Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Bakić polgármester a Horvát Majorságban tartott búcsún

2021.09.05.

Szabadka város polgármestere, Stevan Bakić ma ellátogatott a Horvát Majorságba, ahol szeptember 5-én búcsútt artottak, hagyományosan a Gabrić-keresztnél, amit Kisbosznia ezen részében 1897-ben emeltetett Ivan Gabrić.

14521_1.jpg

A szabadtéri istentiszteletet a bácsmonostori Damjan Pašić főtisztelendő tartotta dr. Andrija Anišić, a szabadkai Szent Rókus templom plébánosával és Dragan Muharem, a kisboszniai Szentháromság templom plébánosával közösen. A mise után Muharem plébános köszöntötte a polgármestert és örömét fejezte ki amiatt, hogy az idén is ellátogatott az ünnepségre, ami sokat jelent a Horvát Majorság egykori és jelenlegi lakóinak.

Stevan Bakić polgármester a házigazdákkal és az egybegyűlt polgárokkal folytatott beszélgetésben elmondta, nagyon örül annak, hogy részt vehet ezen az eseményen, amely 27. alkalommal kerül megrendezésre és amely számos szorgos szabadkait gyűjt egybe, akik ma már kényelmesen el tudnak jutni tanyáikra és elődeik birtokaira, jó minőségű dűlőutakon, melyeket legutóbbi kisboszniai látogatása óta épített az önkormányzat.

A polgármester kíséretében voltak Srđan Samardžić tanácstag, Branislav Joka, a Tržnica igazgatója, Mitar Samardžić önkormányzati képviselő és Sava Stambolić, a polgármester kabinetfőnöke. A búcsún részt vettek Horvátország Szabadkai Konzulátusának konzulja és tanácsosa, Ivan Rukavina és dr. Tomislav Stantić, a Horvát Polgári Szövetség elnöke.

Az ünnepség után a Szabadkai Egyházmegye papjait, a diplomata testület, Szabadka Város Önkormányzata és a társadalmi-politikai szervezetek képviselőit Zlatko Gabrić látta vendégül, aki családjával ma is a Horvát majorságban él, és kinek őse emelte azt a keresztet, amely körül a lakosság minden évben összegyűlik.