Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Bakić polgármester fogadta a Boszniai Szerb Köztársaság és Banja Luka város küldöttségét

2021.09.28.

Szabadka város polgármestere, Stevan Bakić a munkatársaival a Városházán értekezletet tartott Zlatan Klokićtyal, a Boszniai Szerb Köztársaság európai integrációs és nemzetközi együttműködéssel megbízott miniszterével és munkatársaival, Mlađen Cicovićtyal, a Boszniai Szerb Köztársaság Szerbiai Képviseletének vezetőjével és Banja Luka város képviselőivel. Bakić polgármester ez alkalommal kijelentette, hogy erre a találkozóra a szeptember 22-29. között szervezett „A Boszniai Szerb Köztársaság Napja Szerbiában” elnevezésű rendezvény alatt került sor, melynek keretében országunkban több rendezvényt és találkozót is megtartottak már.

14590_1.jpg

Emlékeztetve arra, hogy Szabadka város idén februárban a lehető legmagasabb szintre emelte kapcsolatait a Boszniai Szerb Köztársasággal, amikor együttműködést alakítottak ki a Boszniai Szerb Köztársaság hivatalos képviseletével, Bakić polgármester elmondta, hogy a szívélyes találkozó során megállapodtak az együttműködés erőteljesebbé tételéről a Boszniai Szerb Köztársasággal és Banja Lukával, amelyekkel Szabadka város együttműködési megállapodást kötött 2017-ben.

14590_2.jpg

„Az elmúlt öt évben számos megállapodást írtak alá Szabadka és Banja Luka kulturális és más intézményei között, mi pedig különösen büszkék vagyunk arra, hogy Szabadka Banja Luka öt szerbiai partnervárosának egyike. A mai találkozón leszögeztük azt is, hogy a lehető legtöbb konkrét kapcsolatot és tevékenységet meg kell szervezni, és a gyakorlatban Aleksandar Vučić szerb elnök politikáját megvalósítani, és ez az őszinte és testvéri együttműködés a Boszniai Szerb Köztársaság és Szerbia és helyi önkormányzataik között, valamint népünk egysége a Drina mindkét oldalán" - hangsúlyozta Stevan Bakić polgármester.

14590_3.jpg

Zlatan Klokić a Boszniai Szerb Köztársaság és Szerbia közötti együttműködésről szólva kiemelte, hogy még soha nem volt ilyen konkrét, erős és erőteljes, mint manapság, és hogy az elkövetkező időszakban még intenzívebbnek kell lennie ahhoz, hogy készen álljunk megfelelni minden kihívásnak.

Mlađen Cicović megköszönte a tájékoztatási eszközöknek, hogy – mint mondta – „Kilenc éve ott vannak a Boszniai Szerb Köztársaság Napjai Szerbiában rendezvény mellett“.

„Külön szeretnék köszönetet mondani Szabadka városnak és Bakić polgármesternek, akivel idén február óta nemcsak baráti, hanem szinte testvéri kapcsolatot alakítottam ki, amelyben mindent megoldunk, ami előttünk áll és ami a közös munkánk az együttműködés ösztönzésében és erősítésében, és ezt oly módon tesszük, ahogyan azt az egymáshoz nagyon közel állók teszik." - hangsúlyozta Cicović.

14590_4.jpg

Elmondta, hogy a Boszniai Szerb Köztársaság Napjai Szerbiában elnevezésű rendezvény keretében, amelyet 11 városban tartanak, 13 program valósul meg, és az újdonság pedig a Boszniai Szerb Köztársaság városai és települései és a szerbiai városok és önkormányzatok közötti együttműködés ösztönzése és fokozása.

„Szeretnénk üzenni, hogy a Drina mindkét oldalán élő népünk jövőbe vezető útja csak akkor biztos, ha egységesek vagyunk, összetartók, és ha mindannyian elhivatottan és szorgalmasan dolgozunk, elsősorban a nemzeti identitásunk, a kultúránk, a hagyományunk, a  nyelvünk, az írásunk, a Szent Száva szerinti pravoszláv hitünk megőrzésével kapcsolatos ügyekben." – mondta Mlađen Cicović.

Milada Šukalo, Banja Luka polgármesterének társadalmi tevékenységügyi tanácsosa megköszönte Bakić polgármesternek és munkatársainak a kivételesen szívélyes vendégfogadást.

14590_5.jpg

„Ma a mezőgazdasági tanácsadásainkkal, az ifjúsági és ifjúságpolitikai, valamint a turizmussal kapcsolatos együttműködéseinkről beszélgettünk. A találkozó nem volt elegendő mindazoknak a témáknak a megnyitásához, amelyek együtt érdekesek számunkra. Remélem, hogy hamarosan lehetőségünk lesz vendégül látni Szabadka város delegációját Banja Lukában, és együtt tovább haladni " - mondta többek között Milada Šukalo.

A Boszniai Szerb Köztársaság Napjai Szerbiában elnevezésű rendezvény Szabadkán 19.00 órakor kezdődik a Szent Száva Szerb Művelődési Központban a Goran Vračar és Željko Pržulj irodalmi esttel, 19.30 órakor pedig a Szabadkai Népszínház Jadran színpadán a banja lukai One tri együttes koncertje lesz.

14590_6.jpg

A Városházán megtartott értekezlet után, Bakić polgármester és munkatársai, valamint a vendégek a Boszniai Szerb Köztársaság Kormányából és Banja Luka városból meglátogatták a Boszniai Szerb Köztársaság Turisztikai Szervezetének Szabadka főterén felállított promóciós standját.