Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadkára látogatott a Boszniai Szerb Köztársaság Parlamentjének és a Vajdasági Autonóm Tartomány Képviselőházának küldöttsége

2021.10.11.

Szabadka polgármestere, Stevan Bakić és a városi képviselő-testület elnöke, dr. Pásztor Bálint ma a Városháza kék termében fogadták a Tartományi Képviselőház küldöttségét, élén Pásztor István elnökkel és a tartományba két napos hivatalos látogatásra érkezett Boszniai Szerb Köztársaság Parlamentjének delegációját, melyet Nedeljko Čubrilović parlamenti elnök vezetett. Stevan Bakić polgármester a fogadás kapcsán elmondta, hogy ez a találkozó folytatása a szabadkai önkormányzat és a Boszniai Szerb Köztársaság közötti együttműködésnek, ami ez év februárjában jött létre a Boszniai Szerb Köztársaság hivatalos képviseletének szerbiai látogatása alkalmával, hogy a küldöttségekkel folytatott beszélgetés igen szívélyes és építő jellegű volt, minek során ismertették a vendégek előtt Szabadka gazdasági, kulturális és idegenforgalmi potenciáljait.

 14619_1.jpg

„Megbeszéltük, hogy ez az együttműködés a jövőben még intenzívebb lesz. A Boszniai Szerb Köztársaság Parlamentjének elnöke, Nedeljko Čubrilović elismerő hangon beszélt Szabadka potenciáljairól és meghívott bennünket, hogy a közeljövőben viszonozzuk a látogatást, amire Pásztor Bálint és én ígéretet is tettünk. Áttekintettük a szabadkai önkormányzat és a Boszniai Szerb Köztársaság közötti kapcsolatokat is és arra a következtetésre jutottunk, hogy minden jó irányba halad“ – mondta Bakić polgármester.

14619_6.jpg 

Miután kiemelte, hogy a mai találkozó rendkívül jelentős, mert azt bizonyítja, hogy a Boszniai Szerb Köztársaság legfelsőbb intézményei fontosnak tartják a Szabadkával folytatott együttműködést, Bakić polgármester köszönetét fejezte ki a Tartományi Képviselőház elnökének, Pásztor Istvánnak, amiért Újvidék mellett Szabadkát is beiktatták a Boszniai Szerb Köztársaság Parlamentje hivatalos látogatásának programjába.

Pásztor Bálint kihangsúlyozta, hogy a beszélgetés tartalmas volt, és hogy nem megszokott dolog, hogy a parlamentek közötti együttműködésbe még egy önkormányzatot bekapcsolnak, illetve egy olyan várost, amely nem a képviselőház székhelye, vagyos ez esetben Újvidék és a tartomány.

14619_3.jpg

„Ezért nagyon fontosnak tartom, hogy ezek a küldöttségek ma Szabadkára látogattak, hogy megtekintették a városházát és a zsinagógát, és beszélgettek a városunkban székelő nemzeti tanácsoknak a képviselőivel. Én azt szeretném – és biztos vagyok benne, hogy ez lesz a következő lépés – hogy Szabadka konkrét projektek keretében működne együtt meghatározott önkormányzatokkal a Boszniai Szerb Köztársaságból“ – fejtette ki dr. Pásztor Bálint.

Nedeljko Čubrilović elmondta, hogy a szabadkai látogatás a Pásztor Istvánnal folytatott jó együttműködésnek köszönhető, aki javasolta, hogy a Boszniai Szerb Köztársaság Parlamentjének 30. évfordulója alkalmából, amit október 25-én ünneplünk, a Vajdaságban tett látogatást terjesszük ki Szabadkára is.

 14619_4.jpg

„Szabadka a jó helyi önkormányzat példája, mivel azon kevesek egyike, amely lakossága számára négy nyelven biztosít oktatást, lehetővé teszi a kisebbségek számára, hogy nyilvánosan, nyíltan és átláthatóan beszéljenek problémáikról, a hagyományőrző egyesületek képviselői pedig a külföldi küldöttségek látogatásakor nemcsak saját helyzetükről, hanem a lokális közösség fejlődésével kapcsolatos nézeteikről is beszélhetnek. Megoldást kell találnunk azokra a problémákra, amelyek körül jelenleg kompromisszumot tudunk kötni, azokra pedig, amelyekben nem tudunk egyességre jutni, időt kell hagyjunk, ami segít bizonyos problémák megoldásában“ – mondta Čubrilović.

Pásztor István kifejtette, hogy a Boszniai Szerb Köztársaság Parlamentje és a Vajdasági AT Képviselőháza közötti intenzív és barátságos kapcsolat tovább erősödik és bővül, és a szabadkai látogatás célja, hogy megismertesse a vendégeket a várossal, amely a nemzetiségek közötti harmónia és a jövőt illető ambiciózus stratégiai tervek példája.

 14619_5.jpg

„Ezeket a találkozásokat nem csupán azok a percek és órák képezik, melyekben konkrét részleteket tárgyalunk meg, de ezek a percek nagyon jelentősek, mert megteremtik a bizalom és a szövetség légkörét, amelyben később ezeket a részleteket, melyekből igen sok van, meg tudjuk beszélni“ – húzta alá Pásztor István.

14619_8.jpg

A városházán megszervezett találkozó előtt a Boszniai Szerb Köztársaság és a Tartományi Képviselőház küldöttségei meglátogatták a zsinagógát, majd a Magyar Nemzeti Tanács épületében találkoztak a Szabadkán székelő nemzeti tanácsok, vagyis a magyar, a horvát és a bunyevác kisebbségek képviselőivel.