Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Stevan Bakić polgármesternek átadták az új búzából készült kenyeret

2021.08.08.

Hálából a jó termésért és az aratók tiszteletére Szabadka főterén ma megtartották a Dužijanca legünnepélyesebb részét. A 111. aratóünnepen a legszebb aratópár, a „bandaš” és a „bandašica”, Danijel Kujundžić és Kristina Matković átadták Stevan Bakićnak, Szabadka polgármesterének az új búzából készült kenyeret.

A Dužijanca záróünnepségén számos magas rangú köztársasági és tartományi képviselő vett részt, többek között Velimir Pleša, Horvátország szabadkai főkonzulja, dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke, Vesna Bosančić polgármesteri tanácsos, a Szabadkai Városi Tanács tagjai: Srđan Samardžić, Milanka Kostić, Bognár Pásztor Hajnalka, továbbá a vallási közösségek és kulturális intézmények képviselői.

Miután átvette az új búzából készült kenyeret és felmutatta azt mind a négy égtáj felé, Stevan Bakić polgármester elmondta, hogy ez a szép hagyomány egyszerű, de tele van erőteljes és örök érvényű szimbólumokkal.

„Urunk, az általa tanított imában azt üzente, hogy kérjük tőle „mindennapi kenyerünket“, mert ez az egyetlen anyagi dolog, amire valóban szükségünk  van. Mert minden nélkül meg tudunk lenni, de kenyér nélkül nem. Ezért olyan fontos ma is az aratás“ – mondta Stevan Bakić

Ősidőktől kezdve, amióta az emberiség elkezdte művelni a földet, a kenyér a kemény munka, az igyekezet és az ember és közösségének fennmaradás és fejlődés iránti akaratának szimbóluma. A földművelési technikák azóta sokat változtak, és a nehéz aratómunka könnyebbé vált, de ezzel a hála kifejezése semmit sem veszített jelentőségéből. Sőt – hangsúlyozta Stevan Bakić.

„Ma hálásak vagyunk a modern kor bőségéért és áldásaiért, de hálásak vagyunk őseinknek is, akik kemény, odaadó munkájukkal számtalan generációt neveltek ki, akik létrehozták és ajándékként ránk hagyták Szabadkát, mint a legszebb örökséget és felbecsülhetetlen értéket“ – emelte ki Bakić polgármester.

Blaško Rajić kezdeményezése, hogy a Dužijanca egy szervezett és nyilvános rendezvénnyé váljon, a vízió erejével hatott, mert lehetővé tette, hogy az elmúlt hosszú 111 év alatt folyamatosan fennmaradjon, és azalatt az eredeti, tanyasi hagyományból egy jelentékeny városi rendezvénnyé nőtte ki magát, amit a 21 században is őrizni és ünnepelni fogunk – húzta alá Bakić polgármester.

„Házigazdáinknak sikeres aratást kívánok, és hogy örömmel takarítsák be munkájuk gyümölcsét“ – zárta le beszédét Stevan Bakić.

A Dužijanca ünnepi részének programja a reggeli órákban kezdődött a Szent Rókus templomban az aratók áldásban részesültek, majd a Szent Teréz székesegyházban folytatódott ünnepi istentisztelettel.

A rendezvény leglátványosabb részét, a díszfelvonulást a Szent Teréz székesegyháztól a város főteréig számos szabadkai és vendég kísérte figyelemmel. A díszmenetben az idén is láthattuk a Dužijanca lovas zászlóvivőjét, díszegyenruhás lovasokat, a búzából font nagy koronát, a népviseletbe öltözött lánykákat és aratókat, az aratáshoz használt munkaeszközöket, a feldíszített lovaskocsikat, a helyi művelődési egyesületek tagjait és a környező településeket képviselő aratópárokat, ahol az elmúlt hetekben, a Dužijanca keretében már megtartották a hasonló ünnepségeket.

A program ma este zárul a Szabadság téren, az aratólány kólójával.

A Bunyevác Horvátok Dužijanca Egyesülete által szervezett idei rendezvény védnökei voltak. Szabadka Város Önkormányzata, a Szerb Köztársaság Kulturális Minisztériuma, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, a Tartományi Művelődési, Tájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság, a határon kívüli Horvátok Központi Horvátországi Hivatala, a Horvát Nemzeti Tanács és a Bunjevačko kolo Horvát Művelődési Központ.