Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megtartotta 14. ülését Szabadka Város Képviselő-testülete

2021.10.07.

Szabadka Város Képviselő-testülete a ma megtartott 14. ülésén összesen 15 napirendi pontot vitatott meg és fogadott el. Köztük szerepelt a Palicsi Állatkert alapszabályának módosításáról szóló határozat jóváhagyása, valamint az intézmény igazgatója mandátumának megszűnéséről szóló határozat, amely megállapítja, hogy Petar Savić igazgatónak, aki benyújtotta lemondását, megszűnik a megbízatása és a határozat a Palicsi Állatkert megbízott igazgatója, Sonja Mandić kinevezéséről. Tekintettel arra, hogy ezek a napirendi pontok keltették a legnagyobb érdeklődést, Stevan Bakić polgármester kijelentette a képviselő-testületi felszólalása alkalmával és a sajtónyilatkozataiban is, hogy nála a rendszerben levő emberek élveznek elsőbbséget, ez esetben a Palicsi Állatkertben, és minden közművállalat és közvállalat igazgatójának, valamint az intézmények igazgatóinak is nyitottabbaknak kell lenniük a tájékoztatási eszközök iránt.

 14607_1.jpg

"A Palicsi Állatkert alapszabálya módosításának fő alapja a kultúráról szóló törvénnyel való összehangolás, amelyből minden más következik. Változások történtek az alapszabály egyik szakaszában, amely most úgy szól, hogy az intézmény igazgatójának felsőfokú végzettséggel kell rendelkeznie az állatgyógyászat, a természettudományok, a közgazdaságtan vagy a jog területén, valamint a művelődési szférában szerzett legalább ötéves munkatapasztalattal. Sonja Mandić a rendszerből van, már tíz éve dolgozik az állatkertben, kiválóan ismeri a helyzetet ebben az intézményben és alkalma lesz ezeket az ismereteit kamatoztatni. Hiszek benne, hogy minden tőle telhetőt meg fog tenni annak érdekében, hogy a Palicsi Állatkert visszanyerje tekintélyét, amely jelenleg megingott.“ – mondta Bakić polgármester és hozzátette, hogy Szabadka polgárainak tudniuk kell, hogy a kultúráról szóló törvény értelmében ennek az intézménynek az igazgatói nem lehetnek állatorvosok, sem biológusok, ha nem rendelkeznek a művelődés terén szerzett ötéves munkatapasztalattal.

Mint mondta, az állatkert eddigi igazgatója, Petar Savić lemondásának egyik fő oka a közelmúltban elpusztult négy kisoroszlán és az ennek kapcsán elkövetett mulasztásai.

Amikor 2020. augusztus 21-én kineveztek Szabadka polgármesterének, a Palicsi Állatkert igazgatójára vonatkozó pályázat már lezárult, és az a döntés született, hogy a két jelölt közül Petar Savić lesz az igazgató. Én beszélgetést folytattam vele, elmondtam, hogy mit várok tőle, de tény, hogy nem tartott engem tiszteletben minden szegmensben. Én pedig, a gyermekeink érdekében, a szabadkai polgárok érdekében reagálok, mert fontos nekem az állatkert, végül is mint a városunkban működő minden közművállalat, közvállalat és intézmény is. Személyesen ellátogattam az állatkertbe, rámutattam néhány hiányosságra, és követtem azok elhárítását. Egy sor hibát követett el a kisoroszlánokkal kapcsolatban, az első, hogy közzétette a felvételeket az újszülött oroszlánokról a közösségi hálókon. A természetben élő nőstény oroszlánok egy vagy két kölyköt hoznak a világra, a Palicsi Állatkertben pedig öt született, az egyik holtan. Már a kezdetben volt tehát valami természetellenes, és ez egy további érv arra, hogy ezt nem kellett volna megtennie, hanem egy bizonyos ideig várnia kellett volna, hogy kiderüljön, mi fog történni velük." - hangsúlyozta Bakić.

Savić másik hibája az volt, hogy ezt nem kommunikálta le a médiában.

„Nem értem, miért hallgatott, miért nem jelent meg a médiában. Felhívtam Savićot, megkértem, hogy nyilatkozzon a médiának, de itt sem tartott engem tiszteletben. Ezt követően beszélgettünk, felfogta a hibáit, és úgy reagált, ahogy reagálnia kellett.” - mondta Bakić polgármester.

14607_2.jpg

Mint mondta, a Palicsi Állatkert újonnan kinevezett megbízott igazgatójának első lépése az lesz, hogy válaszolni fog az oroszlánokkal kapcsolatos összes újságírói kérdésekre.

„A közvállalatok, a közművállalatok és intézmények igazgatói kötelesek nyilatkozni az általuk vezetett vállalat és intézmény alaptevékenységéről, és nyitottabbnak kell lenniük a média iránt. Polgármesterként nem én fogok válaszolok erre a nevükben " - hangsúlyozta Bakić.

Emlékeztetett, hogy a három szerbiai állatkert közül csak a palicsi kulturális intézmény.

„Amikor 1950-ben megalapították, a Palicsi Állatkertben két osztály működött: a Vadászati Múzeum és a Bácskai Művészeti Galéria, amelyek alapján kulturális intézménynek nyilvánították. Ez a két osztály régóta nem létezik már az állatkerten belül, és az előttünk álló időszakban tennünk kell valamit ezen a téren, különösen azért, mert a belgrádi állatkert kft., a jagodinai állatkert pedig közvállalat. Higgyék el nekem, nem tudom, és még senki sem magyarázta el nekem, miért kulturális intézmény a Palicsi Állatkert” – emelte ki Stevan Bakić polgármester.

A mai ülésen a képviselő-testület határozatot hozott Csantavér település területének egy része - a Szabadka-Csantavér községi út, a Csík-ér védőövezete és a IIB rendű 303 számú országút közötti szakasz részletes szabályozási tervének elfogadásáról, valamint a Szabadka város területén lévő mezőgazdasági területek védelmére, rendezésére és használatára vonatkozó 2021. évi program meghozataláról.

14607_3.jpg

Emellett határozatot fogadott el Szabadka Város Képviselő-testülete tanácsnokának mandátuma megszűnéséről, mellyel megállapította, hogy Horvát Tímea tanácsnok megbízatása - aki benyújtotta lemondását erről a tisztségről - megszűnik, és hitelesítette Virág Szabolcs, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőcsoport új tanácsnok mandátumát.