Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Digitális Expedíció ismeretterjesztő karaván Szabadkán

2021.10.23.

A Digitális Expedíció ismeretterjesztő karaván, amely Ana Brnabić szerb miniszterelnök kezdeményezésére jött létre, ezen a hétvégén tizedik állomására, Szabadkára látogatott. A Szabadság téren tartott eseményen a szabadkaiaknak lehetőségük nyílik megismerkedni az e-közigazgatás honlapján elérhető elektronikus közszolgáltatásokkal, az elektronikus kereskedelem alapelveivel és a közösségi hálózatok biztonságos használatának alapjaival, valamint a digitális tér egyéb előnyeivel.

14642_1.jpg

Biljana Barošević, munkaügyi, foglalkoztatási, veterán- és szociális ügyi miniszteri tanácsos a Digitális Expedíció Karaván megnyitóján kijelentette, hogy Aleksandar Vučić elnök erőfeszítéseinek és energiájának köszönhetően Szerbia számos területen haladt előre, így a digitalizáció területén is.

14642_2.jpg

„A Munkaügyi, Foglalkoztatási, Veteránügyi és Szociális Minisztérium, felismerve a digitális készségek, írástudás és biztonság fontosságát, támogatta Ana Brnabić miniszterelnök kezdeményezését, és részt vett ennek a projektnek a megvalósításában, amely Szerbia minden polgára számára fontos. A minisztérium célja, a „Szerbia akadályok nélkül” kampánynak megfelelően, hogy egyenlő feltételeket biztosítson minden állampolgár számára és akadálymentes életet, amihez minden bizonnyal hozzájárulnak az innovatív tevékenységek, például a Digitális Expedíció ismeretterjesztő karaván – emelte ki Biljana Barošević.

A Digitális Expedíció Karaván hivatalos megnyitóján Srđan Samardžić, a városi tanács gazdaságért felelős tagja szólt a jelenlévőkhöz a szabadkai önkormányzat, Stevan Bakić polgármester nevében és köszönetet mondott Ana Brnabić miniszterelnöknek és a projekt partnereinek. Nagy megelégedéssel hívta fel a figyelmet arra, hogy a szabadkai polgároknak a következő két napban lehetőségük nyílik számos igazán hasznos információ, valamint a digitalizáció és annak előnyei részletesebb megismerésére.

 14642_3.jpg

„A kormányelnök valóban sokat tett azért, hogy Szerbiában felgyorsuljon a digitalizáció folyamata, és ehhez az infrastruktúrához új ismeretek és készségek elsajátítása is társuljon. Ezért is értékes, hogy ezen a hétvégén Szabadkán tartunk előadásokat, tréningeket a polgároknak. Mi egyébként, Szerbia második városaként létrehoztunk egy pultot az e-kormányzati regisztrációhoz, és örömünkre szolgál, hogy a projektben való részvétel révén több lehetőséget biztosítunk a szabadkaiaknak digitális írástudásuk fejlesztésére és a digitalizáció nyújtotta lehetőségek kihasználására.” – mondta Samardžić.

A Digitális Expedíció Karaván partnerei között van az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programja (UNDP), amely a Munkaügyi, Foglalkoztatási, Veteránügyi és Szociális Minisztérium támogatásával valósítja meg az „Új készségek új iparágaknak – Nemzeti IT átképzés” című projektet, melynek középpontjában a munkanélküliek informatikai átképzése áll, beleértve egy külön kezdeményezést az idősek digitális írástudásának és digitális készségeinek fejlesztésére.

Szerbia szerte 20 gerontológiai központban és felnőtt- és idősotthonban tesztelik az idősek számára speciális digitális írástudást segítő programot, amely előadásokat és workshopokat fog tartalmazni a tágabb értelemben vett internetes kommunikációról, valamint a szükséges felszerelések beszerzését, hogy megkönnyítse a felhasználók számára a hozzáférést a digitális szolgáltatásokhoz és termékekhez. A szerbiai digitális átalakulás érdekében, a program hozzájárul a digitális írástudáshoz, és csökkenti a generációs szakadékot, amely a Covid 19 világjárvány idején még intenzívebbé vált.

14642_4.jpg

A projekt az említett partnereken kívül a Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Távközlési Minisztérium, az Informatikai és E-közigazgatási Hivatal támogatásával, valamint a USAID Amerikai Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség és a Propulsion által közösen megvalósított Új írásbeliség elnevezésű programmal partnerségben valósul meg.

A következő két hónapban a karaván további hat szerbiai várost látogat meg, hogy az ott élők megismerkedhessenek a 21. század kulcsfontosságú digitális készségeivel: hogyan érhetnek el bizonyos információkat, hogyan gyakorolhatnak valamilyen jogot vagy kötelezettséget elektronikus úton az államigazgatással való kommunikációban, és hogyan biztosíthatnak maguknak és gyermekeinek biztonságos digitális élményt

14642_5.jpg