Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A Žarko Zrenjanin Általános- Középiskola nevének Dr. Svetomir Bojanin Általános és Középiskola névre módosításának megünneplése

2021.10.29.

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere ma részt vett a szabadkai Žarko Zrenjanin Általános és Középiskola hivatalos névváltoztatása alkalmából rendezett ünnepségen, amely az idei tanév óta a híres pszichiáter és pszichoterapeuta, Dr. Svetomir Bojanin nevét viseli. Ebből az alkalomból Bakić polgármester elmondta, hogy rendkívül örül, hogy meglátogathatta a Dr. Svetomir Bojanin Általános és Középiskolát, és megbizonyosodhatott arról, hogy nem csak a név az egyetlen újdonság ebben a fejődési zavarokkal küszködő gyermekeket oktató-nevelő rendkívül fontos intézményben.

14649_1.jpg

„Az 1957. évi alapítása óta a Žarko Zrenjaninról elnevezett iskola hosszú utat tett meg, a Zágráb utcai romos épülettől eddig az iskolaépületig, amelybe minden évben beruházunk annak érdekében, hogy mind a tanulók, mind az alkalmazottak a legjobb körülmények között élhessenek és dolgozhassanak itt.” – mondta Bakić polgármester.

Mivel ez az intézmény – mutatott rá – az évtizedek során a sajátos nevelési igényű gyermekek oktatásának komoly regionális központjává vált, ahol nagyszámú, különböző profilú gyógypedagógus és más szakember küzd a tanulók jobb életminőségért, természetes az iskolaszék döntése, hogy Dr. Svetomir Bojanin professzor, híres neuropszichiáterünk, a fejlődési életszakasz neuropszichológiájának egyik megalapozója nevét viselje.

"Szép megtiszteltetés ez a jelenleg is rendkívül aktív szakember számára, akinek munkája sokat segít a tanároknak és a szülőknek egyaránt. Szeretném üzenni az elhivatott szakembereknek, akik minden tanuló jólétére, fejlődésére törekednek, hogy Szabadka önkormányzata nagyra értékeli munkájukat, és az eddigiekhez hasonlóan igyekszünk maximális támogatást nyújtani. Így ebben az évben már 17,9 millió dinárt különítettünk el az üzemeltetésre, egymillió dinárt tanszerek és eszközök beszerzésére, a mosdók felújításának első ütemébe pedig 400 ezer dinárt fektettünk be. Megvalósult a testnevelés órákhoz adaptált mászófal telepítése is, 900 ezer dinár értékben” – hangsúlyozta Bakić polgármester.

14649_2.jpg

Az önkormányzat – tette hozzá – 400 ezer dinárt nyújtott az udvar rendezésének műszaki tervdokumentációjához, 557 ezer dinárral pedig részt vett a betonozás költségeiben, Vajdaság AT támogatása mellett.

„Élek az alkalommal, hogy gratuláljak az igazgatónak és a tanári karnak az iskola új nevéhez és fejlődésének új szakaszához, és köszönetet mondjak minden szabadkai nevében azért a fontos munkáért, amelyet városunkért és hazánkért, Szerbiáért végeznek. További sikereket és jó eredményeket kívánok önöknek" – mondta Stevan Bakić polgármester.

Dragana Vučković iskolaigazgató szavai szerint az iskola neves gyermekpszichiáter nevét viseli, akitől a gyerekekkel való foglalkozást mindannyian tanulták, és az iskola vezetősége és dolgozói több mint büszkék arra, hogy egy ilyen ember nevét viseli intézményük.

14649_3.jpg

"Amikor a büszkeség érzése állapottá válik bennünk, az életenergiát teremt, amelyre mindannyiunknak szüksége van. Amikor egy gyermek belép az ajtónkon, az a feladatunk, hogy Bojanin professzor szavai vezéreljenek, aki arra tanított minket, hogy a gyermeket pontosan olyannak kell megértenünk és szeretnünk, amilyen, és követnünk kell természetes és spontán fejlődését. A feltételek adottak, a magasan képzett személyzet itt van, és innen jött az ötletem, hogy itt az ideje, hogy az iskola nevet változtasson” – mondta többek között Dragana Vučković.

14649_4.jpg