megszervezzék a palicsi sportjátékokat, az amatőrizmus egy igen kreatív kódexét is megteremtve ezzel, ami abban az időben nagy érdekességnek számított”, mondta el Vermes Mihály, majd ezzel a metaforával fejezte: „Nemes magot vetettek Szabadka termékeny talajába, amely kihajtott, nőtt és magasba szökött. "

Az eseményen jelen volt Vermes Lajos ükunokája, a tizenegy éves Vermes Viktória is, akinek a sport kétségkívül a vérében van, hiszen az úszás mellett lovagol is.

A tóparti sétányon látható táblákat a Palics-Ludas Közvállalat helyezte ki.