Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A polgármester jókívánságai a kórház 180. évfordulója alkalmából

2021.10.01.

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere gratulált a Szabadkai Közkórház fennállásának 180. évfordulója alkalmából. A gratuláció teljes szövegét közöljük: „Tisztelt orvosok, nővérek, ápolók és a Szabadkai Közkórház minden dolgozója! A legnagyobb tisztelettel gratulálok az intézmény fennállása és működése 180. évfordulója alkalmából, melyben nap mint nap gyógyítják és ellátják a szabadkai lakosokat, fejlesztik egészségünket és életet mentenek.

14596_1.jpg

Első városi kórházunk, a szó valós értelmében 1841. okóber 1-jén kezdett működni Szárics József polgármester és dr. Kovács Antal városi főorvos idejében. Ugyanabban az évben, amikor Belgrád város első kórháza is, így országunk legrégibb szervezett egészségvédelmi intézményei közé tartozik.

Egy ilyen hosszú és büszke történelmű intézmény esetében lehetetlenség felsorolni mindazokat az orvosokat, akik hozzájárultak épüléséhez. Közülük csak dr. Petar Stojkovićot említjük, az egyik első sebészt, dr. Weisz Ignáczot, akinek idejében az akkor legkorszerűbb épületegyüttes épült 1897-ben és, amely most is ott van a jelenlegi modern kórházépület mellett, dr. Pajo Ivković Ivandekićot, akinek vezetése alatt működött a kórház 1918-tól 1950-ig és dr. Szekér Lajost, aki jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy 1971-ben felépült az új kórházépület.

Ezek a nemes emberek - akiknek nevét városi egészségügyünk krónikása, dr. Liebmann Emil törekvései révén ismerjük - fektették le azokat az alapokat, melyekre Önök, kedves egészségügyi szakembereink és kórházi dolgozóink, városunk egészségügyi rendszerét építik és jelölik ki jövőjének útvonalait.

Az Önök áldozatkészsége és önfeláldozó munkája különösen a koronavírus-járvány idején került előtérbe, amely sajnos folytatódik. Köszönetet mondok minden szabadkai nevében mindenért, amit ebben a nagyon nehéz helyzetben tesznek, és amit a polgároknak az oltás jelentőségéről alkotott elégtelen szintű tudatossága okoz.

Ezért ez alkalommal is, fehér köpenyes szabadkai hőseink napján ismét arra kérem polgártársaimat, hogy oltassák be magukat a koronavírus ellen és vegyék fel az emlékeztető oltást is, mert ezzel megvédik a saját egészségüket, amivel hozzájárulnak kórházunk tehermentesítéséhez, hogy a szabadkaiak életéért küzdő rokonaink, barátaink és szomszédaink visszatérhessenek a szokásos munkarendbe.

„A Szabadkai Közkórház városunk büszkesége, és polgármesterként a következő időszakban is megteszek mindent munkafeltételei lehető legnagyobb mértékű előmozdításáért, valamint, hogy minél rövidebb időn belül megkezdődhessen felújítási projektjének kivitelezése.“

                                                                                                     Stevan Bakić
                                                                                           Szabadka polgármestere