Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke a LEUKA Egyesület akciójának védnöke

2021.07.30.

Az Akut Leukémia Elleni Küzdelemért Egyesület – a LEUKA programját ismertették a Városháza Médiaközpontjában tartott mai sajtótájékoztatón.

14454_1.jpg

A LEUKA Egyesület rendezvénysorozata keretében 2021. augusztus 6-án, a palicsi Vigadó teraszán és a Nyári színpadon tartandó koncerttel, kiállítással és tribünnel egybekötött esemény az önkéntes vérlemezke-donorok és őssejt-donorok szükségességének tudatosítására irányuló akció része, melyet az Egyesület az Ana és Vlade Divac Alapítvány, az USAID és a Balkan Trust for Democracy együttműködésével szervez.
Az akció védnöke, dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke elmondta, hogy nagy megtiszteltetés számára, hogy a mai sajtókonferenciát hősökkel tarthatja, hiszen Tóth Demek Melinda és Predrag Slijepčević legyőzték a leukémiát, majd megalapították és működtetik a LEUKA Egyesületet.
Dr. Pásztor Bálint a program és az Egyesület lehető legnagyobb mértékű támogatására kérte a tájékoztatási eszközöket.

14454_2.jpg

„Az akció lényege az önkéntes vérlemezke-donorok és őssejt-donorok szükségességének tudatosítása. A LEUKA Egyesület jövő pénteken, augusztus 6-án kiállítást, tribünt és koncertet szervez, hogy minél több donort toborozzon. Szerbiában jelenleg kevesebb mint 9000 donor szerepel a nyilvántartásban, pedig 100.000 donorra lenne szükség. Remélem, hogy ennek az akciónak köszönhetően elmondhatjuk majd, hogy akár több száz segítőkész szabadkai is bekerült a nyilvántartásba. Bizonyítsuk újra, hogy Szabadka a segíteni akarók városa.” – mondta a képviselő-testület elnöke.
Tóth Demek Melinda, aki négy éve a transzplantációnak köszönhetően kapott új esélyt az életre, köszönetet mondott dr. Pásztor Bálintnak és mindenkinek, aki segítséget nyújtott ebben az akcióban.
„Velünk lesz a Szabadkai Közkórház Transzfúziós Osztályának csapata is, és nagyon örülünk annak, hogy nálunk ilyen jól működik a transzfúziós terápia. Az őssejt-átültetés a leukémia gyógyításának egyedüli módja. Ezt ma már nem a csontvelőből, hanem vérből végzik. A donor egy öt napos előkészületen esik át, kap egy injekciót, és pár óra alatt már kész is. Jelenleg Szabadkán 90 regisztrált donorunk van, a mi célunk pedig, hogy minél több embert ösztönözzünk arra, hogy jegyeztesse be magát a nyilvántartásba. Ha ezt sikerül elérnünk, akkor nem volt hiába a fáradozás, mert úgy vélem, hogy a donorok valóságos hősök.“ – mondta Tóth Demek Melinda.

14454_3.jpg

Predrag Slijepčević elmondta, hogy a leukémia halálos betegség, és az egyedüli esély a túlélésre, ha a beteg másoktól kap segítséget.
2005-től Szerbiában az ötödik transzplantációt készítik elő az őssejtdonorok nyilvántartásából, ami lenyűgöző adat. Az önkéntes véradók csaknem 90 százaléka nem is tudja, hogy van lehetőség az őssejt donációra – mondta Slijepčević és hozzátette, hogy Szerbiában jelenleg 2.000 embert kezelnek valamilyen hematológiai betegségben.
Predrag Slijepčević kihangsúlyozta, hogy a donációs eljárás nagyon egyszerű, csupán minimális fájdalommal jár, és felkérte a szabadkaiakat, hogy jegyeztessék be magukat az őssejtdonorok nyilvántartásába.

14454_5.jpg