Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Bejelentették Szabadka Város Képviselő-testületének 13. ülését

2021.09.08.

„A városi képviselő-testület holnapi, sorrendben tizenharmadik ülésén 23 napirendi pontot fogunk megvitatni, melyek közül objektíven a legfontosabb Szabadka város 2021. évi költségvetésének módosítása és kiegészítése, vagyis a költségvetés-újraelosztás. Mindenképpen fontos a Zorka helyi közösség IX. számú általános szabályozási tervének meghozataláról szóló rendelet is, míg a többi napirendi pont a közvállalatok és közművállalatok működésére vonatkozik” – mondta Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke, dr. Pásztor Bálint a képviselő-testület szeptember 9-én 9:00 órai kezdettel összehívott 13. ülése alkalmából a Városháza médiaközpontjában ma megtartott sajtótájékoztatón.

 14537_1.jpg

Pásztor Bálint meggyőződésének adott hangot, hogy a holnapi ülésen a testület minőségi vitát folytat majd a költségvetés újraelosztásáról, és kiemelte, hogy a szabadkai önkormányzat pénzügyi helyzete igen jó, ugyanis a tervezett bevételek a korábbi évekhez és mandátumokhoz képest nagyobb mértékben valósultak meg.

„Ez mindenekelőtt a polgárok érdeme, akik rendesen fizetik az adót, de a közigazgatási hivatal munkájának is köszönhető. Ez pedig lehetővé teszi, hogy olyan projekteket valósítsunk meg, melyek a múlt év végén, amikor a képviselő-testület a 2021. évi költségvetést meghozta, még nem tűntek reálisnak. E projektek keretében lesznek például leaszfaltozva egyes utcák Csantavéren és Hajdújáráson, és több pénzt fordítunk majd a zöldterületek rendezésére is. Néhány nap múlva megkezdődik a Városi Könyvtár fő homlokzatának helyreállítása, elsősorban köztársasági, és némi önkormányzati forrásból” – közölte Pásztor Bálint.

Mint elmondta, a könyvtár homlokzatának helyreállítása a város arculata szempontjából is, ugyanis a Népszínház épületén végzett munkálatok kívülről lassan már befejeződnek.

 14537_2.jpg

„A város központjában új szökőkutat építettünk és egy új köztéri szobrot is állítottunk egykori polgármesterünk, Bíró Károly emlékére, és most helyre kellene állítani a könyvtárnak a Városháza és a főtér felé néző homlokzatát is. Itt nem csupán egyszerű felújítási munkálatokról van szó, hanem összetett restaurátori és konzervátori munkákról a könyvtár erkélyét tartó Atlaszok helyreállítása miatt, amelyek sajnos igen rossz állapotban vannak. Örülök, hogy az elkövetkező néhány hónapban megújítjuk ezt a homlokzatot, és remélem hogy a munkálatok az év végéig be is fejeződnek majd, ami természetesen az időjárási viszonyoktól függ” – hangsúlyozta Pásztor Bálint és hozzátette, hogy készülőben vannak már a tervek Bíró Károly egykori házának rekonstrukciójához is, amely a Radić fivérek utca 7. szám alatt található, és már komoly felújításra szorul.

A Zorka helyi közösség IX. számú általános szabályozási tervének meghozataláról szóló rendeletről szólva Pásztor Bálint elmondta, hogy a törvénynek megfelelően az önkormányzat 13 ilyen általános szabályozási tervet köteles kidolgozni, hogy ez a tizenegyedik ilyen terv, és még további két általános szabályozási tervet kell majd kidolgozni.

14537_3.jpg 

„Ezek a tervek egyrészt azért fontosak, mert a polgárok így könnyebben kaphatnak majd építési engedélyt, másrészről pedig egyszerűbben tudjuk majd kiszélesíteni az utcákat, a munkálatokat jogi értelemben egyszerűbb lesz elvégezni, és lehetőség lesz új utcákat is nyitni a Zorka helyi közösségben. A napirend több pontja, mint azt már említettem, a közvállalatokra és közművállalatokra vonatkoznak, melyeknek a bunyevác nyelv egyenrangú hivatalos használatba vétele miatt módosul az alapító okiratuk. Tehát itt a város alapszabályával történő összehangolásról van szó. Néhány napirendi pont alatt a közvállalatok alapszabálya módosul, és van egy személycserével kapcsolatos pontunk is. Módosul majd a helyi közöségekről szóló rendelet, szintén a bunyevác nyelv hivatalos használatba vétele miatt. Módosítottuk a város alapszabályát, majd ennek megfelelően módosítottuk a képviselő-testület ügyrendjét is , most pedig a közvállalatok és az intézmények okiratait is össze kell hangolnunk az alapszabály rendelkezéseivel“ – emelte ki dr. Pásztor Bálint.