Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Bakić polgármester: a Szerb állam minden eddiginél nagyobb figyelmet fordít minden szerb térségre

2021.10.01.

A szabadkai Dalmácia Hagyományápoló Egyesület szervezésében az ötödik Dalmát hagyományápoló estet tartották ma este a palicsi Kisvendéglőben. Szabadka polgármestere, Stevan Bakić is részt vett a régiójuk szokásait megtartó és ápoló dalmátok hagyományos összejövetelén és köszöntőjében elmondta, hogy ez az egyesület már több mint tíz éve hozzájárul Szabadka hagyományápoló mozaikjához.

14599_1.jpg

„Az Önök tevékenysége a szülőföldjük történelmének és gazdag szerb hagyományainak megerősítésében valóban értékes. Munkájuk révén minden polgár megismerkedik e hagyomány szépségével és az általa őrzött értékekkel" - mondta Bakić.

Ragyognak Dalmáciából a szerb szentélyek, a Krupa, a Krka és a Dragović kolostorok emelte ki Bakić polgármester, és hozzátette, hogy az ókori és a pravoszláv kultúra kapcsolata jellemezte ezt a területet, mint ahogyan az őseik évszázados küzdelme is a pravoszláv szerbként való fennmaradásukért a sok hódító és megszálló uralma alatt.

"Elszakíthatatlan kapcsolatot képez ezen északi területünk, déli részünk és Dalmácia között. Talán ez a legjobban a nagy Dositej Obradović és a Kninben és Zadarban töltött oktató munkájában ölt testet. Az utóbbi időben természetesen itt van a mi drága Irinej bácskai püspökünk, akit nekünk nemzetként a büszke Őrszállás adott, amelynek művelődési egyesületét ma este látni és hallani fogjuk " - mondta Bakić polgármester.

14599_2.jpg

Megjegyezve, hogy sok mindennel büszkélkedhetnek, és sajnos, mint mondta, sok minden van, ami után sajnálkozhatnak szenvedett hazájukban, Bakić kihangsúlyozta, hogy "ami bátorít és ösztönöz minket, az az, hogy a Szerb állam soha ennyi figyelmet nem szentelt a szerb térségekre, mint ma, Aleksandar Vučić elnök idejében. "

"Megható volt látni, ahogy a kis Bojan Berić idén júliusban, a régió szerb gyermekeinek nyári táborában átadja az elnöknek a Lazarica kolostor modelljét a dalmát Koszovóból. Azon a környéken, ahol él, mondja, 391 szerb gyermek él. Vučić elnök és a mi Szerbiánk ezekért a gyerekekért harcol. A túlélésért és az egységért. Ehhez önök nagyban hozzájárulnak, amihez gratulálok, és szeretném, hogy tudják, hogy Szabadka város mindig támogatni fogja önöket" - mondta Stevan Bakić polgármester.

A megjelentekhez szólt Tatjana Mandić, a dalmácia Hagyományápoló Egyesület igazgatóbizottságának elnöke és dr. Milan Gulić politikai elemző, a Kortárs Történelmi Intézet tudományos munkatársa is.

14599_3.jpg

Az alkalmi művelődési programban fellépett az őrszállási Izvor Szerb Művelődési Egyesület eredeti dalokat előadó férfi és női kórusa a karsztos Bukovica éa Ravni Kotari térségből származó énekekkel, Sofija Gerdijan szabadkai író és Stefan Banić Dalmatinac ifjú szabdkai énekes, aki a Tamo daleko dalt adta elő.

A dalmátok és barátaik találkozóján részt vett Duško Ćutalo, a Menekült, Széttelepült és a Térségi Szerbekkel Való Együttműködési Alap igazgatója, Srđan Samardžić és Milanka Kostić városi tanácstagok, Jasmina Stevanović, a Társadalmi Tevékenységek titkárságának titkára és Branislav Joka, a Tržnica Rt. Igazgatója.