Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Dr. Pásztor Bálint: A jövő szempontjából a legfontosabb az egészséges környezet és a gyermekek fejlődése

2021.09.16.

Dr. Pásztor Bálint, parlamenti képviselő, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke és Szakállas Zsolt tartományi kormányalelnök, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár ma látogatást tettek a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskolában, ahol befejeződtek a nyílászárók cseréjén végzett munkálatok a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság pályázatán nyert támogatásból. Az iskolalátogatást követően megtekintették a palicsi szivattyúállomást, amely nemrég épült a németországi KfW fejlesztési bank eszközeiből az Ecolacus projekt keretében.

 14563_1.jpg

„A hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskola eredményesen szerepelt a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság pályázatán. A projekt értéke 1,27 millió dinár, és ebből a tartományi költségvetési támogatásból, amit Szakállas Zsoltnak köszönhetünk, megtörténhetett az iskolaépület több mint 30 éves nyílászáróinak cseréje. Három évvel ezelőtt egyébként szintén ennek a titkárságnak a pályázatán nyert eszközökből felújításra került az iskolaépület tetőburkolata is. A munkálatokat egy helyi vállalkozó kivitelezte, igen színvonalasan, az oktatási intézmény 109 tanulója örömére.” – mondta dr. Pásztor Bálint.

Szakállas Zsolt ismertette, hogy a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság az év elején hirdetett 90 millió dinár keretösszegű pályázatot a vajdasági oktatási intézmények felújítására és átalakítására.

14563_2.jpg 

„A nyílászárók cseréjével kedvezőbb feltételeket teremtettünk a hajdújárási iskola tanulóinak az iskolában tartózkodásra és az oktató-nevelő munkafolyamatra. Titkárságunk hamarosan pályázatot hirdet az iskolák segédépületeinek átalakítására is, és ez alkalommal is pályázati kérelmeik benyújtására bátorítom intézményeinket.” – mondta Szakállas Zsolt.

A tanulók, a pedagógusok, valamint a település lakosai nevében és a saját nevében Szücs Anna, a Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója mondott köszönetet a támogatást odaítélő tartományi titkárságnak.

Dr. Pásztor Bálint, a palicsi szivattyúállomás megtekintését követően, sajtónyilatkozatában elmondta, hogy a szivattyúállomás idén júniustól van próbaüzemben, az Ecolacus projekt meghaladja a helyi kereteket, és a német KfW fejlesztési bank támogatásából megvalósuló Ecolacus projekt által történő beruházás összege mintegy 500.000 euró.

14563_3.jpg 

„Az egész projekt lényege a környezetvédelem. Az a szándékunk, hogy a Palicsi-tó és a Ludasi tó vize minél tisztább legyen, ez ugyanis több évtizedes probléma, amit nem lehet egyik pillanatról a másikra megoldani. A projekt megvalósulásával mintegy 17 km csatornahálózat épült Palicson, amivel a település mintegy 70%-a rendelkezik majd csatornahálózattal. Ez a szivattyúállomás azért jelentős, mert a szennyvizet ezentúl, amely a Ludasi-csatornán keresztül a Ludasi-tóba folyt és közvetlenül szennyezte a tó vizét, a szivattyúállomás átemeli a nyomóvezetékbe, amely azt a városi szennyvíztelepre pumpálja. A város vezetőségének célja a csatornahálózat és a vízvezetékhálózat bővítése Szabadka város területén. Emlékeztetni szeretnék arra, hogy a Tisztább Szerbiáért program keretében 110 km csatornahálózat kiépítésére pályáztunk – 48 km építésére Szabadkán, 12 km építésére Palicson és 25-25 km építésére Csantavéren és Bajmokon, e két utóbbi településen szennyvíztisztító létesítésére is. A jövő tekintetében a legfontosabb az egészséges életkörnyezet és a gyermekek fejlődése.” – hangsúlyozta a képviselő-testület elnöke.

Dr. Pásztor Bálint, a sajtónak adott nyilatkozata végén meghívta a polgárokat az 53. Hajdújárási Szüreti Napokra. A rendezvény három napig tart és holnap kezdődik.  

 14563_4.jpg