Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadka város Đorđe Stratimirović tábornok, a Szerb Vajdaság vezéregyénisége emléke előtt tisztelgett

2021.09.27.

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere szeptember 27-én, hétfőn, részt vett Đorđe Stratimirović tábornok, a Szerb Vajdaság 1848. évi megalakítási időszakának egyik kulcsfontosságú személyisége ünnepélyes állami temetési szertartásán, amelyet Karlócán tartottak, teljesítve ezzel a 113 éve Bécsben elhunyt és eltemetett kiemelkedő szerb egyéniség kívánságát.

14587_1.jpg

A székesegyház előtt tartott ünnepségen, a Szerb Hadsereg felsorakoztatott gárdája előtt Igor Mirović, a Tartományi Kormány elnöke, Aleksandar Đurđev, a tábornok földi maradványainak átszállításával foglalkozó bizottság elnöke és Ivan Stratimirović, tábornok dédunokája szólt az egybegyűltekhez. Valamennyi ünnepélyes eseményen részt vett Pásztor István, Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának elnöke, Miloš Vučević, Újvidék város polgármestere, Antonio Ratković, Zombor polgármestere, a Tartományi Kormány tagjai, köztük Nenad Ivanišević, tartományi gazdasági és turisztikai titkár. Az istentiszteletet és gyászszertartást Hvosna püspöke Justin, őszentsége Porfirije szerb pátriárka vikáriusa szolgáltatta. A Szerb Katonaság Gárdája  Aleksandar Vučić főparancsnok parancsára teljes katonai tiszteletadással adózott Stratimirović tábornoknak a karlócai felső ótemplom, Szűz Mária Mennybemenetele kolostorhoz vezető úton, ahol emlékiratai tanúsága szerint nyugodni kívánt. 

Đorđe Stratimirović az osztrák császári hadsereg tisztje volt, a Sajkás önkéntesek parancsnoka, akikkel 1848. június 12-én, Karlócán kivívta az első szerb győzelmet a Magyar Forradalom és Szabadságharcban, és így megvédték az ugyanabban az évben május 2-án megtartott nagygyűlésen kikiáltott Szerb Vajdaságot. Jelentős szerepe volt a további katonai hadműveletekben is, amelyek lehetővé tették a szerb nép megmaradását Bácskában a forradalom 1849. évi leveréséig. 

14587_2.jpg

Az ünnepség után a Patriarkátus egykori épületében, a mai szerémségi püspökségi palotában tartott fogadáson Stevan Bakić, Szabadka polgármestere Đorđe Stratimirović vezér keresztje kitüntetésben részesült „hűsége és a Szerb Vajdaság értékeinek és hagyományának tanúsításában kifejtett jelentős hozzájárulásért”. Ez alkalommal, a kitüntetésen kívül Bakić polgármesternek és a többi kitüntetettnek Vasilije szerémségi püspök, Ivan Stratimirović, a tábornok dédunokája és Danijel Kulačin a Sajkás-vidék Fejlesztő Központ elnöke által aláírt írásbeli rendeletet adtak át.

Bakić polgármester mellett, a karlócai Szent Miklós székesegyház püspöki szentmiséjén, a gyászszertartáson, a búcsúztatón és a katonai tiszteletadáson részt vett Bojan Šoralov az Észak-bácskai Körzet vezetője, Sava Stambolić, a polgármester kabinetfőnöke és Ranko Čuljković, a Szabadka Egyetemista Központ igazgatója.