Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Stevan Bakić polgármester és munkatársai a 2021. év eredményeit ismertették

2021.09.15.

Szabadka város polgármestere, Stevan Bakić és munkatársai sajtótájékoztatót tartottak ma a Városháza Médiaközpontjában, amelyen ismertették a jelenlegi városvezetés 2021. évi munkájának eredményeit és a következő időszak prioritásait. A polgármester gratulált minden állampolgárnak a szerb egység, a szabadság és a nemzeti zászló napja alkalmából, és kijelentette, hogy 2020 augusztusának végén, amikor kinevezték Szabadka polgármesterének, a koronavírus járvány miatt a bevételek és a kiadások súlyosan eltértek egymástól a város költségvetésében, hogy jelenleg mintegy 303 millió dinár van a városi költségvetésben és a vasfegyelemnek köszönhetően az óvatosan elkészített 2021. évi költségvetés tárgyévi bevételeinek megvalósítása hét hónap alatt az éves terv 60,47 százaléka.

14559_1.jpg

"Annak ellenére is, hogy nem volt elegendő likvid eszköz a jelenlegi kötelezettségek teljesítéséhez, a város költségvetése vissza tudta fizetni a 350 millió dináros kölcsönt, amelyet 2020 első hét hónapjában vett fel a városi kincstár konszolidált számlájáról. A konszolidáció első lépése a pótköltségvetés elfogadása volt 2020 októberében, amely 864 millió dinárral csökkentette a költségvetési kiadásokat és ráfordításokat" - mondta Bakić.

E pótköltségvetés után, mondta, megkezdődött a Szabadkai Gyógyszertár intézménnyel kapcsolatos problémák megoldódása, a Szabadkai Gyógyszertár érdekeit, az önkormányzat és a lakosság érdekeit, valamint a munkavállalók státuszát szem előtt tartva.

Szerződést kötöttünk a Szabadka Város köztulajdonban lévő gyógyszertári helyiségek bérbeadásáról a Galen Farm gyógyszertári intézettel, a Gyógyszertár beszállítóival aláírt szerződéssel pedig 133 millió dinár összegű adósság törlesztését vállaltunk át, amit teljesítettünk. Itt nagy hálámat kell kifejeznem Aleksandar Vučić szerb elnöknek és a Siniša Mali miniszter által vezetett Pénzügyminisztériumnak az önzetlen támogatásért. 350 milliót kértünk, mert teljesítenünk kellett a törvény szerinti kötelezettségeinket. Az első megállapodásban az állam a pénzügyi lehetőségeinek megfelelően 120 millió dinár összegű segítséget ajánlott fel, én pedig 200 millió dinárt kértem. A kérésemet elfogadták azzal, hogy utólag további 11,5 millió dinárt kaptunk." - mondta Bakić polgármester.

14559_2.jpg

Hozzátette, hogy 2020 decemberének végén újabb pénzkölcsönre került sor a városi kincstár összevont számlájáról 150 millió dinár értékben.

„Ezt az adósságot az idei év májusig törlesztettük. 33 millió dinár összegű forrás lett biztosítva, és megoldódott a város adósságállományának régóta fennálló problémája az általános és középfokú oktatásban alkalmazottakkal szemben, akiket megfosztottak a munkába járási utazási költségek megtérítésének egy részétől. Folytatódott a segítségnyújtás a Subotica-trans KKV gazdálkodásában jelentkező gondok leküzdésében és 38 millió dinárt biztosítottunk buszok beszerzésére"- mondta Bakić.

Kihangsúlyozta, hogy a 2021-es költségvetést nagy körültekintéssel készítették el mind a bevételek tervezésében, mind a kiadások minőségi ütemtervében, és hogy a vasfegyelemnek köszönhetően a tárgyévi költségvetési bevételek hét hónap alatt 60,47 százaléka az éves költségvetési tervnek.

"Különös figyelmet kapott a megkezdett beruházások folytatása és minden szerv, szervezet és szolgáltatás optimális működésének biztosítása. Ma, a reggeli kötelezettségek rendezése után, mintegy 303 millió dinár van a város költségvetésében, amennyit egy Szabadkához hasonló méretű és geostratégiai jelentőségű városnak mindig a számláján kell tartania. Hozzá szeretném még tenni, hogy hazánk egyik legjobb támogatási csomagját dolgoztuk ki a vendéglátósok és a vállalkozók számára, hogy mintegy 300 beszélgetést tartottunk a polgárok fogadása alkalmával és az esetek 79 százalékában nyújtottunk segítséget, hogy a város kötelezettségei a szerződések szerint a Hadseregotthon és a Kosta Nađ laktanya megszerzésére vonatkozóan 214 millió dinárt tettek ki, és ma ez az adósság 111 millió dinárt tesz ki”- mondta Stevan Bakić polgármester.

14559_3.jpg

Zagorka Panić városi menedzser bemutatta a kultúra, az egészségügy és a szociális védelem, a környezetvédelem, a kommunális infrastruktúra, a turizmus, az energiahatékonyság, a közlekedési infrastruktúra terén végrehajtott legfontosabb projekteket, meg amelyek végrehajtása hamarosan elkezdődik és beszélt a több jelentős projekt tervdokumentációja előkészítésre elkülönített pénzeszközökről is.

Jasmina Stevanović, a Társadalmi Tevékenységek Titkárságának titkára az óvodai, az általános iskolai és a középfokú oktatásra szánt forrásokról beszélt, és bemutatta a szociálpolitikai intézkedéseket, valamint a kultúrába, a sportba és az ifjúságügybe irányuló beruházásokat.

14559_4.jpg