Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Tankönyvosztás a roma gyerekeknek

2021.09.23.

A Széchenyi István Általános Iskola Šabac utcai épületében ma átadták a tankönyveket azoknak a szociálisan hátrányos helyzetű roma gyerekeknek, akik a Széchenyi István, a Matko Vuković, a Đuro Salaj, a csantavéri Hunyadi János és a bajmoki Vuk Karadžić iskolába járnak. Ilija Đukanović, a városi tanács szociális és egészségügyi kérdésekkel megbízott tagja, a romák helyzetének javításával foglalkozó tanács elnöke ebből az alkalomból kijelentette, hogy a városi költségvetésben minden évben eszközöket rendelnek városunk roma közössége helyzetének javítására és idén Az iskola korai elhagyásának megelőzése elnevezésű program keretében 766.000 dinárt különítettek el tankönyvvásárlásra 146 roma nemzetiségű 1-4. osztályos diák részére.

14577_1.jpg

„A város területén működő általános iskolákba összesen 745 roma nemzetiségű 1-8. osztályos gyermek jár, közülük 624 a Széchenyi István, a Matko Vuković, a Đuro Salaj, a csantavéri Hunyadi János és a bajmoki Vuk Karadžić iskolába. A romák helyzetének javításával foglalkozó tanács elnökeként szeretném kiemelni, hogy az előző időszakban két projektet valósítottunk meg eredményesen, az egyik a ROMACTED volt az Európai Unió és az Európai Tanács támogatásával, a másik pedig az Interkulturalizmus és Antidiszkrimináció, az EU és a SKGO támogatásával.“ - hangsúlyozta Đukanović.

Szabadka várost – tette hozzá – kiválasztották a ROMACTED program második fázisának folytatására.

 14577_2.jpg

"Ez azt mutatja, hogy az előző időszakban nagyon jól dolgoztunk roma polgártársaink helyzetének javításán. A következő időszakban új cselekvési terv kidolgozására számítunk, és ezért kibővítettük a romák helyzetének javításával foglalkozó tanácsot városunk civil szervezeteinek, gazdaságának és intézményeinek képviselőivel.“ – mondta Ilija Đukanović.

A mai rendezvényen azon öt általános iskola igazgatói mellett, akiknek a tankönyveket átadták, részt vett Fehérvári Magda, a Társadalmi Tevékenységek Titkárságának helyettes titkára, Kurina Klaudia és Stevan Nikolić Szabadka város romaügyi koordinátorai és a pedagógiai asszisztensek.

 14577_3.jpg