Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Életbe lépett az előzetesen szerzett tudás elismerésére épülő felnőttképzési program

2021.10.13.

A szabadkai Politechnikai Iskola az első olyan oktatási intézmény Szerbiában, ahol az előzetesen szerzett tudás elismertetése révén lehet szakképzettséget szerezni. Ily módon azok az emberek, akik bizonyos szakterületen nem rendelkeznek formális képzettséggel, de a gyakorlatban megtanultak bizonyos munkát végezni, erről tanúsítványt tudnak szerezni, és ezzel munkatapasztalatuk elismerést és megfelelő értékelést kaphat. Az új felnőttképzési program alkalmából a Politechnikai Iskolában megtartott ünnepség keretében ma átadták az előzetesen szerzett tudás elismeréséről szóló első bizonyítványokat, melyeket a Szabadkai Regionális Hulladéktároló Kft. 13 dolgozója vehette át. Itt a már megszerzett tudás bizonyításáról, és nem képzésről van szó.

 14622_1.jpg

A szabadkai önkormányzat, Stevan Bakić polgármester és a saját nevében üdvözölve a megjelenteket Srđan Samardžić, a városi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja köszönetet mondott mindazoknak az intézményeknek, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy az előzetesen szerzett tudás elismertetése életbe léphessen, majd gratulált a dolgozóknak, akik ma tanúsítványt szereznek az eddigi munkájuk során szerzett tudás és tapasztalat elismeréséről.

14622_2.jpg

„Az előzetesen szerzett tudás elismertetése egy újabb jelentős, alternatív módja a szakképzettség megszerzésének. Az oktatás a fejlődés alappillére, a nemzeti képesítési keretrendszerről szóló törvénnyel és a duális képzésről szóló törvénnyel mindkét szinten közelebb hozzuk a gazdaságot az oktatáshoz, ami a fejlődést tekintve az oktatási rendszer legfontosabb fejlesztési eleme. Hazánkban a duális képzés egyik úttörője éppen Szabadka, amely időben felismerte ennek jelentőségét és előnyeit, és annak szükségességét, hogy teljes mértékben támogassa az új képzési profilok bevezetését. A lokális közösség zavartalan működése érdekében a szabadkai önkormányzat gondot visel arról, hogy ösztönözze a diákok hiányszakmákra való iratkozását, és ennek érdekében évente harminc ösztöndíjat oszt ki azoknak az első osztályos középiskolásoknak, akik duális képzésben vesznek részt“ – emelte ki Srđan Samardžić.

Miloš Blagojević, a középiskolai oktatás és felnőttképzés kérdéseivel megbízott miniszterhelyettes elmondta, hogy az Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztések Minisztériuma A nemzeti képesítések integrált rendszerének kialakítása Szerbiában elnevezésű projekt támogatásával készítette elő az előzetesen szerzett tudás elismertetésének folyamatát, amelybe egyik előfutárként a szabadkai Politechnikai Iskola is bekacsolódott.

14622_3.jpg 

„Az Európai Unió által finanszírozott projekt támogatásával szabályzatokat készítettek, értékelési eljárásokat és eszközöket dolgoztak ki, elkészítették a szükséges dokumentációt, és megkezdték a kísérleteket annak ellenőrzésére, hogy a javasolt megoldások hogyan működnek a gyakorlatban. Egy olyan folyamatba lépünk be, amely remélhetőleg hosszú távú és kivételes minőségű lesz, különösen, ha az egész életen át tartó tanulásról és oktatásról beszélünk. Nagy köszönettel tartozunk a Politechnikai Iskolának és a Regionális Hulladéktároló Kft-nek, amelyek velünk együtt elsőként léptek be ebbe a folyamatba” – hangsúlyozta ki Blagojević.

Az egybegyűlteket üdvözölték Martin Klaucke, az EU szerbiai küldöttsége II. operatív részlegének vezetője, prof. dr. Časlav Mitrović, a Minősítési Ügynökség igazgatója, Gojko Banović, a Szakképzési és Felnőttképzési Központ vezetője, Gligor Gellért, a Szabadkai Regionális Hulladéktároló Kft. igazgatója és Iso Planić, a Politechnikai Iskola igazgatója.

A Politechnikai Iskola tanárai a vlasotincei műszaki iskola tanáraival együtt készültek fel az előzetesen szerzett tudás elismertetésének beindítására kőművesek, vasbeton szerelők, ácsok és építőipari gépkezelők számára. Ez csak négy az a kilenc szakma közül, amelyeket az Oktatási Minisztérium kísérleti célokra kiválasztott, a munkaerőpiac igényeinek és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásban szereplő munkanélküliek szakmai képzettségének elemzése alapján.

14622_4.jpg

Az előzetesen szerzett tudás és a megszerzett kompetenciák elismertetésében részt vevő jelöltek vizsgáztatásán a Politechnikai Iskola igazgatója és tanárai (tanácsadói és értékelői) mellett jelen voltak Oktatásfejlesztési Intézet, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat képviselői, a projektcsapat vezetője és a regionális hulladéklerakó igazgatója is.

A nemzeti képesítések integrált rendszerének kialakítása Szerbiában elnevezésű, 1,38 millió euró értékű projektet az Európai Unió finanszírozta, megvalósítása pedig 2019 februárjában kezdődött, és 2021 augusztusáig tartott.