Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Eszközök adományozása a termőföldekkel való hatékonyabb gazdálkodás érdekében

2021.11.04.

A NALED képviselői ma a Városháza kék termében átadták a szabadkai önkormányzat képviselőinek az eszközadományt – „Az önkormányzati termőföldgazdálkodás digitalizálása" projekt keretében Szabadka Város Önkormányzata és a Mezőgazdasági Szolgálat részére beszerzett három laptopot és két asztali számítógépet, valamint a AgroLIFE applikáció licencét.

14659_1.jpg

A városi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja, Srđan Samardžić ez alkalommal kijelentette, hogy az adomány összértéke 478 816 dinár, és ennek a projektnek a keretében, melynek célja az önkormányzatok mezőgazdasági földterületek digitális kezelése kapacitásainak javítása, a szabadkai önkormányzat 11 meteorológiai állomást kapott.

14659_2.jpg

„Jelenleg 6548 mezőgazdasági vállalkozás van bejegyezve Szabadkán, amelyek nagy része felhasználója lesz valószínűleg az AgroLIFE alkalmazásnak. Ez az alkalmazás lehetővé teszi az állami mezőgazdasági területek bérlői, valamint a mezőgazdasági magángazdaságok tulajdonosai számára az agrotechnikai intézkedések megtételéhez szükséges adatok felhasználását, valamint a mezőgazdasági fejlesztéshez és a jövedelmező termeléshez szükséges intézkedések foganatosítását" - hangsúlyozta Samardžić.

Stefanos Jokić, „Az önkormányzati termőföldgazdálkodás digitalizálása" projekt projektvezetője, elmondta, hogy ez egy regionális projekt, amely Szerbia mellett Bosznia-Hercegovinában és Montenegróban is megvalósul.

14659_3.jpg

„Szabadka azon szerbiai öt önkormányzat egyike, amely Topolyával, Verbásszal, Inđijával és Zomborral együtt aktívan részt vesz a projekt tevékenységeiben a mezőgazdasági területek önkormányzati kezelésének digitalizálása érdekében. Az ok, amiért ma itt vagyunk, számítástechnikai eszközök adományozása a projekt keretében, Szabadka Város Mezőgazdasági Szolgálata technikai kapacitásának bővítése céljából a termőföldgazdálkodás téren a mindennapi tevékenységek megkönnyített és hatékony lebonyolítása érdekében. Az önkormányzat e projekt révén is törekszik a termőfölddel való gazdálkodás szolgáltatásainak és folyamatainak korszerűsítésére, a termőföldgazdálkodási adatgyűjtés és nyomon követésének felgyorsítására és javítására, valamint a regionális együttműködés előmozdítására a mezőgazdasági területgazdálkodásban.” – mondta egyebek mellett Stefanos Jokić.

Bognár Pásztor Hajnalka, a városi tanács mezőgazdaságért felelős tagja is nyilatkozott a médiának és az eseményen részt vett Aleksandar Vitković, a Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Titkárság titkára, valamint a Mezőgazdasági és Termőföldügyi Hivatal vezetője, Grgur Stipić is.

Az önkormányzati földgazdálkodás digitalizálása elnevezésű projektet a NALED, a GIZ és a TeleGroup valósítja meg, és Németország Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szövetségi Minisztériuma támogatja.