Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A városnapi programok bejelentése

2021.08.24.

Szeptember 1-je, a város napja alkalmából tartottak ma sajtókonferenciát a Médiaközpontban, melyen ismertették a nyolcnapos rendezvény programjait. Jasmina Stevanović, a város napjának megünneplését szervező csapat tagja elmondta, hogy az augusztus 29-ei 4. Szabadkai Félmaraton lesz a központi ünnepség bevezető eseménye. Szeptember 1-jén a hagyományos zászlófelvonással kezdődik az ünnepség a fúvószenekar kíséretében, majd a képviselő-testület tartja meg díszülését, a tartalmas zenei programok keretében pedig fellép Aco Pejović, Fenyő Miklós és a Szabadkai Szimfonikus Zenekar.

„Mint minden évben, változatos programot igyekeztünk összeállítani erre a néhány napra, amely lehetőséget nyújt a szabadkaiaknak és minden vendégnek, hogy élvezzék ezt az eseményt. Idén, a járványügyi szabályoknak megfelelően, és tekintettel arra, hogy a programtartalmakat akkor kellett összeállítanunk, amikor még nem tudtuk, mert nem tudhattuk, hogy milyen intézkedések lesznek érvényben, elmarad a kisszínpadra szervezett program, mert a tanítás a hagyományostól eltérő körülmények között zajlott és a tanulók így nem tudtak a szereplésre felkészülni, meg az egyesületek is nehezebb körülmények között működtek.”- mondta Jasmina Stevanović.

Gazdag kulturális program – könyvbemutatók, interaktív előadások, gyermekeknek tartott műhelyfoglalkozások, művészekkel folytatott beszélgetések, képzőművészeti kiállítások és számos további esemény lesz az idei városnapi ünnepség alatt – tette hozzá Jasmina Stevanović.

„Szeptember 2-án, 10.00 órakor a már hagyományossá vált esemény szerepel a városnapi programban, amikor is a polgármester és a képviselő-testület elnöke meglátogatja a Szabadkai Közkórház szülészeti osztályát és megajándékozza a város napján született babákat és anyukáikat.“ – tájékoztatott  Jasmina Stevanović.

Kern Imre alpolgármester elmondta, hogy az ünnepséget gasztronómiai és kézműves vásár teszi színesebbé, amely augusztus 28-án kezdődik a város központjában.

„Remélem, hogy mindenki talál magának programot, amely elnyeri a tetszését. Egy nagy csapat dolgozik több, mint egy hónapja ezen, és köszönetet mondok mindenkinek, aki részt vett az előkészületekben a fáradozásáért. Még ilyen körülmények között is sikerült 32 eseményből álló, nyolcnapos nagyon tartalmas programot összeállítanunk, amely augusztus 28-ától szeptember 4-éig fog tartani.” – emelte ki Kern Imre.

Az alpolgármester hozzátette, hogy véleménye szerint a szabadkai félmaraton is sikeres.

„Az idei félmaratonnak 1500 résztvevője lesz gyermek és felnőtt kategóriában, ami azt igazolja, hogy nagy az érdeklődés iránta mind a hazai, mind pedig a külföldi versenyzők részéről.” – mondta Kern Imre.

 

A program magyar részét illetően híres együttes és a Magyarországon és a térségben is nagyon népszerű Fenyő Miklós lép fel.

Žika Savin, a Horizont Sportegyesület alelnöke részletesen ismertette a félmaraton útvonalát, amelynek szlogenje: "Fuss a történelmen át", és bejelentette, hogy a verseny útvonalán lévő utcákat augusztus 29 -én, vasárnap 9 és 14 óra között lezárják, ezért a szabadkaiak megértését kéri.

„Legyünk jó házigazdák, ahogy városunk vendégei ezt eddig megszokták tőlünk. Lássuk őket vendégül méltó módon, mert városunk számára ez a verseny mind a sport mind az idegenforgalom tekintetében egyaránt fontos. Szerbia számos városából és 17 országból érkeznek hozzánk versenyzők és kísérőik. Kérek mindenkit, aki teheti, hogy jöjjön ki az utcákra, és szurkoljon futóinknak, mert motivációból sosem elég, és mindannyian tudjuk jól, mit jelent a lelkes szurkoló minden sportoló számára” - magyarázta Savin.  

Megköszönte a városvezetésnek és a közvállalatoknak a verseny megszervezésében nyújtott teljeskörű segítséget és támogatást.

“Valóban a lehető legnagyobb mértékű segítséget kaptuk tőlük, és ezt nagyon köszönjük, a rendőrségnek, a mentőszolgálatnak, a kommunális rendőrségnek, a Vöröskeresztnek is“ – mondta Žika Savin.

A Szabadkai Szimfonikus Zenekar most is érdekes műsorral készült. A hangverseny kedden lesz, augusztus 31-én, 21.00 órakor, a fő téren felállított nagyszínpadon, és szimfonikus zenekarra hangszerelt latin zenét hallhatunk tőlük.

„Latin est lesz, és fellép Mavrák Béla, a világ egyik legjobb tenor énekese. Biztos vagyok benne, hogy nagyon fog tetszeni a közönségnek”- mondta Miloš Nikolić, a Szabadkai Szimfonikus Zenekar művészeti igazgatója 

Aleksandar Medaković, a Szabadkai Turisztikai Szervezet igazgatója elmondta, hogy a városnapi ünnepségre a városi költségvetésből 6,3 millió dinárt szántak.

„A turisztikai információs központ hosszabb ideig lesz nyitva, hogy az idelátogatók rendelkezésére álljon, és szerveztünk két városi gyalogtúrát is“ – jelentette be Aleksandar Medaković.