Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Városnapi ünnepség

2021.09.01.

Szabadka város napjának megünneplése a város zászlójának felvonásával és a városi képviselő-testület díszülésével történt, melyen átadták a díszpolgári cím és a Pro Urbe elismerések okleveleit és plakettjeit. A város 1779. szeptember 1-jén kapta meg a szabad királyi város rangot Mária Terézia adománylevelével.

14512_1.jpg

A díszpolgári címmel és a Pro urbe elismerésekkel kitüntetetteknek gratulálva, Stevan Bakić, Szabadka polgármestere kijelentette, hogy érdemes kiemelni, hogy 630 év telt el azóta, hogy Szabadkát először említi történelmi forrás, ami – mint mondta – azt tanúsítja, hogy e városnak gazdag élete volt az azt megelőző századokban is, mielőtt 1779. szeptember 1-jén e rangot megkapta.

„Az is nagyon fontos tény, hogy minden évben bizonyítjuk, hogy Szabadka minden polgárának városa. Különösen büszkék vagyunk a bunyevác nyelv hivatalos használatba iktatására, amivel e nemzeti kisebbség három és fél évszázados ittléte után végre jogaiban kiegyenlítődött a többi történelmi közösséggel, a szabadkai sokféleség mozaikja pedig kiegészült. A városi képviselő-testület egyhangú döntése a bunyevác nyelv, mint negyedik hivatalos nyelv bevezetéséről Szabadka város területén egyben a bunyevácok városunk és országunk iránti hűségének megjutalmazása is” – hangsúlyozta a polgármester.

Szabadka a városnapot idén a nagyságához és jelentőségéhez méltó módon ünnepli meg.

14512_2.jpg

„Úgy gondolom, hogy nem lesz komoly következménye a koronavírusnak, és a lakosok minden intézkedést betartanak. Remélem, polgártársaink elégedettek lesznek a programmal, amelyet egy nagyváros, Szerbia ötödik legnagyobb városának napja alkalmából állítottunk össze számukra. Emellett szeptember 1 -jén minden szabadkai fontosnak érzi magát, érzi, hogy ehhez a városhoz tartozik. Van mire büszkének lennünk, városunk különleges szellemű, és ezt a szellemet tovább kell ápolnunk és fejlesztenünk. Végezetül szeretnék gratulálni minden szabadkainak a város napja alkalmából. Kívánom, hogy jól érezzék magukat ma és holnap este, valamint a városnapi ünnepség többi napján is jó szórakozást kívánok.” – mondta Stevan Bakić polgármester.

Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke, jókívánságait fejezte ki minden szabadkainak a városnap alkalmából és gratulált a Pro Urbe elismerés és a Szabadka város díszpolgára cím kitüntetettjeinek.

14512_3.jpg

„Szabadka legalább 630 éves. Idén kerek évfordulója van annak, hogy Szabadkát 1391-ben először említi egy dokumentum, és 242 év telt el azóta, hogy Mária Terézia királynő Szabadkát szabad királyi városi rangra emelte. Ez a város mindannyiunké, az összes itt élő nemzeti közösségé és népé. Egységesnek kell lennünk és büszkének arra, hogy mi mindannyian együtt vagyunk szabadkaiak. Ezúttal is meghívok mindenkit a ma esti és holnap esti koncertekre és jó szórakozást, kellemes időtöltést kívánok a város születésnapja alkalmából szervezett programjainkhoz.” - mondta dr. Pásztor Bálint.

Kiemelkedő és időtálló életművéért, mellyel hozzájárult Szabadka város tekintélyének növeléséhez hazánkban és külföldön egyaránt, a díszpolgári címet Tomislav Karadžić vállalkozó, a Szerbiai Labdarúgó Szövetség tiszteletbeli elnöke kapta. A díszpolgári címet tanúsító oklevelet és plakettet Stevan Bakić polgármester nyújtotta át.

A kiemelkedő alkotásokért és tevékenységekért, melyek jelentősen hozzájárulnak Szabadka város tekintélyének, anyagi és szellemi értékeinek növeléséhez, Pro Urbe díjat kapott dr. Süli Endre akadémikus, egyetemi tanár, Lovas Ildikó magyar nyelv és irodalom tanár, valamint a Naše malo je nekome sve Subotica informális csoport, a közösségi hálón emberbaráti tevékenységet szervező Dana Radomirović, Tijana Mijović és Josipa Rončević.

14512_4.jpg

Tomislav Tole Karadžić, díszpolgári címmel kitüntetett, elmondta, hogy kiváltságosnak és boldognak érzi magát, hogy ma lehetősége van megköszönni a díjat.

Az elismerés, amelyet nekem adományoztak, a Szabadkán eltöltött 60 év alatti életem és munkám megkoronázása. A városban, ahol, mint rájöttem, és ezt mondom az utódaimnak is, Szabadka a legszebb város, ahol élni lehet. Számos elismerést kaptam már, címeket és díjakat, de egyik sem hasonlítható ehhez, mint ahogyan életem egyik napja sem hasonlítható össze ezzel a nappal” - mondta Tomislav Karadžić, és köszönetet mondott a város vezetőségének, azt kívánva, hogy tetteikkel mindig azon dolgozzanak, hogy jó legyen itt élni.

A Pro Urbe elismerésben részesítettek nevében dr. Süli Endre beszélt.

„Rendkívül meghatódottak vagyunk, nagyon boldogok és nagyon megtiszteltek. Köszönjük, kedves szabadkaiak" - mondta Süli Endre, és hozzátette, hogy 36 éve él Nagy Britanniában, de minden évben Szabadkán tölt egy hónapot és gyönyörködik Szabadka történelmi központja épületeiben, melyek szépsége felülmúlhatatlan.

14512_5.jpg

Szabadka Város Képviselő-testületének díszülésén részt vettek a Horvát Köztársaság és Magyarország szabadkai főkonzulátusainak főkonzuljai, Pásztor István, Vajdaság AT Képviselőházának elnöke, Miloš Vučević, Újvidék város polgármestere, Gračanica és Berane polgármesterei, horvátországi, magyarországi és szerbiai városok képviselői, Kern Imre alpolgármester, szabadkai parlamenti és tartományi képviselők, a városi tanács tagjai és az állami szervek képviselői.

A díszülés a Bože pravde himnusszal kezdődött a Sveti Roman Melod egyházi kórus előadásában. A díszülés alkalmi műsorában a Szabadkai Zeneiskola növendékei léptek fel.

14512_8.jpg