Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Stevan Bakić polgármester fogadta Carlo Lo Cascio olasz nagykövetet a Sistema Italia szabadkai bemutatója előtt

2021.10.14.

Szabadka polgármestere, Stevan Bakić ma találkozott Olaszország szerbiai nagykövetével, Carlo Lo Cascióval. A fogadás a Városháza dísztermében tartott üzleti találkozó előtt lett megszervezve, amelyen a szabadkai önkormányzat és a Regionális Gazdasági kamara képviselőinek, az olasz üzleti partnereket kereső helyi cégeknek, valamint az észak-bácskai gazdasági kamara illetőségi területén működő olasz cégeknek bemutatták a Sistema Italia szerbiai szervezetet alkotó intézmények tevékenységét. A városháza dísztermében megtartott találkozó az első a „Roadshow Serbia 2021” elnevezésű üzleti találkozók sorozatában, amit az olasz és a helyi intézmények és vállalatok közötti együttműködés fejlesztése érdekében szerveznek.

14626_1.jpg

Bakić polgármester a zöld teremben megtartott fogadás után a sajtónak elmondta, hogy őexcellenciája Carlo Lo Cascio nagykövet a szívélyes és őszinte beszélgetés során kiemelte az olasz gazdaság szerbiai jelenlétének fontosságát.

„A küldöttség, amelyet Szabadka város nevében vezettem, hangsúlyozta az Olaszországgal folytatott együttműködés fontosságát városunk számára, és bemutatta az eddig megvalósított projekteket. Azt pedig, hogy mennyire jó ez az együttműködés, és milyen szintűek kapcsolataink, mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy az olasz nagykövetség, az Olasz-szerb Üzleti Kamara, az Olasz Kereskedelmi Ügynökség és az Olasz Iparszövetség Szerbiai képviselete éppen Szabadkáról indítja el ezeknek az üzleti találkozóknak a sorozatát és a közös fellépésüket ismertető Sistema Italia bemutatót. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy Szabadka lesz az a város, ahol e projekt bemutatása megkezdődik, és hogy a Városháza dísztermében kerül sor e rendszer szerbiai képviselői és az itt gazdálkodó olasz üzletemberek jeles összejövetelére, hogy ismertessék a Szabadkai Regionális Gazdasági Kamara képviselői és az olasz kapcsolatokat kereső vagy az olasz piacra betörni kívánó szabadkai üzletemberek előtt a konkrét együttműködés lehetőségeit. Remélem, hogy igazolni fogjuk az irántunk tanúsított bizalmat, és jó házigazdaként mutatkozunk be – mondta  Bakić polgármester.

14626_2.jpg

Különösen hálásak vagyunk - tette hozzá – kedves barátunknak, Carmine Tarallo olasz tiszteletbeli alkonzulnak, aki nap mint nap azon munkálkodik, hogy még erősebbé fűzze a kapcsolatokat Szabadka és az általa képviselt ország között.

„Szerbia elnöke, Aleksandar Vučić 2014-ben, akkor még miniszterelnökként megnyitotta a Gordon gyárat, amely az olasz Calzedonia cég keretében működik, ami jelentős löketet adott a Kisbajmoki Ipari Övezet fejlődésének. A világjárvány idején szolidaritásunk és szívélyes kapcsolatunk még inkább kifejezésre jutott, az Olaszországgal folyó árucsere pedig az Észak-bácskai gazdasági Kamara szintjén a válságos 2020. évben közel 12 százalékkal meghaladta a 2019. évi összeget. Ebben az évben Olaszországgal a teljes árucsere-forgalmunk kb. 135 millió dollár volt, ami közel 93 százalékkal több, mint 2020-ban. Hiszem, hogy a mai összejövetel tovább javít majd Szabadka város és Olaszország gazdasági együttműködésén. Köszönöm Carlo Lo Cascio nagykövet látogatását, a mai összejövetel résztvevőinek pedig sikeres találkozót és kellemes itt-tartózkodást kívánok“ – hangsúlyozta ki Stevan Bakić polgármester.

Carlo Lo Cascio nagykövet megköszönte Bakić polgármesternek és munkatársainak a kiváló vendéglátást, ami bizonyítja a köztünk lévő nagy barátságot.

„Ez az első alkalom, hogy az egész olasz rendszer, minden intézményével egyetemben bemutatkozik, azzal a szándékkal, hogy működésünket különböző megfogalmazásaiban mutassuk be, és megosszuk az amúgy is kiváló együttműködésünk fejlődési lehetőségeit. Szerbia olyan piac, amelyben Olaszország korábban és jobban hitt, mint mások. És továbbra is hisz ebben, folyamatos beruházások és kölcsönös előnyök mellett. Mi vagyunk Szerbia második legnagyobb kereskedelmi partnere, ás áruforgalmunk 2021. első nyolc hónapjában több mint 2,6 milliárd eurót tesz ki. Reméljük, hogy folytatni tudjuk ezt a pozitív tendenciát, és ezáltal kiegyenlítjük a 2018-as év négymilliárd eurós rekordjával” – mondta Carlo Lo Cascio nagykövet.

14626_3.jpg

Kihangsúlyozta, hogy Szerbia az első állomás a „Roadshow Serbia 2021” nevet viselő üzleti találkozó-sorozatnak, ami egy „természetes választás“ volt.

„Itt mintegy 50olasz cég működik több mint 1.600 alkalmazottal. Ha figyelembe vesszük Vajdaság egészét, akkor több mint 120 vállalat és közel 10.000 dolgozó. Vajdaság is folytat kereskedelmet Olaszországgal, ami 2021. első felében 675 millió eurót tett ki, és ez a kétoldalú kereskedelem teljes mennyiségének mintegy 34 százaléka“ – mondta Carlo Lo Cascio nagykövet.

14626_4.jpg

Stevan Bakić polgármester alkalmi beszéddel üdvözölte a Városháza dísztermében megtartott üzleti találkozó résztvevőit.

14626_5.jpg