Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Bakić polgármester megnyitotta a Bunyevác ételek 16. fesztiválját

2021.08.28.

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere nyitotta meg ma Bajmokon a Bunyevác ételek 16. fesztiválját, amelyet a Bunyevác kultúra napjai rendezvény keretében tartanak. E hagyományos ünnepség megnyitóján jelen volt dr. Suzana Kujundžić Ostojić, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnöke, Marko Marić, polgármesteri tanácsos, Milanka Kostić, a városi tanács kultúrával és oktatással megbízott tagja, Stevan Bešlić, a Bajmok Bunyevác Művelődési Központ elnöke és Branko  Pokornić tiszteletbeli elnök, valamint számos résztvevő és vendég.

14503_1.jpg

14503_2.jpg

A fesztivál megnyitóján Bakić polgármester rámutatott, hogy ez az esemény valóban felismerhetővé vált az elmúlt 16 év során, mind etnológiai, mind identitásbeli, mind turisztikai értelemben.

14503_3.jpg

"Köztudott, hogy a konyha mindig is egy kis kulturális műhely volt, ezért az esemény minden résztvevője nemzeti kultúrájának és nemzeti identitásának védelmezője és hirdetője" - hangsúlyozta Stevan Bakić.

14503_5.jpg

A szervezők a minőségi kulináris kínálat mellett évek óta bemutatják itt a híres bunyevácokról szóló fontos tanúbizonyságokat is, olyan emberekről, akik sokat tettek népükért. Így az idén az Antuš Gabrićról szóló filmet, aki évtizedeken át a Belgrádi Rádión keresztül ismertette meg az egész országot népének és szülőföldjének hagyományos zenéjével - mondta Bakić.

14503_6.jpg

„Ebben az évben a város, ki kell emelnem, a Bunyevác Nemzeti Tanáccsal egyetértésben nagyon fontos döntést hozott, éppen arra vonatkozóan, hogy Antuš Gabrić és számos bunyevác ember, neves kulturális dolgozó törekvése ne legyen hiábavaló, rendeletet hozott a bunyevác nyelv hivatalos használatáról Szabadka város területén" - emlékeztetett Bakić.

14503_7.jpg

Kihangsúlyozta, hogy rendkívül büszke erre a fontos döntésre, és különösen a képviselő-testületben és a Szabadka városban elért egyetértés mértékére.

"Megőriztük a bunyevác nyelvet, és lehetőséget nyújtottunk annak tökéletesítésére és megerősítésére, és ezzel a rendelettel bebizonyítottuk a bunyevác nép három és fél évszázados létezését Szabadka város területén. Leljék örömüket a bunyevác nép gasztronómiai különlegességeiben, kívánom, hogy ez a fesztivál folytatódjon és népszerűsítse a bunyevác kultúrát és identitást " - mondta Bakić polgármester.

14503_8.jpg

Dr. Suzana Kujundžić Ostojić, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnöke megköszönte a polgármesternek, hogy lehetőséget kaptak arra, hogy Bajmok ma Bajmak legyen.

"Élvezzék az ízek és kultúrák változatosságát, mindazt, ami a mi szép Szabadkánkban és Bajmokon található, ahol ezeket az ételeket régóta főzik, készítik, és hogy jövőre az ilyen események még nagyobbak legyenek, hogy megszabaduljunk a járványtól és mi bunyevácok és körülöttünk mindenki a legjobban boldoguljon." - mondta dr. Suzana Kujundžić Ostojić.

A bunyevác ételek fesztiválján a gazdag kulturális program mellett mintegy harminc standon különféle étel és ital volt, a tarhonyától a különböző pörköltekig, bográcsokig, édes ínyencségekig, ami remek gasztronómiai ünnep volt a jó ételek kedvelői számára.

14503_9.jpg