Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A városi képviselő-testület 15. ülésének bejelentése

2021.11.03.

„A városi képviselő-testület 15. ülésének napirendjén 34. pont szerepel. Megvitatjuk a városi költségvetés 2021. január 1-je és szeptember 30-a közötti teljesítésének beszámolóját és mivel az összegek és azok megvalósítása teljesen megfelelő, szeretnék gratulálni ezért az eredményért a polgármesternek és a városi közigazgatásnak. A tanácsnokoknak természetesen lehetőségük lesz ezekről a teljesítésekről állást foglalni, de én azt hiszem, nem lesz nagyobb vita, ugyanis az ellenzék képviselője a képviselő-testület Költségvetési és Pénzügyi Bizottságának ülésén igennel szavazott, így akár még egyhangúlag is elfogadásra kerülhet a  költségvetés kilenchavi teljesítéséről szóló beszámoló.”- nyilatkozta ma dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke a holnapi, 2021. november 4-ére, 9.00 órai kezdettel összehívott 15. ülést bejelentő sajtótájékoztatóján a Városháza Médiaközpontjában.

 14655_1.jpg

Napirenden szerepel továbbá rendelet meghozatala a Vasutas település, a Makkhetes és Kisradanovác egy részének övezeteire vonatkozó VIII. általános szabályozási terv egy része módosításának kidolgozásáról – tájékoztatott – elsősorban a vasútépítés miatt.

„Remélem, a holnapi ülésen módosítjuk a községi utakról, utcákról és besorolatlan utakról szóló rendeletet is, mert ez több szempontból is fontos lenne. Egyfelől bővülne a helyi utak fenntartójának, vagyis a Szabadkai Útfenntartó, Városrendezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat hatásköre és lehetővé válik majd, hogy beruházóként szerepeljen a közutak építésében, illetve felújításában, de természetesen a munkálatok átruházhatóságával. Másfelől amiatt fontos ez a rendelet, amiről néhány nappal ezelőtt már beszéltünk a gázvezetékhálózat bővítésén végzett munkálatok megtekintése alkalmával a Zorka helyi közösségben. A jelenleg hatályos változat szerint ugyanis az utcákban március 1-jétől november 1-jéig lehet ásással járó munkálatokat kivitelezni, a módosítással viszont a tárgyév november 1-jétől a jövő év március 1-jéig is, amennyiben azt az időjárási körülmények lehetővé teszik. Fontos még elmondani, hogy ez a megoldás csak azokra a közterületekre vonatkozik, amelyek nem szerepelnek a helyi utak téli karbantartási tervében, és amelyek az úttesten, járdán, kerékpárúton és parkolóhelyeken kívül esnek. Ezek a munkálatok nem érintik kedvezőtlenül a Téli Szolgálat munkáját, illetve nem jelentenek forgalom lassulást a téli körülmények alatt” – hangsúlyozta dr. Pásztor Bálint.

„Napirenden szerepel továbbá a Szabadka Város területéről származó hallgatók ösztöndíjazásáról szóló rendelet módosításáról szóló rendelet meghozatala is” - tájékoztatott és hozzátette:

14655_2.jpg

„Mint ismeretes, az önkormányzat évente 100 hallgatónak nyújt ösztöndíjat, az alapkritériumok és néhány egyéb szempont alapján hozott döntésével. A módosítás után a hallgatók, illetve szüleik szociális helyzete nagyobb hangsúlyt kap, így az odaítélés rendje még igazságosabb lesz."

Dr. Pásztor Bálint elmondta még, hogy az ülés napirendjén van a Szabadka város területén a polgári védelem megszervezéséről és működéséről szóló rendelet meghozatala.

"Ez a rendelet szabályozni fogja az önkéntes tűzoltó egyesületek jogállását, miután a Szerb Köztársaság Képviselőháza elfogadta az önkéntes tűzoltóságról szóló törvényt. Köztudott, hogy a szabadkai önkormányzat több helyi közösségében is vannak olyan tűzoltó egyesületek, melyek nagy hagyományokkal rendelkeznek és igen fontos szerepet töltenek be. Jó, hogy jelentőségüket ez a Szabadka város területén működő polgári védelemről szóló rendelet felismeri.” – hangsúlyozta.

 14655_3.jpg

A napirend többi pontja kapcsán a képviselő-testület elnöke elmondta, hogy azok a közvállalatok és kommunális közvállalatok alapszabályainak módosítására vonatkoznak a bunyevác nyelv hivatalos használatba kerülése miatt, illetve vannak személycserére vonatkozó napirendi pontok is.

„Még nem tudjuk biztosan, hogy decemberben egy vagy két ülést kell-e összehívni. Hagyományosan mindig a hónap elején, azaz a hónap első csütörtöki napján tart rendes ülést a városi képviselő-testület, tavaly azonban a költségvetés elfogadása miatt volt még egy ülésünk. Ez a következő néhány hét alatt kiderül annak függvényében mikor készül el a költségvetés, hogy megvárjuk-e a költségvetési javaslatot és decemberben egy ülést tartunk, vagy két ülést, mint tavaly. Biztos vagyok benne, hogy a költségvetést még a katolikus karácsony előtt elfogadjuk, ahogy tavaly is, ami korábban nagyon ritkán fordult elő” – mondta dr. Pásztor Bálint.