Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadka Város Képviselő-testülete megtartotta 15. ülését

2021.11.04.

Szabadka Város Képviselő-testületének 15. ülésén, amely ma lett megtartva a Városháza dísztermében, a tanácsnokok elfogadták a városi költségvetés 2021. január 1. és szeptember 30. közötti megvalósulásáról szóló beszámolót. Stevan Bakić, Szabadka város polgármestere a beszámoló elfogadását követően elmondta az újságíróknak, hogy az idei év első kilenc hónapjában Szabadka város költségvetésében ötmilliárd 532 millió dinár állt rendelkezésre, ami az éves tervezett összeg 73,71 százaléka, és hogy a tavalyi év azonos időszakában megvalósított bevételekkel és kiadásokkal összehasonlítva ez 13,93 százalékkal több.

14657_1.jpg

 Emlékeztetve arra, hogy Szabadka város 2021. évi költségvetését 6,3 milliárd dinár összegben a képviselő-testület 2020. december 23-án hozta meg, az újraelosztásáról pedig szeptember 9-én hozott döntést, amellyel a költségvetés összege 7,26 milliárdra lett megnövelve, Bakić polgármester kihangsúlyozta, hogy számos tényező kihatott arra, hogy a költségvetés az első kilenc hónapban sikeresen teljesüljön.

„Az első tényező, hogy a 2021. évi költségvetés felelősségteljesen és reálisan lett megtervezve, mert a tervek szerint erre a kilenc hónapos időszakban a teljesítésnek 70 százalékosnak kellett volna lennie. A másik tényező a gazdaságnak nyújtott segélycsomag, amit a szerb kormány hozott meg, és amelynek segítségével sikerült stabilizálni az üzleti tevékenységeket. Ezt bizonyítja például, hogy a kereseti adóból befolyó bevételek a folyó év első kilenc hónapjában  912 millió dinárt tettek ki, ami az éves terv 72,15 százaléka. Az előző év azonos időszakához képest a város 34 százalékkal, azaz 485 millió dinárral magasabb bevételeket valósított meg. És mindezek mellett itt van az adófegyelem, amit megbízatásom első napjától kezdve igyekszem megvalósítani, illetve hogy a költségvetés megvalósítása teljes egészében, tételenként legyen figyelemmel kísérve“ – mondta Stevan Bakić.

A polgármester elmondta továbbá, hogy a költségvetés eredeti és átruházott bevételei valamivel meghaladták a négymilliárd dinárt, hogy ez a tervezett éves összeg mintegy 72,23 százaléka, és hogy az előző év azonos időszakához képest 882,2 millió dinárral több valósult meg.

14657_2.jpg

Hozzátette, hogy jelentős növekedést mutatott a magánvállalkozásokból befolyó adókból, a vagyonadókból és a kommunális illetékekből is, és hogy a vagyonkezelésből származó bevételekből az előző év azonos időszakához képest 2,5-ször több pénzt valósított meg az önkormányzat.

„A kiadásokat illetően a költségvetési szervekkel szemben fennálló kötelezettségeinket mind határidőben teljesítjük, úgy, mint a szerződéssel vállalt kötelezettségeket is. Megemlítenék egy számomra nagyon fontos dolgot is, ez pedig a katonaságtól megvásárolt ingatlanra felvett hitel törlesztése. Amikor kineveztek polgármesterré, 2020. augusztus 21-én a katonai ingatlanokkal kapcsolatos adósság 214 millió dinár volt. A hetedik részlet törlesztésével, ami ma vagy holnap történik meg, 71 millió dináros adósságunk marad, és ha minden a tervek szerint fog haladni, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy újévig törlesztjük a teljes adósságunkat, és a 2022. évbe már úgy lépünk, hogy teljes mértékben tehermentesítjük és teljes jogú tulajdonosai leszünk az egykori katonai ingatlanoknak“ – hangsúlyozta ki Stevan Bakić polgármester.

14657_3.jpg

A mai ülésen, amelynek napirendjén összesen 34 pont szerepelt, a tanácsnokok rendeletet hoztak a Vasutas település, a Makkhetes és a Kisradanovác egy részének övezeteire vonatkozó VIII. általános szabályozási terv egy része módosításának kidolgozásáról,  a községi utakról, utcákról és besorolatlan utakról szóló rendelet módosításáról és kiegészítéséről, a községi utakról, utcákról és besorolatlan utakról szóló rendelet módosításáról és kiegészítéséről és a Szabadka Város területéről származó hallgatók ösztöndíjazásáról szóló rendelet módosításáról.

A többi napirendi pont a közvállalatok és közművállalatok alapszabályainak módosítására vonatkoztak a bunyevác nyelv hivatalos használatba vétele kapcsán, illetve volt több személycsere is a bizottságokban és iskolaszékekben.