Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke megtekintette a gázvezetékhálózat bővítésén folyó munkálatokat a Zorka helyi közösségben

2021.10.28.

Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke ma a Zorka helyi közösségbe látogatott, hogy megtekintse a gázelosztó hálózat építésének folytatásán végzett munkálatokat az El nem kötelezettek mozgalma utcában. Elmondta, hogy ezek a munkálatok tegnap kezdődtek és négy utcát ölelnek fel, mintegy 2,5 km hosszan és a szabadkai önkormányzat arra törekszik, hogy a városi és elővárosi helyi közösségek fejlesztése egyenrangú legyen és megvalósítsa azok prioritásait.

14647_1.jpg

Az elnök kitért arra, hogy szeptember elején Újfalu helyi közösségben a Jasenovac utcában kezdődtek meg a gázvezetékhálózat idei bővítésének munkálatai, és hogy a Szabadkai Gázművek KKV minden évben tíz-tíz kilométerrel bővíti a gázelosztó hálózatot, valamint, hogy ebben az évben az Újfalu és Zorka helyi közösségek mellett további hat másikban is bővül a gázvezetékhálózat, éspedig a Sétaerdő, Radanovác, Kisradanovác, Kér, Gát és Sándor helyi közösségekben.

14647_2.jpg

„A Zorka helyi közösségben kivitelezett munkálatok befejezésével elmondhatjuk majd, hogy a szabályozott és legalizált utcák többsége rendelkezik gázvezetékkel. Ami gondot jelent, és ezt nem szeretném szőnyeg alá söpörni, hogy nagyon sok olyan utca van, amely nincs szabályozva. Ezzel senki nem foglalkozott az elmúlt évtizedekben, a jelenlegi városvezetés viszont igyekszik ezt is megoldani. Ezért van az tehát, hogy bizonyos utcákban nem lehetséges vízvezeték, csatornavezeték és gázvezeték telepítése. Ez egy előzetes, jogi kérdés, amely, ha megoldódik, akkor azokban az utcákban is lehet majd infrastruktúrát építeni, mint ahogyan ez most a Zorka HK területén levő e négy utcában is történik” – hangsúlyozta dr. Pásztor Bálint, és hozzátette, hogy a Szabadkai Gázművek KKV új igazgatójának, Horvát Tímeának sok sikert kíván új tisztségének betöltésében.

Horvát Tímea, a Szabadkai Gázművek KKV igazgatója ismertette a gázvezetékhálózattal kapcsolatos munkákat és az idei terveket.

"E nyolc helyi közösség területén az elosztó gázvezeték-hálózat idei bővítési munkáinak értéke 18 millió dinár körül van, a helyszíni munkák végső elszámolásától függően. Reméljük, hogy Szabadka Város Képviselő-testülete a következő ülésén elfogadja a községi utakra vonatkozó rendelet módosítását, mert a hatályos rendelet értelmében november 1-jéig lehet közterületen ásási munkákat végezni. Sok fogyasztót, felhasználót és érdeklődő jövőbeni fogyasztót kiszolgáló vállalat vagyunk. Ha ez a döntés megszületik, akkor természetesen folytatjuk a munkálatokat, amennyiben ezt az időjárási viszonyok is lehetővé teszik” – mondta Horvát Tímea.

14647_3.jpg

Kijelentette, hogy a Zorka helyi közösségben a kibővített gázelosztó hálózatra mintegy 150 potenciális fogyasztó csatlakozhat majd, hogy a Szabadkai Gázművek KKV minden olyan szerződéses kötelezettséget teljesített, amelyet idén szeptember 31-i határidővel vállalt, és kb. 60 felhasználó maradt, akikkel szerződést kötöttek, azzal, hogy a kivitelezési határidő a 2022. év, vagy annak folyamán.

Elsősorban a városi képviselő-testület elnökének, Dr. Pásztor Bálintnak a kezdeményezésére keressük a gáz bevezetésének részletfizetési lehetőségét, tekintettel arra, hogy a kabinetjéhez sok ilyen kérdést intéznek, ám erről a lehetőségről még a szükséges fenntartásokkal beszélek. Minden bizonnyal sokat jelentene ez a megoldás a polgároknak. Nagy az érdeklődés, annak ellenére, hogy a csatlakozás ára 100.000 dinár felett van. Mérlegeljük a részletfizetés lehetőségét. A működési terv és program előkészítés alatt áll, mind pénzügyi, mind jogi szempontból alapot kell találnunk erre” – nyilatkozta Horvát Tímea.

Pletl Ádám, Zorka HK elnöke e városrész lakosságának nevében köszönte meg a Szabadkai Gázművek Kommunális Közvállalatnak a 2 500 m hosszúságú gázvezeték hálózat építését.

14647_4.jpg

"A hálózat a legsűrűbben lakott helyeken keresztül épül, és úgy gondolom, hogy sok érdeklődő lesz a gázvezetékre való csatlakozásra. Zorka helyi közösségben minden befektetést szívesen látunk” – mondta Pletl Ádám.

A mai rendezvényen jelen volt Kern Imre, Szabadka Város alpolgármestere is.

14647_5.jpg