Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A Rotary klubok 15 drónt adományoztak a szabadkai általános iskoláknak

2021.09.21.

A szerbiai Rotary klubok iskolaszépítő akciójuk keretében, melyet az Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztések Minisztériumának támogatásával valósítanak meg, 15 drónt adományoztak a szabadkai általános iskoláknak. Az adományok megkönnyítik majd a scratch és a python programnyelvek tanulását, amit az ötödik és hatodik osztályos tanterv irányoz elő.

14574_1.jpg

A szabadkai általános iskolák igazgatói az adományokat a Városháza kék termében vehették át. A drónok átadásánál és a támogatási szerződések aláírásánál jelen voltak Zagorka Panić városi menedzser és Milanka Kostić, a városi tanács oktatási és művelődési ügyekkel megbízott tagja is.

„Stevan Bakić, Szabadka polgármestere, a városi vezetőség és saját nevemben szeretnék köszöntetet mondani a Rotary Alapítványnak és a Szerbia és Montenegró 2483-as körzetnek ezért az adományért, és a Városháza dísztermében tartott képzésért. Miután aláírják a szerződéseket az adományban részesülő 15 iskolával, az alapítvány a Naša radost Iskoláskor Előtti Intézménynek mobil bútorokat és IKT eszközöket adományoz. Ilyen módon közelebb hozzuk majd gyermekeinkhez a legújabb technológiai vívmányokat, hogy képezzék magukat, fejlődjenek és művelődjenek“ – jelentette ki a médiáknak Zagorka Panić.

14574_2.jpg

A Szerbia és Montenegró 2483-as körzet illetékesei bejelentették, hogy az a 15 drón mellett, melyeket ma fognak átadni, októberben öt szabadkai általános iskola mBot robotot kap majd ajándékba. Ez a gyermekek számára kifejlesztett oktató eszköz segítségével a diákok gyakorlati tapasztalatokat szerezhetnek a programozásban, az elektronikában és a robotikában.

Az összegyűjtött 117.200 dollárból 670 drónt vásároltak, melyeket szerbiai általános iskolák között osztottak szét. Az akciót anyagilag a Rotary Alapítvány és több Rotary klub támogatta az Egyesült Államokból, Németországból, Ausztráliából, Szlovéniából, Észak Macedóniából, Bosznia és Hercegovinából, Horvátországból és Szerbiából.

14574_3.jpg

A Városháza kék termében megtartott ünnepség előtt, a jótékonysági szervezet szemináriumot tartott, amelyre szabadkai, zentai, magyarkanizsai, adai, zombori, topolyai, kúlai és csókai tanárok kaptak meghívást. Eddig hat ingyenes képzést szerveztek,  amit több mint 400 informatikatanár és műszaki ismeretek tanára végzett el.

A szabadkai Rotary klub a Naša radost Iskoláskor Előtti Intézmények mobil bútorokat és IKT eszközöket ajándékozott, az Európai Uniónak a szerbiai iskoláskor előtti oktatás reformjához nyújtott támogatása keretében. A projekt célja a szerbiai óvodák felszereltségének folyamatos fejlesztése, és az új óvodai program alkalmazásának támogatása, amely lehetővé teszi az interaktív oktatást, és a szülők nagyobb mértékű részvételét.

Ennek kapcsán ma a Naša radost Iskoláskor Előtti Intézményben ünnepélyes keretek között aláírták a támogatási szerződést a mobil bútorok (alacsony kétoldalú polc, a képzőművészeti anyagok őrzésére szolgáló polc, a kutatási foglalkozásokra szolgáló polc, világító, szenzoros asztal) és IKT eszközök (laptop, video projektor, digitális fényképezőgép, kamera, fóliázó készülék és multifunkcionális berendezés - kopírozó, nyomtató és szkenner) átvételéről.

Az adományozott eszközök lehetővé teszik, hogy a pedagógusok, de akár maguk a gyerekek is az új programnak megfelelően megszerkesszék és használják a teret. Mindez hozzájárul az óvodai nevelés színvonalának javításához azáltal, hogy hazánk 26 óvodájában mintegy 3500 gyermek számára biztosítják az IKT eszközök használatát a gyermekek tanulásához, kutatásaikhoz és egyéb tevékenységeikhez.