Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A képviselő-testület elfogadta a költségvetés újraelosztását

2021.09.09.

Szabadka Város Képviselő-testülete a Városháza dísztermében ma megtartott 13. ülésén rendeletet hozott Szabadka város 2021. évi költségvetésének módosításáról és kiegészítéséről. Az újraelosztással a költségvetés egyenlege 7.266.280.000 dinár, ami 892.057.000 dinárral, vagyis 13,99 százalékkal haladja meg a tavaly decemberben elfogadott költségvetést.

14542_1.jpg

Szabadka polgármestere, Stevan Bakić, miután a képviselő-testület 50 mellette és 7 ellene szavazattal elfogadta a 2021. évi költségvetés módosítását és kiegészítését, a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy az újraelosztásra azért volt szükség, mert a kiadási oldalt össze kellett hangolni a várható bevételekkel, illetve a 2021-es költségvetés meghozatala után történt törvénymódosításokkal.

„Követve a 2021. évi költségvetés megvalósulását a januártól júliusig terjedő időszakban azt tapasztaltuk, hogy az az első hét hónapban már elérte a 60,47 százalékot, így várhatóan a bevételi oldal meghaladja majd a tervezett összeget. Átcsoportosítottuk a céleszközöket és a projektekre és a költségvetési szervekre tervezett előirányzatokat, illetve az előző évből áthozott pénzeszközöket. A most meghozott költségvetés egyenlege 7.266.280.000 dinár, ami a 2021. évre tervezett költségvetést 892.057.000 dinárral, azaz 13,99 százalékkal haladja meg. A folyó év január-július időszakában a kommunális illetékekből és díjakból 70 százalékkal több bevétel valósult meg, mint az előző év azonos időszakában, így az újraelosztással megnöveltük ezeket a bevételeket. Legjelentősebb növekedést a legalizálási díjak, a törvényesítési illeték és a kommunális járulék esetében tapasztaltunk, ami azt igazolja, hogy az építőipar növekvő tendenciát mutat úgy az illegálisan emelt épületek törvényesítését, mint az új épületek építését illetően“ – szögezte le Bakić polgármester. 

Elmondta, hogy a költségvetés kiadási oldalán a legjelentősebb változtatások a költségvetési szervek alkalmazottainak munkabérére tervezett összegeket illetik, ugyanis a fizetések az idei költségvetés elfogadása után, az idén áprilisban lettek megnövelve 1,5 százalékkal.

14542_2.jpg

„Az alap- és közép fokú oktatás keretében biztosítottuk a hiányzó eszközöket az alkalmazottak munkába járási útiköltségeire, ugyanis e támogatás egy része az elmúlt időszakban megszűnt, ezért a dolgozók pert indítottak jogaik érvényesítéséért. Biztosítottuk a hiányzó eszközöket a gyógyszertár működéséhez, megnöveltük az előirányzatokat a kommunális és közhasznú tevékenységek végzésére, mint a köztisztaság és a zöldterületek fenntartása, az utak, kerékpárutak és gyalogjárdák fenntartása, a vadlerakók felszámolása, a város tulajdonában lévő középületek karbantartása, és nagyobb összeget biztosítottunk az iskoláskor előtti intézmény működésére. További pénzeszközöket irányoztunk elő a Suboticatrans KV részére, melynek működésében a világjárvány jelentős zavart okozott, és megnöveltük azokat az előirányzatokat, amelyekkel a sporttal foglalkozó szervezeteknek és a civil szervezeteknek nyújtunk támogatást“ – mondta Bakić polágrmester. 

Hozzátette, hogy a nem pénzügyi javak kiadásai, illetve a beruházási kiadások a tervezett összegekhez képest 39,25 százalékkal lettek megnövelve.

„Legjelentősebb változások a Népszínház építésével és átalakításával kapcsolatos projektel, a Gerontológiai Központ sétaerdei épületének és a Kolevka Gyermekotthon épületének felújításával és átalakításával, továbbá a középületek energiahatékonyságának növelését célzó projektekkel kapcsolatban történtek“ - hangsúlyozta ki Stevan Bakić.  

14542_3.jpg

Rámutatott, hogy néhány új beruházás megkezdéséhez is biztosítottak eszközöket.

„Ezek a projektek az állati melléktermékeket feldolgozó üzemrész építése, kutak építése Mišićevón és Visnyevácon, a palicsi Vigadó teraszának felújítása, Hajdújáráson a Dózsa György utca, és Királyhalmán a II. szőlősor aszfaltozása, a Turisztikai Információs Központ felújítása és átalakítása. Szabadka város 2021. évi költségvetésének módosításával és kiegészítésével megvalósíthatók lesznek a költségvetés valamennyi programja alatt megfogalmazott célok, s mindez a kormány és a Pénzügyminisztérium által megszabott irányelvek szerint“ - mondta Bakić polgármester, hangsúlyozva, hogy a szabadkai önkormányzat együttműködése a köztársasági és tartományi szervekkel soha sem volt jobb mint most.

14542_4.jpg

A képviselő-testület mai ülésén, az összesen elfogatott 23 napirendi pont között rendeletet hozott a Zorka helyi közösség IX. számú általános szabályozási tervének meghozataláról is. A többi napirendi pont többnyire a közvállalatokra és közművállalatokra vonatkozott, melyek alapítási okiratait kellett módosítani a bunyevác nyelv hivatalos használatba vétele miatt.

14542_6.jpg