Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadka Város Képviselő-testülete megtartotta 12. ülését

2021.08.05.

Szabadka Város Képviselő-testülete a Városháza dísztermében tartott mai, 12. ülésén összesen 41. napirendi pont szerepelt.

14471_1.jpg

A tanácsnokok elfogadták a határozatot Szabadka város folyó év január 1-jétől június 30-ig tartó időszakra vonatkozó költségvetésének végrehajtásáról szóló beszámolóról. A Szabadka város költségvetésének féléves végrehajtásáról szóló beszámoló szerint az idei év első hat hónapjában a költségvetés folyó bevételei 3.187 millió dinárt tettek ki, ami az éves terv 50,57 százaléka. Dubravka Rodić, a Pénzügyi Titkárság titkára szerint az utóbbi tíz év folyó költségvetési bevételei hathavi szinten történő teljesülését tekintve, megállapítást nyert, hogy a tervezetthez képest ilyen magas szintű megvalósulás nem történt.

14471_2.jpg

A 2011-2020 közötti időszakban a folyó bevételek átlagos megvalósulása a költségvetési év első felében 37,39 százalék. Dubravka Rodić kijelentette, hogy a folyó évi bevételek több mint 50 százalékkal magasabb megvalósulása a tervezettekhez képest, a minőségi és felelősségteljes tervezés példája.

A beszámoló szerint a megvalósult bevételek legjelentősebb hányada a keresetek utáni adóból származó bevétel, amely 1.254 millió dinár, azaz a terv 49,19 százalékának összegében realizálódott, és az előző év azonos időszakához képest 35,85 százalékkal több bevétel realizálódott. A magánvállalkozások jövedelemadójából származó bevételek 113.5 millió dinárt tettek ki, ami az éves terv 57,47 százaléka, és az előző év azonos időszakához képest a bevételek 15 százalékkal magasabbak. Ezek a paraméterek azt jelzik, hogy a szabadkai vállalkozások nagyrészt leküzdötték a járvány terjedése elleni küzdelemben kialakult helyzetből fakadó üzleti válságot, és hogy a szerb kormány gazdasági intézkedései hozzájárultak a gazdasági tevékenységek stabilizálásához.

Azt, hogy sok beruházási projekt van a városban, az építési telkek használatáért fizetett díjakból és az építési telkek rendezése utáni járulékokból teljesülő költségvetési bevétel összege bizonyítja. 176 millió dinár realizálódott, azaz négyszer több, mint az előző év azonos időszakában.

A beszámolási időszakban a költségvetési szervek 2.803 millió dinárt fordítottak kiadásokra, ami az éves terv 38,67 százaléka. A legtöbb ráfordítás az oktatás területén történt, majd a közösségfejlesztés és a gazdasági ügyek következtek. A költségvetési szervek kötelezettségeinek teljesítése a prioritások szerint alakult.

Veljko Vojnić, az "Aleksandar Vučić - Gyermekeinkért" képviselőcsoport elnöke rámutatott, hogy az elmúlt tíz évben, amióta tagja a Költségvetési és Pénzügyi Tanácsnak, nem volt még ilyen költségvetési teljesülés.

14471_3.jpg

"Félmilliárd dináros pénzügyi többletünk van, és minden olyan kihívásnak eleget tettünk, amelyek előttünk álltak a költségvetés megvalósítása és a felhasználók igényei tekintetében. Még az adósságokat is visszafizettük. Késtünk a hadseregotthon és a Kosta Nađ laktanya részletfizetésével, de ez esetben is beértük a határidőket, és visszaadtuk a 150 millió dináros likviditási hiteltartozást a konszolidált költségvetésbe. Mindez a szerb kormány helyes politikájának, a szakértelemnek, az elhivatottságnak és a polgármester és az egész csapat munkája komolyságának eredménye. Megérkeztek a magasabb hatalmi szintek átutalásai a regionális hulladéklerakó felszerelésére, a Városi Könyvtár homlokzatának felújítására, a Nemzeti Színház épületének befejezésére és a közbeszerzések a tervek szerint haladtak.” - mondta Vojnić.
Nágel János, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőcsoportjának elnöke elmondta, annak ellenére, hogy az idei költségvetés a tavalyihoz képest 15 százalékkal alacsonyabb, leszögezhetjük, hogy a 2021. évi költségvetés reálisan lett megtervezve.
„Már öt éve vagyok ennek a képviselő-testületnek a tanácsnoka, de nem emlékszem, hogy ez idő alatt – de úgy gondolom, hogy korábban sem történt meg az, hogy a költségvetés megvalósítása az első hat hónapban meghaladta az 50 százalékot. Elégedettek voltunk, és azok is reális mutatók voltak, amikor a költségvetés legfeljebb 40 százalékban teljesült. Az idén a költségvetés megvalósulásában elért eredmények igen dicséretesek. Ez egyrészről azt igazolja, hogy azok az emberek, kiknek az önkormányzaton belül az a feladatuk, hogy megtöltsék a költségvetést, jól végezték a dolgukat. De ami még ennél is fontosabb, hogy ez egyértelműen azt bizonyítja, hogy Szabadka gazdaságában előrehaladás tapasztalható, és hogy jó úton haladunk. Ez világosan mutatja, hogy növekedésben van a cégek és a vállalkozók száma, akik üzleti tevékenységüket az önkormányzat területén folytatják, és hogy egyre magasabbak a keresetek is. Ez pedig a cégek, a vállalkozók és a polgárok lelkiismeretességéről tanúskodik, akik egyre jobban és rendszeresebben tesznek eleget adókötelezettségeiknek.“ – hangsúlyozta Nágel János.

14471_4.jpg

Kuriózumként megemlíthetjük, hogy a napirend e pontját a képviselő-testület egyhangúlag szavazta meg, és a költségvetés megvalósítását az ellenzék soraiból is dicsérő szavakkal illették.
A képviselő-testület a mai ülésén többek között rendeletet hozott a távhőellátás feltételeiről és módjáról szóló rendelet módosításáról és kiegészítéséről, melynek köszönhetően a Szabadkai Távfűtőművek KKV fogyasztói számára igazságosabb módon lesz majd elszámolva a hőfogyasztás.
A tanácsnokok jóváhagyták négy közvállalat igazgatójának megválasztását is, így a Vízművek és Csatornázási KKV leendő igazgatója Sugár György, a Palics-Ludas Közvállalaté Dobó Márta, a Szabadkai Gázművek Közművállalaté Horvát Tímea, a Szabadkai Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalaté pedig Ognjen Golubović lesz. Emellett tizennégy közvállalat, közművállalat és Kft. működési beszámolója lett elfogadva.
A tanácsnokok a mai ülésen határozatot hoztak a bajmoki sertéstelep részletes szabályozásának tervének kidolgozásáról, rendeletet a városi válságkezelő törzskar megalakításáról, elfogadták a közművállalatok, a közvállalatok és korlátolt felelősségű társaságok – összesen tizennégy beszámolóját a tavalyi évi működési tervük megvalósulásáról, határozatokat hoztak a Subotica-trans KKV és a Vízművek és Csatornázási KKV 2020. évi nettó veszteségeinek részleges lefedéséről szóló döntések jóváhagyásáról, valamint néhány kinevezésről.

14471_5.jpg