Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Dr. Pásztor Bálint: Szabadka bebizonyította, hogy a segítőkész emberek városa

2021.08.06.

Mindössze három óra alatt jegyeztek be az őssejt-donor jegyzékbe újabb 51 jószándékú, segítőkész embert, A jóság gyógyít mottóval dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnökének védnöksége alatt tartott donor toborzó akcióban, melyet az akut leukémia elleni küzdelemért megalakított LEUKA Egyesület szervezett Palicson. A már az akció kezdetén tanúsított érdeklődés arra utalt, hogy az akció sikeres lesz.

A Vigadó teraszán megszervezett rendezvény megnyitóján dr. Pásztor Bálint, az akció védnöke megköszönte a szabadkai és a környező települések lakosainak, hogy jelenlétükkel támogatják ezt az akciót ezáltal is bizonyítva, hogy Szabadka a segítőkész emberek városa.  

 „Nagyon örülök, hogy ilyen sokan eljöttek. Az én személyem és tisztségem nem lényeges itt most, hiszen csak azért vagyok itt, mert megígértem Predrag Slijepčevićnek, a LEUKA Egyesület elnökének és Tóth Demek Melindának, az egyesület szabadkai szervezete elnökének, hogy közösen teszünk meg mindent ennek a mai akciónak a sikerességéért, hogy minél többen eljöjjenek és jelentkezzenek az őssejt-donorok regiszterébe, hogy megmutassuk, Szabadka segíteni akar.“ – mondta dr. Pásztor Bálint, az akció védnöke, majd hozzátette:

„Öt szerbiai városban tartanak még ilyen rendezvényt és nagyon remélem, hogy azok is mind ilyen eredményesek lesznek.“

“Predrag Slijepčević négyszer győzte le a leukémiát és Tóth Demek Melinda is megküzdött a betegséggel. Számomra igazi hősök ők, de gondolom ezt az önök nevében is elmondhatom. Segítenünk kell ezeknek a hősöknek, mert a leukémia halálos kimenetelű betegség ugyan, de az ő példájuk is bizonyítja, hogy ha van elég őssejt adományozó jószándékú ember, ez a betegség legyőzhető.“ – hívta fel a figyelmet dr. Pásztor Bálint.

A képviselő-testület elnöke, az akció védnökeként megköszönte a jelenlétet és a közreműködést a Szabadkai Közkórház Transzfúziós Osztályának, minden orvosnak és egészségügyi dolgozónak, valamint a Szabadkai Egészségház igazgatójának, hogy segítik az akciót.

„Bízom benne, hogy be fogjuk bizonyítani azt, ami ezeken a plakátokon szerepel, hogy – a Jóság gyógyít“ – mondta dr. Pásztor Bálint a palicsi Vigadó teraszán tartott program megnyitóján.

A program első részében a közönség Zsiga Pál, Molnár Viktor és Németh György csodálatos hangversenyét élvezhette és megtekinthette Katarina Stanojlović rajzkiállítását, aki szintén megküzdött a betegséggel. A program további részében Tóth Demek Melinda és Predrag Slijepčević tartott tribünt, melyen a betegségről, a kezeléséről és az őssejt adományozás életet mentő jelentőségéről beszéltek.

A program további része a Nyári színpadon folytatódott.

Tóth Demek Melinda bejelentését, melyben közölte a palicsi akcióban jelentkező újabb donorok számát, óriási taps követte.  51személy neve került be egy délután alatt a nyilvántartásba. Elmondta, hogy mindazok, akik segíteni szeretnének beteg embertársaikon, de ma nem tudtak eljönni, ezt megtehetik a transzfúziós osztályon bármikor. Megismételte, hogy az őssejtvétel egyszerű eljárás, melynek nincs semmiféle negatív következménye a donor számára, majd beszélt arról is, hogy további akciókat szerveznek.  

Dr. Pásztor Bálint, az akció védnöke, a regiszterbe újonnan bejegyzettek számának közzétételét követően örömmel állapította meg, hogy az akció valóban sikeres volt.

“Eddig 76 név szerepelt a regiszterben. Ez a szám az elmúlt néhány év alatt jött össze, a mai akció során pedig mindössze három óra leforgása alatt 51 személlyel bővült a nyilvántartás. Nagyon hálás vagyok a szabadkaiaknak és a környező települések lakosainak, hogy eleget tettek a felhívásnak és csatlakoztak az akcióhoz, köszönöm nekik, hogy elmondhatjuk az akcióról, hogy sikeres volt. Kívánom, hogy a LEUKA Egyesület további öt városban szervezett akciója az országban legalább ennyire, sőt még inkább sikeres legyen. Mindenkinek köszönöm, és nagyon boldog vagyok, hogy mindannyian együtt voltunk részesei ennek a szép eredménynek. Remélem, hogy éppen a nyilvántartásba jelentkezőknek köszönhetően gyógyulnak meg sokan.

Predrag Slijepčević, a LEUKA Egyesület elnöke köszönetet mondott a szabadkaiaknak és kihangsúlyozta, hogy évek óta szerveznek ilyen akciókat, de ekkora jelentkezést még soha sehol nem tapasztaltak. Külön mondott köszönetet dr. Pásztor Bálintnak, az embernek –  hangsúlyozta - az általa nyújtott segítségért.  

„Köszönet Szabadkának, dr. Pásztor Bálintnak, Tóth Demek Melindának és mindazoknak, akik segítettek. Bármit kérdeztünk, vagy kértünk ebben a városban mindig az volt a válasz, hogy – lehet. Egyetlen városban sem kaptunk akkora mértékű segítséget és támogatást, mint Szabadkán. Ez volt a kezdete annak a nem is tudom hány évig tartó 365 napos akciónak, amelyet elindítottunk. Az önök segítségével nagy dologba fogtunk, amely nagyon fontos lehet, és nem csak az őssejt-donorok száma tekintetében, hanem a „Jóság gyógyít“ mottó szerint. A jóság mindent gyógyít! – zárta szavait Predrag Slijepćević.

A program befejező részében a Miša i Đura duett “Neko to vidi od gore“ címmel tartott koncertet, melyet Đorđe Balaševićnak szenteltek.