Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Bakić polgármester – Aleksandar Vučić politikája az újabb „Viharok“ elleni bástya

2021.07.31.

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere részt vett a megemlékező tribünön, amelyet a szerb népet a „Vihar“ akcióban ért szenvedése 26. évfordulójának alkalmából tartottak meg szombaton, 2021. július 31-én, a Városháza dísztermében, az Észak-bácskai Körzet Szerb Egyesületeinek Szövetsége szervezésében.

A rendezvényen tekintélyes történészek, prof. dr. Dejan Mikavica, az Újvidéki Egyetem tanára és dr. Momčilo Diklić, az Európai Tanulmányok Intézet munkatársa beszéltek.

14456_1.jpg

Bakić polgármester a jelenlevőkhöz intézett beszédében üdvözölte a felszólalókat és a vendégeket, és emlékeztetett arra, hogy közeleg augusztus 4-e, a „Vihar“ elnevezésű bűncselekmény miatt a szerb történelem egyik legtragikusabb dátuma. Kihangsúlyozta, hogy erről a bűntettről nehéz beszélni, azonban minél nehezebb, annál gyakrabban kell róla beszélnünk, és a „Vihar“ áldozatai iránt a legszentebb kegyelettel kell adóznunk, a legkomolyabb hozzáállással szenvedésük iránt.

14456_2.jpg

Dicsérő szavakkal illette az Észak-bácskai Körzet Szerb Egyesületei Szövetségének munkáját, amelynek köszönhetően erről a szenvedésről minden évben beszélnek Szabadkán, a városban, amely több ezer szerb menedéke volt, akiket elüldöztek évszázados otthonaikból. A polgármester rámutatott, hogy ők ma polgártársaink, és mérhetetlenül hozzájárulnak Szabadka életéhez és fejlődéséhez, de soha nem felejtették el a tőlük elvett hazát és az ellenük elkövetett bűncselekményt.

14456_3.jpg

„Nem szabad elfelejteniük, és mi sem feledhetjük, akik szemtanúi voltunk a krajinai tragédiának. A ma estihez hasonló események azért is értékesek, mert sok, akkor elmenekült gyermek lett mára szülő, akiknek fiai, leányai hazájuktól messze élnek. Nagy felelősség hárul ránk, hogy elmondjuk nekik az igazat mindarról, ami ezekben a nehéz években történt.

14456_4.jpg

Az igazságot, amiről már régóta suttogva beszélnek, aminek még Szerbiában sem volt helye a közéletben és az állami életben. Ezen változtatott Aleksandar Vučić elnök államvezetési víziója, akinek köszönhetően a krajinai szerbek szenvedésére való megemlékezés az állampolitika részévé vált. Az áldozatok iránti tisztelet, az emlékezés kultúrája és a népünk jogaiért Horvátországban folytatott küzdelem most minden kormányzati szint elhatározása Szerbiában. " - hangsúlyozta Bakić polgármester.

14456_5.jpg

Hozzátette, hogy Szabadka városa ma komoly támasza és legnagyobb támogatója minden emlékrendezvénynek, amelyek emlékeket őriznek, és mély, gyógyíthatatlan sebekre jelentenek írt, valamint, hogy 2014 óta számos kiállítás és tribün, filmvetítés és könyvbemutató került megrendezésre a városban és a város segítségével a "Vihar" akció okozta szenvedésekről.

14456_6.jpg

A polgármester kiemelte továbbá, hogy ez az év azért különleges, mert nyolc évtized telt el a szerb nép ellen az usztasák által elkövetett népirtás kezdete óta, és hogy Ante Pavelić példakép volt azoknak a bűnözőknek, akik 1995-ben lényegében elérték, amit Pavelić 1941-ben elkezdett.

"Jasenovac és a "Vihar "elválaszthatatlanul összekapcsolódnak, és ezért nagyon fontos, hogy városházánk idén május végén házigazdája volt a Jasenovac haláltáborról rendezett kiállításnak is." - tette hozzá Bakić polgármester, Szabadkáról, mint olyan környezetről beszélve, ahol egyedülálló lehetőség nyílik más nemzetek és vallások tagjainak arra, hogy megismerkedjenek a szerbek szenvedésével.

14456_7.jpg

"Szerbia elítél minden más nemzet ellen elkövetett bűntényt, ám a szerb nép tragédiáit kevesen akarják a valódi nevükön nevezni. Tanúi vagyunk ma annak, hogy azok, akik soha nem fogják megtalálni a megfelelő szót az egy területről eltűnt 500 000 emberre, és velük együtt a sok eltűnt településre, toponímiára és templomra, bennünket leckéztetnek, és ránk erőltetik más bizonyos bűncselekményről alkotott nézeteiket. Nehéz idők állnak előttünk, de soha nem szabad feladnunk az igazságot önmagunkról és szenvedéseinkről.

Országunk vezetői évek óta világosan mondják ki az egész világ előtt, hogy soha többé nem szabad új "viharoknak" lennie a szerb nép felett, bárhol is éljenek. Az állami vezetés ezt azért hangsúlyozza, mert nyilvánvalóvá vált, hogy sokan várják és készítik elő a különböző hasonló helyzeteket.

Mindenki téved, aki ezt teszi. Ma az Aleksandar Vučić vezette Szerbia erősebb, mint valaha, és készen áll arra, hogy olyan védőbástya legyen, amely megtör minden ilyen lépést népünk ellen. Meg kell őriznünk ezt az erőt, és elnökünket, aki ezt az erőt kiharcolta.

„Örök dicsőség a „Vihar” áldozatainak - soha ne felejtsük el és ne áruljuk el őket.”- zárta szavait Stevan Bakić, Szabadka polgármestere.

A polgármester beszéde után a Krajinai Kulturális Közösség elnöke, Željko Kukić úr köszöntötte az egybegyűlteket, aki megosztotta a jelenlévőkkel a szabadkai fogadtatás és a polgármesternek a tribün szervezőihez és résztvevőihez tanúsított hozzáállása iránti őszinte lelkesedésének kifejezéseit. Azt mondta, hogy ilyen kedvességet szinte sehol nem tapasztalt, de ez ma már valóban állampolitikává válik, ami az egyetlen, ami megmenthet minket nemzetként. Azon meggyőződéséről is beszélt, hogy folytatódik az együttműködés a város és Krajina Kulturális Közössége között.

A jelen levőket köszöntötte az Észak-bácskai Körzet Szerb Egyesületei Szövetségének elnöke, Boro Vukajlović is, aki Szerbia, mint a szerb nép anyaországának szerepéről beszélt, és mint kulcsfontosságú tényezőről a krajinai és a Bosznia-Hercegovina területéről származó áldozatok túlélésében, valamint arról, hogy politikája és állásfoglalása reményt kelt, a fennmaradásra, a jogérvényesítésre és a szülőföldre való visszatérésre, ahonnan elüldözték őket.