Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Díszülést tartottak „Az ifjúsági munkaakciók (ORA) megszervezésének 75. évfordulója” elnevezéssel

2021.08.27.

Az ifjúsági munkaakciók szervezésének 75 éve alkalmából az Ifjúsági Munkaakciókban Résztvevők Egyesületeinek Szerbiai Szövetsége (SORAS) és a szabadkai munkaakciósok ma este a Városháza dísztermében díszülést tartottak „Az ifjúsági munkaakciók megszervezésének 75. évfordulója” elnevezéssel. A Szerbia, Boszniai Szerb Köztársaság, Macedónia számos részéről érkező megjelenteket Stevan Bakić polgármester nevében Marko Marić, polgármesteri tanácsos üdvözölte, aki beszédében emlékeztetett arra, hogy a legtömegesebbek a múlt század ötvenes éveiben voltak ezek a munkaakciók, de szervezésük a JSZSZK széteséséig nem szűnt meg.

„Ma este emlékezünk, és kiragadjuk a feledésből az ifjúsági munkaakciók szellemiségét, amelyek még a népfelszabadító háború alatt kezdődtek és folytatódtak az ország náci megszállás alóli felszabadulása után. "Fiatalok tízezrei fektették be munkájukat és erőfeszítéseiket, ingyen és önzetlenül, hogy begyógyítsák a háborús sebeket és helyreállítsák az életkörülményeket az egykori Jugoszláviában" - mondta Marić.

Ha a meghirdetett "testvériség és egység" eszménye valaha megelevenedett egykori államunkban, akkor az a munkaakciók során történt - mondta Marić.

"Tizenhét ezer szabadkai polgár járult hozzá az ország más részeinek építéséhez és rendezéséhez, valamint városuk fejlesztéséhez, különösen Palics esetében, ahol az önök hozzájárulása kulcsfontosságú volt a Palicsi-tó vizének lecsapolásában és tisztításának nagy projektjében. "Az idők megváltoztak, de a tettek megmaradnak, egy nemeslelkű ifjúság tanúbizonyságaként, aki nagy álmokat álmodott, és volt akarata azok valóra váltására" - hangsúlyozta Marić.

Külön köszönetét fejezte ki polgártársunknak, Branko Buljovčićnak, aki kiemelten igyekszik megszervezni a volt aktivistákat és megőrizni közös hőstetteik emlékét.

"Szabadka városa segített neki ebben, és mindig ott lesz, hogy támogassa, mert az emlék és a hála a legkevesebb, amit tehetünk azokért, akik önzetlenül dolgoztak közösségünk érdekében" - tette hozzá Marić.

Branko Buljovčić, a szabadkai aktivisták elnöke két nagy munkaakciót jelentett be a jövő évre, az egyik a „Északi vasút“, a másik „Déli út“ elnevezés alatt lesz.

„Jövőre kezdeményezni fogjuk nagyszabású munkaakciók elindítását. Úgy gondoljuk, hogy elegendő időnk és terünk van ahhoz, hogy megtaláljuk a megfelelő módot a fiatalok bevonására ebbe a tevékenységbe" - mondta Buljovčić.

Az "Emlékeztető a munkaakciók 75 évére " és " Az első szabadkai brigád megalakulásának 75 éve" című kiállításokat a Díszterem előtti csarnokban rendezték be.