Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Aleksandra Čamagić miniszteri tanácsos látogatása Szabadkán

2021.09.29.

„A világjárvány idején, amely társadalmunkat komoly kihívás elé állítja, a család bizonyult a legbiztonságosabb menedéknek minden egyén számára. A mi feladatunk, hogy a családot visszahelyezzük az őt megillető helyre, ez pedig a központi hely egy társadalmon belül“ – jelentette ki ma Aleksandra Čamagić családvédelmi és demográfiai ügyekkel megbízott miniszteri tanácsos, miután a Városházán találkozott Zagorka Panić városi menedzserrel, a gazdaságfejlesztési ügyekkel és nemzetközi kapcsolatokkal megbízott polgármesteri tanácsossal, Srđan Samardžićtyal, a városi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagjával és Jasmina Stevanovićtyal, a Társadalmi Tevékenységek Titkárságának titkárával.

14591_1.jpg

Hozzátette, hogy Szerbia – mint az európai országok többsége – évente szembesül a lakosság számának nagy arányú csökkenésével.

14591_2.jpg

„Az újszülöttek száma az időn először nem érte el a 62 ezret, az elhalálozások száma pedig sajnos megközelítette a 115 ezret, ami igen aggasztó adat. Hazánknak naponta mintegy 100 fővel kevesebb lakosa van, évente egy Šabac méretű város tűnik el, ezért az állam a lehető legmagasabb szinten fog szembeszállni ezzel a problémával. Alakítottunk egy minisztériumot, amely kizárólag a családvédelemmel és a népességpolitikával foglalkozik, és az első feladatunk, hogy minél több önkormányzatot meglátogassunk és megvizsgáljuk, mi az, ami a lokális közösségeknek a leginkább hiányzik, milyen lépéseket tesznek ezen a téren, hogy kiemeljük a jó gyakorlat példáit, és hogy segítsünk mindenütt, ahol az lehetséges. Nem mindig csupán a pénz az elsődleges, és nekünk, mint döntéshozóknak, bármelyik hatalmi szintről legyen is szó, az a feladatunk, hogy a figyelem középpontjába állítsuk azokat az értékeket, amelyek egy ideig háttérbe szorultak, vagyis hogy ismét előtérbe helyezzük a családot“ – mondta Aleksandra Čamagić.

Jasmina Stevanović felidézte, hogy Szerbia elnöke, Aleksandar Vučić a nemrégiben megtartott IV. Budapesti Demográfiai Csúcson kihangsúlyozta, hogy a demográfia kérdése a fennmaradás kérdése úgy Szerbia, mint más országok számára is, ami hamarosan a legfontosabb politikai kérdések egyikévé válik majd.

Emlékeztetett arra, hogy Szerbia a közelmúltban számos intézkedést foganatosított, hogy továbbra is folytatja a gyermekvállalás ösztönzését és növelni fogja a családoknak és gyermekeknek nyújtott anyagi támogatásokat, és elmondta, hogy a szabadkai önkormányzat igyekszik követni a köztársasági és tartományi szintről indult intézkedéseket, saját költségvetéséből, de pályázatok útján a más hatalmi szintektől igényelt eszközökből is.

14591_3.jpg

„Szeretnénk a fiatalokat bátorítani a gyermekvállalásra, a szülőket pedig támogatni abban, hogy tovább bővítsék családjukat. Ezért nap mint nap fejlesztjük és növeljük a családtámogatási programjainkat, amelyek célja, hogy különféle szolgáltatások révén és megfelelő infrastruktúrával szebb és jobb jövőt biztosítsunk gyermekeink számára. Mert a népesség növekedését csakis úgy tudjuk ösztönözni, ha pénzt áldozunk azoknak a feltételeknek a javítására, amelyben a gyermekek nevelkednek“ – mondta Jasmina Stevanović.

A más hatalmi szintekről kapott segítség hátszelet jelent ennek a kérdésnek a megoldásához, amely kétségkívül egyike a legfontosabb problémáknak, melyekkel meg kell küzdenünk.

„Mint ahogyan az egyén életében az első és legfontosabb cél a gyermekvállalás, úgy az állam számára is az új életek keletkezése az a kulcsfontosságú irány, amit követnie kell“ – fejtette ki Jasmina Stevanović.

14591_5.jpg