Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Dušanovón megtartották a Nemzetközi Irodalmi Kolónia záróestjét

2021.08.29.

A Nemzetközi Irodalmi Kolónia harmadik rendezvényének irodalmi és képzőművészeti záróestjét tartották meg ma este a Krupara étteremben Dušanovón. Szabadka város nevében a szerbiai és külföldi vendégeket, a házigazdákat és a szép szó, a zene és a képzőművészet minden jelenlevő kedvelőjét Stevan Bakić, Szabadka polgármestere köszöntötte.

Kiemelte, hogy ezt a kivételes kulturális eseményt, amely méltó a világ fővárosaihoz, a település aktív és kreatív lakosainak, elsősorban az Anđelić családnak köszönhetően, éppen Dušanovóban tartják.

Az irodalmi esemény mellett jelen van a képzőművészeti alkotómunka is, amely kiegészíti az esemény művészi mozaikját. Ennek fontosságát mutatja a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium támogatása is, amely nemzeti jelentőségű eseményként tartja számon ezt a rendezvényt, és ez a tábor színvonaláról beszél" - mondta Stevan Bakić.

Mivel ez a záróest, tette hozzá Stevan Bakić, remélem, hogy minden vendégünk jól érezte magát Szabadkán, hogy újra eljönnek hozzánk, és minden bizonnyal szép emlékekkel térnek haza innen, és ajánlják majd városunkat barátaiknak és kollégáiknak.

A Krupara vendéglő tulajdonosa, dr. Luka Anđelić röviden emlékeztetett az irodalmi estek kezdetére ebben az épületben.

"Amikor 11 évvel ezelőtt megszületett az irodalmi estek ötlete, elkezdődtek a fiatal, majd a komoly és jól ismert művészek első kolóniái, és ehhez Ksenija Kovačević és Biljana Milenković akadémikus festők adták teljes mértékű hozzájárulásukat, akik az írott szó, a filmek vagy történetek funduszának teljes bőségét hagyták maguk, melyeket újra és újra mesélünk. Soha nem erőltettem semmit, független viszonyulásuk volt az ide érkező művészekhez. Ez a hagyomány folytatódni fog." - mondta Anđelić.

Az est zenei részéért Bakos Árpád és Miroslav Jovančić feleltek. Az augusztus 25-étől tartott esemény résztvevői Sibelan Forester (USA), Ljubinka Perinac Stankov (Románia), Szabó Palóc Attila (Magyarország), Franja Petrinović (Újvidék) és Nenad Milošević (Belgrád), a szerkesztők és koordinátorok pedig Dejan Simonović (Belgrád) és Đorđe Kuburić (Szabadka) voltak.