Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megnyílt a 28. Nemzetközi Gyermeksínházi Fesztivál

2021.09.19.

A szabadkai Gyermekszínházban ma este megnyílt a 28. Nemzetközi Gyermeksínházi Fesztivál, amely a művészetben elért eredményeivel és a bábművészet fejlődéséhez való hozzájárulásával nagy hírnevet szerzett Európában és világszerte, hozzájárult a gyermekszínház és a színházművészet népszerűsítéséhez, és befolyást gyakorolt a gyermekeknek szóló kortárs világszínház irányzataira és fejlődésére. A Kis Herceg Életműdíjat, melyet a fesztivál a kultúra és a gyermekeknek szóló színházművészet fejlődéséhez való kimagasló hozzájárulásért adományoz, az idén Jovan Caran színésznek és rendezőnek, valamint Ljudmila Konsztantinova Hensze kazahsztáni báb-, jelmez- és díszlettervező nyerték el. A fesztivál ünnepélyes megnyitóján az idei díjazottaknak az elismeréseket Stevan Bakić, Szabadka polgármestere nyújtotta át. A Dragoslav Todorović rendező életművének elismeréseként posztumusz adományozott díszoklevelet Bakić polgármester Dragoslav Todorović munkatársának, Janovics Erikának adta át.

14566_1.jpg

Stevan Bakić polgármester üdvözlő beszédében elmondta: „A gyermekek öröme és a jó előadások szeretete immár 28. alkalommal hozott össze bennünket Szabadkán, a gyermekszínházak e nagy, nemzetközi szemléjén. Tavaly igen szerény keretek között zajlott le a fesztivál, ugyanis a koronavírus okozta világjárvány elválasztott bennünket barátainktól, akik a világ minden sarkából ide szerettek volna látogatni, hogy a szabadkai gyermekeknek bemutassák kiváló előadásaikat“.

„A kihívások ellenére nem engedjük meg, hogy ez a hagyomány megszakadjon, hogy a rettegés legyőzze a művészetet és elfojtsa a gyermeki kacagást. Jól tettük, hogy akkor összegyűltünk és átadtuk a fesztivál legrangosabb elismerését Vladimir Andrićnak, aki meghatározó élményt nyújtott a szerbiai gyerekek számos generációjának. Ugyanis ez volt az utolsó alkalom arra, hogy a díjat személyesen adjuk át, mert ez a nagy művész az idén februárban elhunyt. Ezért tovább kell ápolnunk és ünnepelnünk az életet és az alkotást, mert minden egyes nap és minden rendezvény, amit a szépségnek, a játéknak, az együttlétnek és a gyermekeknek szentelünk, felbecsülhetetlen érték, ami erőt és ihletet ad a nehéz időkben, amikor megküzdünk azokkal a hatalmas kihívásokkal, melyekkel az élet mindannyiunkat szembesít“ – emelte ki Bakić polgármester.

Minden szabadkai, és a saját nevében is köszönetet mondott a rendezvény megvalósításában nyújtott segítségért a Kulturális és Tájékoztatási Minisztériumnak, és a Tartományi Művelődési, Tájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárságnak.

14566_2.jpg

„Külön köszöntet mondanék a Szabadkai Szabadegyetem elkötelezett vezetőségének és dolgozóinak aki úgy a gyermekszínház fesztivál, mint más, Szabadka legjelentősebb kulturális fesztiváljainak szervezésében minden alkalommal bebizonyítják, hogy rászolgálnak bizalmunkra és támogatásunkra. Gratulálok a díjazottaknak és üdvözlök minden kedves vendégünket. Kívánom, hogy érezzék jól magukat városunkban, és őrizzék meg legszebb emlékezetükben“ – mondta Stevan Bakić polgármester.

Miután átvette a díszoklevelet és a Kis Herceg-díjat megtestesítő szobrocskát, Jovan Caran azt mondta, „Félelmetes felismerésként“ éli meg, hogy ezzel a kitüntetéssel olyan nagyságok társaságába lépett, mint Henryk Jurkowski, Borisz Goldovszkij, Srboljub Lule Stanković és sokan mások.

14566_4.jpg

„Még félelmetesebb, ha eszembe jut, hogy a saját munkámat kell ezekhez a nagy nevekhez mérni. Viszont van valami, amiben mégis fel tudok nőni hozzájuk, ez pedig az e munka iránti elkötelezettségem, és a folytonos igény, hogy ezeket a kissé hiú múzsákat arra ösztönözzem, néhanapján adják áldásukat a mi gyermekszínházunkra, és a gyermekeknek szóló művészetekre is“ – mondta Caran.

Ljudmila Konsztantinova  Hensze megköszönte a fesztivál szervezőinek ezt a csodálatos elismerést, és azt kívánta, hogy minél több olyan előadás jelenjen itt meg, amelyek örömet okoznak a közönségnek, de különösen a gyerekeknek.

14566_3.jpg

A gyermekszínházi fesztivált megnyitó ünnepség után, a Népszínház Jadran színpadán a versenyprogramot Az erdő szellemei című előadás nyitotta meg Brazíliából.

A Szabadkai Szabadegyetem szervezésében szeptember 19. és 24. között megrendezésre kerülő 28. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál versenyprogramjának keretében tíz előadás mutatkozik be Izraelből, Németországból, Magyarországról, Csehországból, Horvátországból, Brazíliából, Szlovákiából, Bosznia-Hercegovinából (a Boszniai Szerb Köztársaságból) és Szerbiából.

A versenyprogram zsűrijét Sandrine Grataloup, szabadúszó alkotó, az ASSITEJ gyermek- és ifjúsági színházi szövetség franciaországi szervezetének egykori elnöke és az ASSITEJ franciaországi gyermekszínházi bizottságának tagja, valamint a fesztivál Kis Herceg Díjának idei kitüntetettjei: Jovan Caran és Ljudmila Konsztantinova Hensze alkotják. Az idén először általános és középiskolás diákokból álló gyerekzsűri is alakult, amely a fiatal nézők nevében ítéli oda a legjobb előadásnak járó díjat.

A Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál a hivatalos válogatás keretében az összességében legjobb előadást a fesztivál nagydíjával jutalmazza, és emellett díjakat oszt ki a legjobb rendezés, a legjobb díszlet, a legjobb eredeti zene és a legjobb bábok kategóriában, továbbá öt egyenrangú díjat a színészi teljesítményért és egy speciális díjat az eredetiségért és ötletgazdagságért.

A fesztivál kísérőprogramjait a 12. Nemzetközi Gyermekszínház-kutató Fórum mellett több kiállítás, műhelyfoglalkozás és könyvbemutató alkotja. A Nemzetközi Gyermekszínház-kutató Fórum a színháztudósok és színházkutatók legnagyobb szakmai összejövetele Európa ezen részén, amely három kontinens 16 országából gyűjti össze a szakembereket. E jelentős szakmai fórum összesen 30 résztvevőjének többsége Szabadkán vendégeskedik, kis részük pedig online kapcsolat révén fogja bemutatni munkáját. Az esemény a Városi Könyvtár nemrég épült, új terében lesz megtartva.

14566_5.jpg

A fesztivál ünnepélyes megnyitján az Iskončići Gyermekkórus és a szabadkai Mladost Ifjúsági Művelődési Egyesület tagjai léptek fel.

A fesztivál valamennyi programja a koronavírus okozta járvány elleni intézkedéseknek megfelelően lesz megtartva, szem előtt tartva a résztvevők és a látogatók biztonságát.