Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A Szabadkai Közkórház fennállása és működése 180. évfordulójának megünneplése

2021.10.01.

Alkalmi ünnepséggel tartották meg ma az intézmény nagy üléstermében a Szabadkai Közkórház napját és fennállásának 180. évfordulóját.  A Szabadkai Közkórház másodlagos egészségügyi ellátást biztosító intézmény, amely a legmagasabb színvonalú egészségügyi szolgáltatásokat nyújtja a modern diagnosztikai és terápiás eljárások és kezelési módszerek alkalmazásával, a nemzeti egészségpolitikának megfelelően.Az ünnepségen megjelenteket Dr. Slobodan Puškar, a Szabadkai Közkórház igazgatója, Dr. Dušan Novčić, a kórház szakosodási képzésen résztvevő orvosa, Srđan Samardžić, a városi tanács tagja Szabadka polgármesterét, Stevan Bakićot képviselve, Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke és Dr. Olivera Ivanov tartományi egészségügyi titkárhelyettes üdvözölte.

14598_1.jpg

Srđan Samardžić, a városi tanács tagja Stevan Bakić, Szabadka polgármestere nevében és a saját nevében üdvözölte az ünnepség résztvevőit a polgármesternek a kórház orvosaihoz, egészségügyi nővéreihez és ápolóihoz és minden dolgozójához intézett gratulációjának felolvasásával.

14598_4.jpg

A polgármester jókívánságaiban többek között az áll, hogy a legnagyobb tisztelettel gratulál az intézmény fennállásának és működésének 180. évfordulója alkalmából, ahol minden nap gyógyítják a szabadkai embereket, fejlesztik egészségünket és életeket mentenek, hogy áldozatkészségük és önzetlen munkájuk különösen a koronavírus járvány idején került kifejezésre, és mert a járványhelyzet sajnos még tart, ez alkalommal is, Szabadka fehér köpenyes hőseinek napján arra kéri minden polgártársát, hogy oltassa be magát a vírus ellen és vegye fel az emlékeztető oltást is.

Dr. Pásztor Bálint, a képviselő-testület elnöke elmondta, hogy két okból is nagy megtiszteltetés a kórház egészségügyi dolgozóival és minden többi dolgozójával együtt lenni.

„Az első az, hogy mindenki, aki most jelen van és mindazok, akik a járványügyi intézkedések betartása miatt nem lehetnek most itt a teremben, a 21. század igazi hősei, mindazok miatt, amit tettek és tesznek a koronavírus okozta világjárvány alatt. A másik ok az, hogy Szerbiában, vagy akár a régióban nincs sok város, amely azt mondhatná, hogy van egy 180 éves kórháza. És amiről még nem esett szó, hogy ez kettős jubileum: egyrészt a Szabadkai Közkórház fennállásának 180. évfordulója, másrészt, ez a kórházi épületegyüttesen belüli   központi épület pedig 50 éves. A kórházi komplexumon belül vannak olyan épületek is, amelyek a 19. század végén, 1896-1897-ben épültek, a kórház udvarán található kápolnával együtt, és még mindig működnek"- mondta Dr. Pásztor Bálint, majd így folytatta: Az intézményt nem az épületek teszik azzá, sem pedig más eszközök, hanem az emberek.”

14598_5.jpg

„Szabadka Város Képviselő-testületének nevében mondok köszönetet a kórház minden dolgozójának az óriási erőfeszítésekért, a munkáért, hogy minden idejüket munkafeladataik elvégzésére szentelték. Önöknek és Szabadka minden polgárának, valamint az egész ország lakosságának kívánom, hogy az előttünk álló időszak könnyebb legyen, hogy visszaálljon az intézmény alapműködési rendje, és mindazt, ami az elmúlt időszakot jellemezte a működésükben, magunk mögött tudhassuk. Ebben természetesen a védőoltásnak van lényeges szerepe. Én is arra kérem a szabadkaiakat, hogy vegyék fel a vakcinát, mert ezzel nem csak magukon és a családjukon segítenek, hanem ezeken a Szabadkai Közkórházban dolgozó csodálatra méltó embereken is, akiknek ismét jókívánságaimat és elismerésemet fejezem ki a 180. évforduló alkalmából“ – mondta Dr. Pásztor Bálint.

Dr. Olivera Ivanov tartományi egészségügyi titkárhelyettes a jubileum alkalmából gratulálva köszönetét fejezte ki minden orvosnak, ápolónak és technikusnak az áldozatkészségért, a szakértelemért, az elkötelezettségért és mindazért, amit az elmúlt másfél évben megtettek, hogy a polgárok a legjobb egészségügyi szolgáltatásokban részesüljenek a21. század csapása elleni küzdelemben.

14598_6.jpg

Hogy mennyire fontos ez az esemény, azt alátámasztja az a tény, hogy a tartományi kormány a 2016-tól napjainkig tartó időszakban 300 millió dinárt fektetett ennek a kórháznak a berendezéseibe, azaz új berendezések beszerzésébe, a születéspártoló politikába, az angio-terembe. A következő időszakban ezeket a beruházásokat még nagyobbra tervezzük, hogy a feltételek teljesülése után megkezdjük a kórház felújítási munkálatait és a lehető leghamarabb be is fejezzük." - mondta Dr. Olivera Ivanov.

Slobodan Puškar megjegyezte, hogy a Szabadkai Közkórház napját idén is a Covid-19 vírus okozta járvány körülményei között tartják, és elmondta, hogy az első szerbiai covid-pozitív beteg tavaly márciusi ellátása óta a mai napig mintegy 3500-an részesültek kórházi elhelyezésben a szabadkai kórházban, közülük 300-an intenzív osztályon, illetve lélegeztető készüléken.

14598_2.jpg

Az elmúlt 18 hónapban 14 000 beteget vizsgáltak meg a légzőszervi rendelőben, 25 000 törletet vettek a Covid-19 ellenőrzésére és 5000 szkennert. Ezt, a kórház megalakulása óta a legnehezebb vizsgát, mindannyian a legmagasabb osztályzattal teljesítettük. A kórház covid tevékenységének ezen számai mellett 500 koszorúér-beavatkozás, jelentős számú szívroham kezelése, 1800 szülés levezetése és több mint 9000 műtéti beavatkozás történt. Tehát a koronavírus-fertőzés teljes időszaka és a kórház covid részlegére történő hatalmas erőforrások bevonása alatt sem hanyagoltunk el más betegeket és továbbra sem fogunk." - mondta Puškar, hozzátéve, hogy az elmúlt másfél évben, az állam koronavírus-járvány leküzdésében kifejtett óriási anyagi erőfeszítései ellenére sem állt le hazánk beruházási programja az új eszközök beszerzése tekintetében a Szabadkai Közkórház esetében sem.

Dušan Novčić többek között emlékeztetett arra, hogy Aleksandar Vučić elnök kezdeményezésének, valamint a szerb kormány és az egészségügyi minisztérium megvalósításának köszönhetően megkezdődött az egészségügyi rendszer korszerűsítése, amely új berendezések és új gyógyszerek beszerzését foglalja magában, de a fiatal orvosok és ápolók foglalkoztatását is.

14598_3.jpg

"Intézményünkben a mintegy 200 orvosból jelenleg 50-en vagyunk specializáción és szubspecializáción, és csak az elmúlt évben 27 orvost és 66 nővért vettünk fel" - emlékeztetett Novčić.

14598_7.jpg