Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke köszöntötte a 25. Szabadkai Nyári Akadémia résztvevőit

2021.08.09.

A Városháza dísztermében tartották ma 09.00 órai kezdettel a Szabadkai Nyári Akadémia ünnepélyes megnyitóját. A rendezvényen dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke is üdvözölte a megjelenteket.

 

Az elnök beszédében elmondta, hogy az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete, a képzés szervezője, nagy tekintélyt vívott ki magának közel három évtizedes működése alatt. Kitért arra, hogy a kezdet nehéz volt, hiszen a megalakulás idején uralkodó politikai hangulat nagyon megnehezítette, sőt gyakran el is lehetetlenítette a civil kezdeményezéseket, így az egyesület együttműködését is az oktatási intézményekkel. Vezetősége és tagjai kitartó munkájának köszönhetően azóta azonban a vajdasági magyar oktatás jelentős tényezőjévé vált. A tanügyi dolgozók szakmai továbbképzése mellett oktatáspolitikai és érdekvédelmi szerepet tölt be, a gyermekek számára pedig hiánypótló ismeretterjesztő táborokat, valamint versenyeket szervez.

Dr. Pásztor Bálint elismerően szólt a Szabadkai Nyári Akadémia megszervezésének 25. évfordulójáról, amely arról tanúskodik, hogy a foglalkozásukat hivatásként megélő pedagógusok fontosnak tartják az állandó szakmai fejlődést és az élethosszig tartó tanulást, ezzel is példát mutatva tanítványaiknak és az egész társadalomnak.

„A mögöttünk álló tanév bizonyította, hogy pedagógusnak lenni manapság nehezebb, mint valaha. Egyik pillanatról a másikra kellett átváltani a digitális oktatásra, hiszen a gyermekek oktatás-nevelése nem szünetelhetett. Amellett, hogy teljesen új és merőben más feltételek között kellett folytatni a munkát, melyekkel nekik maguknak is nap-mint nap meg kellett birkózniuk, kezelni kellett a helyzetet, amelyben a gyermekek és szüleik tőlük várták az útbaigazítást, gyakran pedig a megértő támogatást.” – mondta az elnök.

Dr. Pásztor Bálint gratulált a Nyári Akadémia 25. évfordulója alkalmából és megköszönte a tanárok, tanítók, óvópedagógusok egész éves munkáját.

Az ünnepélyes megnyitón felszólalt De Negria Ibolya, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke, dr. Lőrinczi Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi ügyekért felelős államtitkára, mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Szakállas Zsolt, tartományi oktatási, közigazgatási, jogalkotási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár, valamint Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke.

Az augusztus 9-12. között A pedagógia hősei címmel szervezett négynapos akkreditált képzésen tekintélyes külföldi és hazai felsőoktatási intézmények munkatársai tartanak előadást és mintegy 150 hallgató vesz részt.