Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A Szabadka - Szeged vasút felújításával és korszerűsítésével kapcsolatos munkálatok kezdetének megnyitója

2021.10.18.

Aleksandar Vučić, a Szerb Köztársaság elnöke és Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke részt vettek ma a Szabadka - Horgos - Magyarország és Szerbia közötti államhatár (Szeged) újjáépítésével és korszerűsítésével kapcsolatos munkálatok megkezdése alkalmából szervezett ünnepségen. A horgosi vasútállomáson, ahol hivatalossá tették a vasút korszerűsítésére irányuló munkálatok kezdetét, e térség nagyszámú lakosa is megjelent. A munkálatok kezdetén részt vett Tomislav Momirović építésügyi miniszter, Igor Mirović, a Tartományi Kormány elnöke, Pásztor István, Vajdaság AT Képviselőházának elnöke, Miloš Vučević, Újvidék polgármestere és Stevan Bakić, Szabadka polgármestere is.

14633_1.jpg

„Kedves barátom, hálás vagyok, hogy nagy bátorsággal és a magyarok és szerbek közötti politikai kapcsolatok valós víziójával teljesen új kapcsolatokhoz teremtett feltételeket, amelyekben mi, szerbek, úgy gondoljuk, hogy egy erősebb Szerbia erősebb Magyarországot jelent. Örülök és büszke vagyok arra, hogy ilyesmit mondhatok ma, Horgoson. Sokat tehetünk együtt, együtt többszörösen vagyunk erősebbek, és minden, amit építünk és teszünk, azt mutatja, hogy közösen mennyivel jobb eredményeket tudunk elérni" - hangsúlyozta Vučić elnök.

A projekt befejezése után a Szeged és Szabadka közötti teljes terület a turizmus, a kereskedelem és kultúránk és a népeink közeledésének fejlesztési központjává válik - mondta Vučić elnök, hozzátéve, hogy a vasút nagyszerű és konkrét eredményeket hoz, de azt is megmutatja nekünk, hogy Közép-Európában vagyunk.

Mi lehet szebb és fontosabb, mint békében élni és bízni egymásban? Szerbia sokat tanult a magyar tapasztalatokból, és ma azt vizsgálja, hogyan lehet megoldani az energiaproblémákat. És ezt is együtt fogjuk megközelíteni, ahogy a gázellátás esetében is történt” - üzente Vučić elnök.

14633_5.jpg

A szerb elnök hangsúlyozta, hogy Szabadkának fantasztikus jövője van, hamarosan megkezdődik a Szabadkai Közkórház felújítása és a beruházás értéke 40 millió euró, befejeződnek a Népszínház épületén végzett munkák, melyek értéke 4,5 millió euró és Szabadka 22 millió euróból stadiont kap, valamint megkezdődik a vízvezeték és a csatornavezeték telepítése.

"Már novemberben új német gyárat nyitunk 500 alkalmazott számára, és a beruházás értéke 65 millió euró" - hangsúlyozta Vučić elnök.

Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor megköszönte Vučić elnöknek, hogy meghívta őt a mai eseményre.

14633_6.jpg

Szokatlan helyzetben vagyunk. Fel akarjuk újítani a 150 éves vasútvonalat, ám tulajdonképpen alapkövet rakunk le, mert ez egy szimbólum. Az új, közös jövőt építő Magyarország és Szerbia együttműködésének és közös haladásának szimbóluma. Megállapodásunk van Vučić elnökkel, amely szavatolja, hogy mind a magyaroknak, mind a szerbeknek egyenlő haszna lesz ebből az együttműködésből. Mindkét város polgárai sokat veszítettek, mert lehetetlenné vált ezen a vasútvonalon utazni. Az idegen erők csak nyugtalanságot és háborút hoztak nekünk. Minden, ami kívülről jött, mindkét nemzetnek konfliktusokat és hanyatlást okozott. Eljött az idő, hogy saját kezünkbe vegyük sorsunkat" - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy Szerbia a Balkán kapuja és Európa biztonságának kulcsfontosságú országa, és Magyarország elkötelezett Szerbia európai uniós tagsága mellett.

14633_8.jpg

A Szabadkától a magyar államhatárig tartó vasút újjáépítésére és korszerűsítésére vonatkozó szerződést idén június 12-én írták alá, a munkálatok értéke 10,2 milliárd dinár. A munkálatok várhatóan 2022 november közepén fejeződnek be.

14633_9.jpg

A szerződés alapján a 26,63 kilométer hosszú vasút rekonstrukciójával és villamosításával az akár 120 kilométeres óránkénti haladási sebesség is elérhető, és szerepel benne a palicsi, a királyhalmi és a horgosi állomásépületek, a Közraktár megálló és a hajdújárási megálló felújítása, valamint 13 bekötőút és két aluljáró felújítása.