Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke nyitotta meg az INPUTRANS projekt nyitókonferenciáját

2021.08.31.

Ma tartották meg a palicsi Ökoközpontban az INPUTRANS projekt nyitókonferenciáját. A Magyarország és Szerbia közötti határon átnyúló Interreg IPA együttműködés keretében megvalósuló INPUTRANS akronim alatt ismert projekt teljes elnevezése A határon átnyúló tömegközlekedési szolgáltatások fejlesztése, a tömegközlekedési módok integrációja és összehangolása, valamint a vasúti infrastruktúra fejlesztése által. Célja a vasúti infrastruktúra és közlekedési szolgáltatások fejlesztése a határmenti térség személy- és teherszállítási feltételeinek javítása érdekében, a fenntartható integrált tömegközlekedési rendszer, az intermodális vasúti közlekedés javítása és a torlódások csökkentése révén.

14509_1.jpg 

A konferenciát dr. Pásztor Bálint parlamenti képviselő, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke nyitotta meg.

Beszédében dr. Pásztor Bálint elmondta, hogy nagyon örül annak, hogy Szabadka is partnere ennek a városunk számára kivételes jelentőségű projektnek és emlékeztetett, hogy Szabadkán a XIX. század vége és a XX. század eleje között épült ki a vasúti infrastruktúra, ami összeköttetést biztosított a térség legnagyobb városaival, és ez az időszak a város egyik „aranykora” volt.

„Erre a tényre figyelemmel lehetnek hasonló elvárásaink jelenleg is. Remélem, hogy Szabadka egy újabb „aranykora“ következik, hiszen ismét nagyon jelentős projektek – a vasúti infrastruktúra fejlesztése van folyamatban. Itt elsősorban a Belgrád-Budapest közötti gyorsvasútra gondolok, amely érthető okok miatt nagy teret kapott a médiában, de a Szeged-Szabadka közötti vasút felújítására is, ami nagyon sokat váratott magára és már nagyon várjuk a befejezését, hiszen egyszerűbbé és könnyebbé teszi az utazást térségünkben, hozzájárulva ezzel a fejlődéséhez is a határ mindkét oldalán. A projekt másik része a Szabadka-Baja közötti vasút kiépítése. Ennek köszönhetően majd Szegedről Szabadkán keresztül is lehet Bajára utazni, ami nagyon fontos turisztikai és gazdasági lehetőségeket teremt, mint ahogyan a baráti, a partneri és a rokoni kapcsolatok ápolására is.” – mondta.

Megítélése szerint az INPUTRANS projekt nagy jelentőséggel bír a gazdaság és a kisbajmoki ipari övezetben működő vállalatok számára.

„A projekt rendkívül fontos a gazdaság szempontjából és megvalósíthatósági tanulmány meg egy projekt készül a kisbajmoki vasúti logisztikai központra. Ez a kisbajmoki ipari övezet területén tevékenykedő vállalatok érdeke, és minden bizonnyal hozzájárul a vállalatok eredményességéhez és megfelelőbb piaci pozicionálódásához. Remélem, hogy ennek a projektnek köszönhetően még több olyan cég lesz, amely éppen Szabadka területén, a kisbajmoki ipari övezetben kíván majd működni " – tette hozzá dr. Pásztor Bálint.

 14509_2.jpg

Ez a projekt – mint mondta – nem csak a gazdaság miatt fontos, hanem a polgárok, a turizmus és az utasforgalom miatt is a vasúti és autóbusz-közlekedésben, mert interakív információs táblák kihelyezését is tartalmazza, melyek számos információval szolgálnak majd a városról, az idegenforgalmi és egyéb lehetőségekről a Szabadkára látogató hazai és külföldi turisták és utasok számára.

„Mindezek miatt szeretném e projekt jelentőségét ismételten hangsúlyozni, és köszönetet mondani Szabadka város partnereinek, akikkel együtt dolgozunk annak megvalósításán – a vezető kedvezményezettnek, Kiskunhalas partnervárosunknak és mindenkinek, aki részt vesz benne. Bízom a projekt sikerében, mint amilyen sikeres volt a szintén IPA forrásokból megvalósuló Opti-Bike projekt is. Eredményes munkát kívánok, kívánom, hogy a terveknek megfelelően valósuljon meg a projekt Szabadka minden lakosának javára“ – mondta dr. Pásztor Bálint.

Kern Imre, Szabadkai alpolgármestere arról tájékoztatott, hogy a munkálatok néhány hónap múlva megkezdődnek Szabadkán is a gyorsvasút Újvidék-országhatár közötti szakaszának építésén.

„Ez a nagy infrastrukturális projektek kísérő projektje. Úgy tudjuk, hogy hamarosan megkezdődik az Újvidéktől az államhatárig tartó gyorsvasút építése, és épül a vasút Szeged felé. Tavaly elkészült a vasúti pálya Zentáig, így Szabadka lassan visszatér a néhány évtizeddel ezelőtti helyzetéhez, és vasúti csomópont lesz ismét, a dél-észak és kelet-nyugat irányú pályák kereszteződése.“ – mondta Kern Imre.

14509_3.jpg

Az alpolgármester hozzátette, hogy egy olyan helyen, ahol sok nagy gyár van, mint a szabadkai ipari övezetben is, szükség van a tevékenységet teljessé tenni logisztikai központ létrehozásával.

Ennek a projektnek a célja a logisztikai központ ötlettervének kidolgozása, hogy az elkövetkező években rajta keresztül keressük a forrásokat a kiépítéséhez. A logisztikai központ helyszíne a nyugati ipari park szakaszán lesz, a vasutat összekötik a szabadkai vasúti csomóponttal. A Belgrád-Budapest projekt e pálya elválasztását is tartalmazza "- ismertette Kern Imre.

Lálity Urbán Emese, szerbiai építésügyi, közlekedési és infrastruktúraügyi államtitkár arról beszélt, hogy az intermodális közlekedési logisztikai központ építése mindenhol nagyon fontos, mert felgyorsítja az áruszállítást.

„Ez azt jelenti, hogy több közlekedési formát kapcsol össze, a vasúton kívül Szabadkán a közúti közlekedésnek is nagy szerepe van. A logisztikai központok az átrakodás és a szállításszervezés tekintetében fontosak. Ez azt jelenti, hogy a fuvarozók a legoptimálisabb szállítási időre számíthatnak " – magyarázta az államtitkár.

14509_4.jpg

Kiemelte, hogy nagyszerű az együttműködés az Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium és a szabadkai önkormányzat között.

„Jelenleg több projektünk van, amelyeken dolgozunk. Többségük a vasúti közlekedéshez kapcsolódik, épül a Belgrád-Budapest közötti gyorsvasút, az Újvidéktől a kelebiai határátkelőig vezető szakasz építésének kezdetét pedig az idei évben tervezzük.  Az építési határidőnk 33 hónap, és előkészítő munkálatok folynak a Szabadka-Szeged vasút rekonstrukciójára, azaz a magyar határig, Horgosig "-mondta többek között Lálity Urbán Emese.

A projekt teljes költségvetése 1.389.567 euró. A vezető partner Kiskunhalas Város Önkormányzata, a többi partner pedig a Szerb Vasúti Infrastruktúra Rt., a budapesti KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft., Szabadka Város Önkormányzata, és az újvidéki Alma Mons Kis- és Középvállalatok Regionális Fejlesztési Ügynöksége Kft.

 Az INPUTRANS projekt nyitókonferenciáján jelen volt Fülöp Róbert is, Kiskunhalas polgármestere.