Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Orgonaavató hangverseny a zsinagógában

2021.09.14.

A Szabadkai Zsinagóga Alapítvány ünnepélyes orgonaavató hangversenyt szervezett ma este a zsinagógában az orgona felújítása alkalmából, Bachtól Zimmerig a felújított Wegenstein-orgonán címmel. Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke, a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány igazgatóbizottságának elnöke a hangverseny előtt tartott beszédében azt mondta, hogy a szabadkai zsinagóga Európa egyik legszebb zsinagógája, városunk építészeti ékköve, melyben mind a szabadkaiak, mind az idelátogatók egyaránt gyönyörködnek.

14558_1.jpg

„Soha nem tudtam úgy elmenni előtte, hogy ne csodáljam meg, és ne arra gondoljak, milyen szép így is, de milyen szép lehetett eredeti állapotában. Mindig azt reméltem, eljön az az idő, amikor újra régi fényében pompázhat mindannyiunk örömére és büszkeségére, mint ahogyan volt városunknak korszaka, amikor ennek és a többi hasonlóan szép és jelentős épület létrehozásának is megvolt az ideje, mert voltak olyan meghatározó egyéniségek, akikkel a város az új és korszerű irányokat követve szellemi és gazdasági tekintetben is óriási léptekkel fejlődött.” – mondta.

„Ez a korszak városunk két polgármestere, meghatározó személyisége, Mamuzsity Lázár nevéhez fűződik, aki 18 évig vezette a várost és a zsinagóga építése az ő polgármestersége alatt kezdődött és dr. Bíró Károly nevéhez, aki 16 évig volt a város élén, és ő volt a polgármester a zsinagóga átadása idején.” – mondta dr. Pásztor Bálint, majd így folytatta:

„És eljött az idő, melynek értékrendje szerint az épített és szellemi örökség nagy kincs és megtiszteltetés, dolgunk, hogy féltve őrizzük. Értékrendünkben a rombolásnak helye nincs, de a hanyagság felett sem hunyunk szemet. Az ugyanis rombolás, csak annak egy lassúbb változata.”

14558_2.jpg

Magyarország közel három millió euró összegű támogatásából és a szerbiai különböző hatalmi szintektől folyósított összesen 750 ezer euróból a zsinagóga felújítása immár három éve megtörtént, emlékeztetett dr. Pásztor Bálint, orgonája pedig, nyolc évtized enyészet után, szintén Magyarország Kormánya támogatásának köszönhetően került felújításra.

„Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy éppen én állhatok itt a felújított orgona avatásának ünnepélyes estjén, hogy elmondhassam, az orgona felújításával teljes a zsinagóga. Hiszen nem csak azért vagyunk felelősek, amit teszünk, hanem azért is, amit nem teszünk meg.  Szóljon hát e csodálatos épület építtetői és építői emlékének tiszteletére, a felújítását támogatók és megvalósítók iránti köszönet jeleként, mindannyiunk örömére a felújított orgona, a mindent meghaladó művészet dicsőségére.”- zárta beszédét dr. Pásztor Bálint.

A megtiszteltetés, hogy először játszhatott a megújult orgonán, Borbély Zoltánt illette, akit Danilo Šajnović kísért elektromos gitáron és az alkalmi vonós zenekar, Paskó Csaba vezényletével.

A zsinagógában tartott ma esti ünnepélyes koncerten jelen voltak a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány igazgatóbizottságnak tagjai, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének és a Szabadkai Zsidó Hitközség képviselői, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának tagjai, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Vajdaság AT Képviselőházának elnöke, a nemzeti tanácsok képviselői, Kern Imre, Szabadka alpolgármestere, köztársasági, tartományi és helyhatósági képviselők, Stevan Bakić polgármester nevében Milanka Kostić a városi tanács művelődési és oktatási ügyekkel megbízott tagja.

14558_3.jpg

A zsinagóga orgonája 1902. október 1-jén szólalt meg először, a templom felavatásán. A késő romantikus hangzású, kétmanuálos 21 regiszteres orgonát a temesvári Wegenstein Lipót (1858-1937) műhelye készítette.

A zsidók 1944-es deportálását követően a zsinagóga elhagyatott lett és orgonája is pusztulásnak indult. Az orgona újjáépítési terveit a budapesti Hajdók Judit készítette, hiteles helyreállítását pedig Apró Tibor topolyai orgonaépítő végezte. A helyreállítás zavartalan lebonyolításában a Magyar Nemzeti Tanács közreműködött.