Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere megtekintette a felsőtavankúti vadlerakó felszámolását

2021.09.11.

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere és Slobodan Milošev, a szabadkai köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat igazgatója ma a Szabadka melletti Felsőtavankútra látogattak, hogy megtekintsék a vadlerakó felszámolását, amelyre a lakosság évtizedek óta  különféle háztartási szemetet, lomokat, bontási törmeléket, szerves hulladékot, mezőgazdasági és egyéb hulladékot halmozott. Bakić polgármester elmondta, hogy a vadlerakó felszámolását a Környezetvédelmi Minisztérium tette lehetővé, élén Irena Vujović miniszterasszonnyal, aki akciót indított ötszáz szerbiai vadlerakó felszámolására.

14549_1.jpg

„Ez a szabadkai önkormányzat területén található egyik legnagyobb illegális szemétlerakó hely, melynek eltakarítására 2,2 millió dinárt kaptunk a minisztériumtól, amiért nagyon hálásak vagyunk Vujović miniszterasszonynak. A lerakó teljes felszámolásának határideje október 1-je, de egészen bizonyos, hogy a szolgálataink ezt a munkát még a határidő előtt el fogják végezni. A hasonló akciókon kívül Szabadka Város Önkormányzatának saját rendszeres környezetvédelmi tevékenységei is vannak. Konkrétan a szemétlerakókra vonatkozóan a közelmúltban két vadlerakót számoltunk fel: Csantavéren a Vasút téren és Nagyfényen a Györgyéni úton“ – hangsúlyozta ki Bakić polgármester.

Kiemelte, hogy tervben van az egykori Zorka vegyüzem területén található vadlerakó megtisztítása is, aminek a határideje december 1.

14549_2.jpg

„Az elmúlt évtizedben a szabadkai önkormányzat területén az illegális szeméttelepek száma 53-ról 20-ra csökkentettük. Folyamatosan tevékenykedünk a meglévő lerakók szanálásán és az újak keletkezésének megelőzésén, de minden igyekezet hiábavaló, ha a lakosság nem viselkedik lelkiismeretesen és tudatosan. Ezért megkérném a szabadkaiakat, hogy vigyázzanak a megtisztított területekre, és ne engedjék meg, hogy ott ismét szemétlerakók alakuljanak“ – üzente a lakosságnak Stevan Bakić polgármester.

Slobodan Milošev elmondta, hogy a megtisztítandó terület nagysága körülbelül 950 négyzetméter, az eltávolítandó hulladék becsült mennyisége pedig 702 köbméter, aminek elszállításához egy hat köbméter űrtartalmú tehergépkocsinak 117 túrát kell tennie.  

 14549_3.jpg

„Miután mindent eltakarítottunk, táblákat fogunk majd kihelyezni, hogy tilos a szemétlerakás. Megkérném a lakosokat, hogy ne rakjanak le hulladékot ott, ahol annak nincs helye, szennyezve így környezetünket. Annál is inkább, mivel a köztisztasági közvállalat a városból és minden környező településről rendszeresen elszállítja a háztartási hulladékot“ - mondta Milošev igazgató.

Ennek a vadlerakónak a felszámolásán végzendő munkálatok teljes költségterv szerinti értéke körülbelül 3,1 milli dinár. A Környezetvédelmi Minisztérium Az illegális hulladéklerakás megelőzésének és a vadlerakók felszámolásának támogatása a 2021. évben elnevezésű pályázat keretében a felsőtavankúti vadlerakó eltakarítására 2,2 millió dinárt ítélt oda, míg a költségelőirányzat szerinti összegig hiányzó 900.000 dinárt Szabadka Város Önkormányzata biztosítja. 

14549_4.jpg 

A vadlerakó felszámolásán végzett mai, befejező munkálatokat a polgármester mellett megtekintették Zagorka Panić városi menedzser, Vesna Bosančić, a tájékoztatásügyi polgármesteri tanácsos és Srđan Samardžić, a városi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja is.

A munkát a szabadkai Köztisztasági és Parkosítási KKV végzi, az összetakarított hulladékot pedig a sándori szeméttelepre fogják szállítani. 

 14549_5.jpg