Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Plakett, ajándékutalvány és virág a város napján született babáknak és anyukáiknak

2021.09.02.

A város napján született babák már hagyományossá vált meglátogatása keretében, Srđan Samardžić városi tanácstag Szabadka polgármesterét, Stevan Bakićot képviselve és dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke, a megelőző járványügyi intézkedéseket tiszteletben tartva, a szeptember 1-jén született babák anyukáinak szánt plaketteket, ajándékutalványokat és csokrokat az intézményi dolgozóknak adták át a Szabadkai Közkórház udvarában. Idén három újszülött jött a világra a város napján – egy kisfiú és két kislány.

14515_1.jpg

A szabadkai önkormányzat mindent megtesz a Szerb Köztársaság és a Tartományi Kormány születéspártoló politikájának végrehajtása érdekében és fejleszti a családtámogatási és gyermekjóléti intézkedéseket – mondta ez alkalomból Srđan Samardžić és emlékeztetett arra, hogy 2020. február elején a Szabadkai Közkórházban 13 év várakozás után megnyílt a mesterséges megtermékenyítési központ, melynek építése és felszerelése 300.000 euró beruházást igényelt.  

Módosítottuk a határozatot is az in vitro megtermékenyítés költségeinek megtérítésére jogosultságról, és ezzel több házaspár számára tettük lehetővé a támogatást a városi költségvetési eszközökből.

 „Még a nagyon korlátozó 2021-es költségvetésben sem, amelyben különböző célokra csökkentettük a kiadásokat, nem csökkentettük a szociális és gyermekvédelmi programokat. Ezekre az igényekre 332 millió dinárt különítettünk el, így a 15 000 dinár összegű egyszeri támogatást továbbra is rendszeresen folyósítjuk minden terhes nő számára, valamint a 10 000 dinár összegű szülői támogatást az első gyermek után. Továbbá sem a köztársasági, sem a tartományi kormány nem engedte meg, hogy a járvány befolyásolja a gyermekes családok anyagi támogatását. Ezek azok a tények, amelyekre büszkék vagyunk " - mutatott rá Samardžić.

14515_2.jpg

Büszkék vagyunk arra a tényre is, hangsúlyozta, hogy Szerbia elnöke, Aleksandar Vučić mennyire fontosnak tartja a születéspártoló politikát.

„Mint tudják, Vučić elnök nemrég bejelentette, hogy az elkövetkező időszakban dolgozni fognak a gyermekes családok pénzügyi támogatásáról szóló törvény módosításán, amelynek célja a gyermekszületés ösztönzése és a kismamák támogatása. Úgy gondolom, és ennek őszintén örülök, hogy a gyermekvállalást támogató politika intézkedéseinek javítása még több gyermek születését eredményezi – hogy élhessen Szabadka, élhessen Szerbia" - mondta Srđan Samardžić.

Dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke kiemelte, hogy egyike a legszebb feladatainak az, amikor azért tesz látogatást a Szabadkai Közkórházban, hogy gratuláljon az újdonsült anyukáknak gyermekük születéséhez, és átadja nekik az alkalmi ajándékokat.

14515_3.jpg

„A járványügyi intézkedések tiszteletben tartása miatt természetesen nem léptünk be a kórház épületébe, de ettől függetlenül itt vagyunk, hogy Szabadka város nevében jelképesen és ténylegesen támogatást nyújtsunk ezeknek a családoknak, illetve az újszülötteknek, akik születésnapjukat a Várossal együtt fogják ünnepelni. Parlamenti képviselőként azt is elmondhatom, hogy a gyermekes családok támogatásáról szóló köztársasági törvény az előző években többször is módosult. Szeretnék emlékeztetni arra, hogy a mezőgazdasággal foglalkozó, illetve a vállalkozást működtető anyák is jogosultak a szülői támogatásra és számos más típusú támogatásra, valamint, hogy 2018 óta jelentősen magasabb összegű az anyák számára nyújtott támogatás. Városunk sikeresen követi a köztársasági és tartományi születéspártoló intézkedéseket, és erre az elkövetkező években is hangsúlyt fektetünk. Szabadka Város Képviselő-testülete nevében és a magam nevében is gratulálok a büszke szülőknek. Remélem, hogy a jövő év szeptember 1-jén ugyanezen alkalomból szintén itt leszünk és több gyermek jön a világra a város napján " - mondta dr. Pásztor Bálint.

A Szabadkai Közkórház Szülészeti Osztályán a város napján, 2021. szeptember 1-jén, három újszülött látta meg a napvilágot. A kisfiút (3.000 gramm, 49 cm) a veprődi Bojana Brkić hozta a világra, a 2.900 gr és 51 cm méretű kislányt a bajmoki Viktorija Piontek, a 3.180 gr és 51 cm méretű kislányt pedig az apatini Danijela Malbaša.

14515_4.jpg