Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Népkör MMK fennállásának 150. évfordulója

2021.10.25.

A Népkör Magyar Művelődési Központ tegnap este köszöntő beszédekkel, díjátadóval és alkalmi művelődési műsorral ünnepelte fennállásának és működésének 150. évfordulóját. A Szerbia és Magyarország himnuszaival kezdődő A ünnepségen jubileumi köszönő oklevelet adtak át Szabadka városnak. Az elismerést a szabadkai önkormányzat nevében Srđan Samardžić, a városi tanács gazdaságért felelős tagja vette át.

14643_1.jpg

Samardžić Szabadka város, Stevan Bakić polgármester nevében és saját nevében szólva elmondta, hogy a Népkör MMK, amely a magyar nemzeti közösség, mint a szabadkai sokszínűség mozaikjának gyönyörű része tagjainak kultúráját és hagyományait ápolja, hozzájárult Szabadka felismerhető szellemiségének megőrzéséhez, melyben összefonódnak és egybeolvadnak az itt, a mi Szabadkánkon évszázadok óta együtt és harmóniában élő összes nép időtlen és egyetemes emberi értékei és erényei.

14643_4.jpg

„Büszkének kell lennünk arra, hogy mind a Szerb Köztársaságban, mind Szabadkán minden közösségnek van tere kulturális, oktatási és társadalmi életének ápolására és fejlesztésére, valamint arra, hogy olyan időben élünk, amikor országunk és Magyarország szoros kapcsolatai által az e térségben az évszázadok alatti együttélés gyümölcsét aratjuk. Erre a legjobb bizonyíték a közelmúltban megkezdett közös nagy infrastrukturális projektek, de számos eddig megvalósult projekt is. Csak együtt, egymásra támaszkodva és a közös haladás iránt elkötelezetten lehet szebb, jobb és igazságosabb jövőnk, gyorsvasúton, autópályán vagy kerékpárúton járva, de annak lényegi fontosságával, hogy a szívünk mélyére tekintve szeretve a magunkét, őszintén tisztelve másokat és a különbségeket.” – hangsúlyozta Srđan Samardžić.

A Népkör MMK Kosztolányi Dezső dísztermében tartott jubileumi ünnepségén dr. Takács Márta, a Népkör MMK elnöke, Balogh György, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja, Bús Balázs, a magyarországi Nemzeti Kulturális Alap alelnöke és Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke mondott beszédet.

14643_3.jpg

Az elismeréseket a díjazottaknak Bodrogi Hajnalka a Népkör MMK ügyvezető igazgatója és Bodrogi Béla, a Népkör MMK főtitkára adta át.

A művelődési műsor keretében a kecskeméti Kecskemét” Folklóregyüttes lépett fel.